Normal view MARC view ISBD view

Talijanski kao jezik javne komunikacije u višejezičnoj sredini: primjer pokrajine Friuli Venezia Giulia / Županović, Nada.

By: Filipin, Nada.
Material type: ArticleArticleDescription: 107-118 str.Other title: Italian as a means of public communication in multilingual community on the example of the Friuli Venezia Giulia region [Naslov na engleskom:].Subject(s): 6.03 | talijanski jezik, višejezičnost, jezicni transfer hrv | Italian, poliglossia, linguistic transfer eng In: Lingvistika javne komunikacije (22.-24. svibnja 2008. ; Osijek, Hrvatska) Lingvistika javne komunikacije: Translatološki, terminološki, međukulturni i problemi jezika struke str. 107-118Omazić, Marija, Karabalić, Vladimir, Brdar, Mario.Summary: Najistočnija pokrajina talijanskoga sjevera sjecište je kultura, naroda i jezika. Uz talijanski, status službenoga manjinskog jezika ima jos i slovenski jezik. Najvećem dijelu talijanskoga stanovništva materinski je jezik furlanski ili neki od venetskih dijalekata pa je vidljiv utjecaj tih varijanti na standardni talijanski jezik koji ovi govornici koriste u javnoj komunikaciji. Pripadnici drugih etničkih zajednica koji žive u pokrajini (Austrijanci, Sovenci, Hrvati...) u javnoj komunikaciji koriste talijanski u kojem su osjetni utjecaji njihovih materinjih jezika. U ovom ćemo se radu usredotočiti na opis talijanskoga jezika koji u javnoj komunikaciji upotrebljavaju studenti hrvatske nacionalnosti koji studiraju u Trstu, Gorici i Udinama. Na korpusu govorenih tekstova provedena je fonološka, morfološka i sintaktička analiza talijanskoga jezika koji govornici hrvatske nacionalnosti koriste u javnoj komunikaciji. Uočeni su i pojašnjeni sintaktički i frazeološki kalkovi nastali zbog interferencije s hrvatskim jezikom.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
No physical items for this record

Najistočnija pokrajina talijanskoga sjevera sjecište je kultura, naroda i jezika. Uz talijanski, status službenoga manjinskog jezika ima jos i slovenski jezik. Najvećem dijelu talijanskoga stanovništva materinski je jezik furlanski ili neki od venetskih dijalekata pa je vidljiv utjecaj tih varijanti na standardni talijanski jezik koji ovi govornici koriste u javnoj komunikaciji. Pripadnici drugih etničkih zajednica koji žive u pokrajini (Austrijanci, Sovenci, Hrvati...) u javnoj komunikaciji koriste talijanski u kojem su osjetni utjecaji njihovih materinjih jezika. U ovom ćemo se radu usredotočiti na opis talijanskoga jezika koji u javnoj komunikaciji upotrebljavaju studenti hrvatske nacionalnosti koji studiraju u Trstu, Gorici i Udinama. Na korpusu govorenih tekstova provedena je fonološka, morfološka i sintaktička analiza talijanskoga jezika koji govornici hrvatske nacionalnosti koriste u javnoj komunikaciji. Uočeni su i pojašnjeni sintaktički i frazeološki kalkovi nastali zbog interferencije s hrvatskim jezikom.

Projekt MZOS 130-1300869-0635

HRV

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//