Normal view MARC view ISBD view

Traditional and Modernized Landscape in Croatia : Perception of Different Types of Rural Landscapes / Cifrić, Ivan ; Trako, Tijana.

By: Cifrić, Ivan.
Contributor(s): Trako, Tijana [aut].
Material type: ArticleArticleDescription: 42-42 str.Other title: Traditional and Modernized Landscape in Croatia. Perception of Different Types of Rural Landscapes [Naslov na engleskom: ].Subject(s): 5.05 | tipovi krajolika, semantički diferencijal, tradicija, modernizacija, estetika krajolika hrv | types of landscape, semantic differential, tradition, modernity, landscape aesthetics eng In: Landscapes, Identites and Development (1.-5.09.2008. ; Lisabon i Obidos, Portugal) Landscapes, Identites and Development str. 42-42Summary: Ruralni krajolik se pod utjecajem urbanizacije i modernizacije uvelike mijenja. Modernizacija ruralnoga je nužna u tolikoj mjeri da se danas govori o „ modernizaciji modernizirane“ ruralnosti. Nužno je u tom procesu biti osjetljiv na one identitetske obrasce koji već postoje i čija je simbolika vidljiva u tradicionalnom krajoliku. Pomak od tradicionalnih ruralnih simbola prema novim i moderniziranim simboličkim strukturama koje zauzimaju njihovo mjesto može biti indikator promjene identitetskih obrazaca. Percepcija tih dosad neviđenih intenzivnih intervencija u krajolik i simbola tradicionalnog ruralnog krajolika nam može ukazati na dva stava koja se stvaraju u hrvatskoj javnosti. Mnoge bojazni zbog ulaska Hrvatske u EU, te strah od globalizacijskih i modernizacijskih tokova je s jedne strane oblikovao stav „ tradicijskih nostalgičara“ koji pozitivno vrednuju tradicijski identitetski. S druge strane su „ modernisti“ smatraju da je tako i najbolje – zatiranjem tradicije brže ćemo se okrenuti modernizacijskim tokovima i uključiti u zapadno-europska društva. U istraživanju nam je cilj pokušati odrediti razlike u percepciji krajolika u odnosu na dva kriterija, tradicija i modernizacija, i to s obzirom na tri različita tipa ruralnog krajolika u Hrvatskoj – ravničarski, brežuljkasto-planinski i primorsko-otočki. Istraživanje će biti provedeno na studentskoj populaciji na Sveučilišta u Zagrebu, metodom semantičkog diferencijala putem vizualne reprezentacije različitih tipova i simbola krajolika. Za to će biti posebno konstruirane ljestvice semantičkog diferencijala s različitim pojmovima koji obuhvaćaju estetska, emocionalna i druga obilježja percepcije ruralnog krajolika. Polazimo od osnovne teze da će „ modernisti“ , čija je općenita orijentacija ka ideji da je modernizacija i urbanizacija ruralnog krajolika nužna, više pozitivno vrednovati moderne tehničke intervencije u krajolik. S druge strane će „ tradicijski nostalgičari“ više pozitivno vrednovati simbole tradicionalnog ruralnog krajolika. Očekujemo različito estetsko-emocionalno vrednovanje s obzirom na različite tipove krajolika, ali i s obzirom na socio-demografska obilježja ispitanika.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
No physical items for this record

Ruralni krajolik se pod utjecajem urbanizacije i modernizacije uvelike mijenja. Modernizacija ruralnoga je nužna u tolikoj mjeri da se danas govori o „ modernizaciji modernizirane“ ruralnosti. Nužno je u tom procesu biti osjetljiv na one identitetske obrasce koji već postoje i čija je simbolika vidljiva u tradicionalnom krajoliku. Pomak od tradicionalnih ruralnih simbola prema novim i moderniziranim simboličkim strukturama koje zauzimaju njihovo mjesto može biti indikator promjene identitetskih obrazaca. Percepcija tih dosad neviđenih intenzivnih intervencija u krajolik i simbola tradicionalnog ruralnog krajolika nam može ukazati na dva stava koja se stvaraju u hrvatskoj javnosti. Mnoge bojazni zbog ulaska Hrvatske u EU, te strah od globalizacijskih i modernizacijskih tokova je s jedne strane oblikovao stav „ tradicijskih nostalgičara“ koji pozitivno vrednuju tradicijski identitetski. S druge strane su „ modernisti“ smatraju da je tako i najbolje – zatiranjem tradicije brže ćemo se okrenuti modernizacijskim tokovima i uključiti u zapadno-europska društva. U istraživanju nam je cilj pokušati odrediti razlike u percepciji krajolika u odnosu na dva kriterija, tradicija i modernizacija, i to s obzirom na tri različita tipa ruralnog krajolika u Hrvatskoj – ravničarski, brežuljkasto-planinski i primorsko-otočki. Istraživanje će biti provedeno na studentskoj populaciji na Sveučilišta u Zagrebu, metodom semantičkog diferencijala putem vizualne reprezentacije različitih tipova i simbola krajolika. Za to će biti posebno konstruirane ljestvice semantičkog diferencijala s različitim pojmovima koji obuhvaćaju estetska, emocionalna i druga obilježja percepcije ruralnog krajolika. Polazimo od osnovne teze da će „ modernisti“ , čija je općenita orijentacija ka ideji da je modernizacija i urbanizacija ruralnog krajolika nužna, više pozitivno vrednovati moderne tehničke intervencije u krajolik. S druge strane će „ tradicijski nostalgičari“ više pozitivno vrednovati simbole tradicionalnog ruralnog krajolika. Očekujemo različito estetsko-emocionalno vrednovanje s obzirom na različite tipove krajolika, ali i s obzirom na socio-demografska obilježja ispitanika.

Projekt MZOS 130-1301180-0915

ENG

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//