Normal view MARC view ISBD view

Kvaliteta radnog života u Hrvatskoj: subjektivne procjene tijekom posljednjih 15 godina / Šverko, Branimir ; Galić, Zvonimir.

By: Šverko, Branimir.
Contributor(s): Galić, Zvonimir [aut].
Material type: ArticleArticleDescription: str. XXVII.Other title: Quality of working life in Croatia: Subjective ratings during the last 15 years [Naslov na engleskom:].Subject(s): 5.06 | Kvaliteta radnog života, zadovoljstvo poslom, karakteristike posla hrv | Quality of working life, job satisfaction, job characteristics engOnline resources: Elektronička verzija sažetka In: Rad u Hrvatskoj: pred izazovima budućnosti. (20. 11. 2008. ; Zagreb, Hrvatska)Summary: Cilj je bio istražiti kakva je kvaliteta radnog života u Hrvatskoj i poboljšava li se ona tijekom posljednjih godina? Podaci su dobiveni višegodišnjim istraživanjem (od 1993. do 2008. godine) na prigodnim uzorcima zaposlenih (N=2990) i dopunjeni su istraživanjem na reprezentativnom uzorku zaposlenih u Hrvatskoj (N=474) provedenim u rujnu 2008. Korišten je upitnik, koji omogućava procjenu stupnja ostvarenosti devet ključnih karakteristika posla (visinu i pravednost plaće, sigurnost posla, uvjete rada, kakvoću rukovodstva, prijatnost suradnika, zanimljivost posla te mogućnosti napredovanja i sudjelovanja u odlučivanju). Percipirani stupanj ostvarenosti ovih karakteristika rada, uzet je kao indikator kvalitete radnog života. Podaci za većinu aspekata rada pokazuju statistički značajan porast. To upućuje na zaključak da je tijekom proteklih 15 godina kvaliteta radnog života u Hrvatskoj bila u porastu. No unatoč tom porastu, prosudbe stupnja ostvarenosti nekih aspekata rada (osobito mogućnosti napredovanja i sudjelovanja u odlučivanju) i nadalje su niske, osobito za niže obrazovane skupine zaposlenih.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
No physical items for this record

Cilj je bio istražiti kakva je kvaliteta radnog života u Hrvatskoj i poboljšava li se ona tijekom posljednjih godina? Podaci su dobiveni višegodišnjim istraživanjem (od 1993. do 2008. godine) na prigodnim uzorcima zaposlenih (N=2990) i dopunjeni su istraživanjem na reprezentativnom uzorku zaposlenih u Hrvatskoj (N=474) provedenim u rujnu 2008. Korišten je upitnik, koji omogućava procjenu stupnja ostvarenosti devet ključnih karakteristika posla (visinu i pravednost plaće, sigurnost posla, uvjete rada, kakvoću rukovodstva, prijatnost suradnika, zanimljivost posla te mogućnosti napredovanja i sudjelovanja u odlučivanju). Percipirani stupanj ostvarenosti ovih karakteristika rada, uzet je kao indikator kvalitete radnog života. Podaci za većinu aspekata rada pokazuju statistički značajan porast. To upućuje na zaključak da je tijekom proteklih 15 godina kvaliteta radnog života u Hrvatskoj bila u porastu. No unatoč tom porastu, prosudbe stupnja ostvarenosti nekih aspekata rada (osobito mogućnosti napredovanja i sudjelovanja u odlučivanju) i nadalje su niske, osobito za niže obrazovane skupine zaposlenih.

Projekt MZOS 130-0000000-1020

HRV

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//