Normal view MARC view ISBD view

Web 2.0 i Semantički web: ista ili različita odredišta? Neka razmišljanja iz područja informacijskih znanosti / Špiranec, Sonja ; Banek Zorica, Mihaela.

By: Špiranec, Sonja.
Contributor(s): Banek Zorica, Mihaela [aut].
Material type: ArticleArticleDescription: 27-43 str.Other title: Web 2.0 and Semantic web: same or different destinations? Some thoughts from the field of information sciences [Naslov na engleskom:].Subject(s): 5.04 | otkrivanje i pretraživanje znanja, Web 2.0, Semantički web, obrazovanje, Knjižnica 2.0, ontologije, folksonomije hrv | knowledge discovery and retrieval, Web 2.0, Semantic Web, education, Library 2.0, ontologies, folksonomies eng In: 11. seminar Arhivi, knjižnice, muzeji (21.-23. studenoga 2007. ; Poreč, Hrvatska) Mogućnost suradnje u okruženju globalne informacijske infrastrukture str. 27-43Willer, MirnaSummary: Postojanost poteškoća koje, unatoč iznimnom tehnološkom napretku, prate postupke otkrivanja i pretraživanja informacija usmjeravaju pažnju na nove koncepate poput Weba 2.0 ili Semantičkog weba, čija bi primjena mogla doprinjeti, ili već doprinosi (pre)strukturiranju informacijskih krajolika. U prvom će se dijelu izlaganja autorice stoga osvrnuti na Web 2.0 i Semantički web te ideje na kojima počivaju. Važnu kariku za njihovo razumijevanje predstavlja promišljanje Semantičkog Weba i Weba 2.0 iz rakusa teorijskog korpusa, metoda i načela koje je razvila informacijska zajednica. Uz opis načela i filozofije ovih dvaju fenomena, ukazat će se na neke moguće (Semantički web) i postojeće (Web 2.0) funkcionalnosti, i to ponajprije u specifičnim područjima primjene. S obzirom da se obama konceptima pripisuje snažan potencijal za razna okruženja, rad će se osvrnuti samo na neka, poput obrazovanja (npr. Obrazovni semantički web) i informacijskih djelatnosti (Knjižnice 2.0). U zaključnom će dijelu rada autorice sučeliti oba koncepata te se osvrnuti na mogućnosti njihovog ukrštavanja, koje bi se moglo usmjeriti prema primjeni rezultata društvenog označivanja tj. folksonomija za izgradnju i uspostavu zasad nedostajućih ontologija i time otvoriti put prema Semantičkom webu.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
Item type Current location Call number Status Notes Date due Barcode Item holds
Rad s konferencije Rad s konferencije Knjižnica FFZG
SNZ
Available zatražite skeniranje na snz@ffzg.hr 1305192209
Total holds: 0

Postojanost poteškoća koje, unatoč iznimnom tehnološkom napretku, prate postupke otkrivanja i pretraživanja informacija usmjeravaju pažnju na nove koncepate poput Weba 2.0 ili Semantičkog weba, čija bi primjena mogla doprinjeti, ili već doprinosi (pre)strukturiranju informacijskih krajolika. U prvom će se dijelu izlaganja autorice stoga osvrnuti na Web 2.0 i Semantički web te ideje na kojima počivaju. Važnu kariku za njihovo razumijevanje predstavlja promišljanje Semantičkog Weba i Weba 2.0 iz rakusa teorijskog korpusa, metoda i načela koje je razvila informacijska zajednica. Uz opis načela i filozofije ovih dvaju fenomena, ukazat će se na neke moguće (Semantički web) i postojeće (Web 2.0) funkcionalnosti, i to ponajprije u specifičnim područjima primjene. S obzirom da se obama konceptima pripisuje snažan potencijal za razna okruženja, rad će se osvrnuti samo na neka, poput obrazovanja (npr. Obrazovni semantički web) i informacijskih djelatnosti (Knjižnice 2.0). U zaključnom će dijelu rada autorice sučeliti oba koncepata te se osvrnuti na mogućnosti njihovog ukrštavanja, koje bi se moglo usmjeriti prema primjeni rezultata društvenog označivanja tj. folksonomija za izgradnju i uspostavu zasad nedostajućih ontologija i time otvoriti put prema Semantičkom webu.

Projekt MZOS 130-1301799-1755

HRV

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//