Normal view MARC view ISBD view

Ličnost i socijalno poželjno odgovaranje: možemo li razdvojiti egoističko i moralističko iskrivljavanje? / Galić, Zvonimir ; Tonković, Maša ; Jerneić, Željko.

By: Galić, Zvonimir.
Contributor(s): Jerneić, Željko [aut] | Tonković Grabovac, Maša [aut].
Material type: ArticleArticleDescription: str.Other title: Personality and socially desirable responding: Can we differentiate egoistic and moralistic bias? [Naslov na engleskom:].Subject(s): 5.06 | ličnost, socijalno poželjno odgovaranje, egoističko iskrivljavnje, moralističko iskrivljavanje hrv | personality, social desirability, egoistic bias, moralistic bias eng In: 16. Dani psihologije u Zadru (29.-31.05. 2008. ; Zadar, Hrvatska) XVI. Dani psihologije u Zadru - sažetci radovaVulić Prtorić, Anita ; et.alSummary: Novija istraživanja pokazuju da iskrivljavanje u doživljavanju i opisivanju sebe nije jednodimenzionalno (poželjno-nepoželjno) nego se grupira u dvije sadržajne domene: egoističku i moralističku. Egoističko iskrivljavanje odnosi se na težnju pojedinca da ističe vlastitu talentiranost i društveni značaj, a moralističko na pretjeranu tendenciju prikazivanja iznimno dobrom osobom koja se pažljivo pridržava normi i izbjegava društveno neprihvatljiva ponašanja. Oba oblika iskrivljavanja očituju se u samoiskazima ispitanika na upitnicima ličnosti i skalama socijalno poželjnog odgovaranja. U prostoru osobina ličnosti, egoističko iskrivljavanje odražava se u isticanju vlastite ekstrovertiranosti, intelekta i emocionalne stabilnosti, a moralističko u pretjerivanju u vlastitoj ugodnosti i savjesnosti. Prema Paulhusu (2006) obje vrste iskrivljavanja imaju svjesne i nesvjesne aspekte, a moguće ih je izmjeriti skalama novo-konstruiranog Sveobuhvatnog inventara socijalno poželjnog odgovaranja (CIDR). Cilj našeg rada je provjeriti pretpostavku da je prikazivanje u socijalno poželjnom svjetlu moguće razdvojiti na moralističko i egoističko iskrivljavanje. U tu svrhu provjeravali smo kako se ta dva oblika iskrivljavanja očituju na skalama socijalno poželjnog odgovaranja, upitnicima ličnosti i njihovim međusobnim vezama. Nezavisne skupine sudionika ispunjavale su 5-faktorski upitnik ličnosti i skale socijalne poželjnosti u situaciji iskrenog odgovaranja te u situacijama u kojima smo poticali egoističko odnosno moralističko iskrivljavanje. Rezultati su potvrdili da sudionici u situacijama egoističkog i moralističkog iskrivljavanja postižu najviše rezultate na odgovarajućim skalama Paulhusovog CIDR-a. S druge strane, rezultati na upitnicima ličnosti i njihove relacije sa skalama socijalne poželjnosti pružaju tek djelomičnu potporu razdvajanju dviju vrsta iskrivljavanja. U radu ćemo raspraviti teorijske implikacije nalaza te praktičnu upotrebljivost skala namijenjenih mjerenju ovih dviju vrsta iskrivljavanja odgovora.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
No physical items for this record

Novija istraživanja pokazuju da iskrivljavanje u doživljavanju i opisivanju sebe nije jednodimenzionalno (poželjno-nepoželjno) nego se grupira u dvije sadržajne domene: egoističku i moralističku. Egoističko iskrivljavanje odnosi se na težnju pojedinca da ističe vlastitu talentiranost i društveni značaj, a moralističko na pretjeranu tendenciju prikazivanja iznimno dobrom osobom koja se pažljivo pridržava normi i izbjegava društveno neprihvatljiva ponašanja. Oba oblika iskrivljavanja očituju se u samoiskazima ispitanika na upitnicima ličnosti i skalama socijalno poželjnog odgovaranja. U prostoru osobina ličnosti, egoističko iskrivljavanje odražava se u isticanju vlastite ekstrovertiranosti, intelekta i emocionalne stabilnosti, a moralističko u pretjerivanju u vlastitoj ugodnosti i savjesnosti. Prema Paulhusu (2006) obje vrste iskrivljavanja imaju svjesne i nesvjesne aspekte, a moguće ih je izmjeriti skalama novo-konstruiranog Sveobuhvatnog inventara socijalno poželjnog odgovaranja (CIDR). Cilj našeg rada je provjeriti pretpostavku da je prikazivanje u socijalno poželjnom svjetlu moguće razdvojiti na moralističko i egoističko iskrivljavanje. U tu svrhu provjeravali smo kako se ta dva oblika iskrivljavanja očituju na skalama socijalno poželjnog odgovaranja, upitnicima ličnosti i njihovim međusobnim vezama. Nezavisne skupine sudionika ispunjavale su 5-faktorski upitnik ličnosti i skale socijalne poželjnosti u situaciji iskrenog odgovaranja te u situacijama u kojima smo poticali egoističko odnosno moralističko iskrivljavanje. Rezultati su potvrdili da sudionici u situacijama egoističkog i moralističkog iskrivljavanja postižu najviše rezultate na odgovarajućim skalama Paulhusovog CIDR-a. S druge strane, rezultati na upitnicima ličnosti i njihove relacije sa skalama socijalne poželjnosti pružaju tek djelomičnu potporu razdvajanju dviju vrsta iskrivljavanja. U radu ćemo raspraviti teorijske implikacije nalaza te praktičnu upotrebljivost skala namijenjenih mjerenju ovih dviju vrsta iskrivljavanja odgovora.

Projekt MZOS 130-0000000-3282

HRV

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//