Normal view MARC view ISBD view

Odnosi u obitelji i stavovi prema braku i razvodu: razlike u funkciji dobi / Kamenov, Željka ; Jelić, Margareta ; Delač Horvatinčić, Ivana ; Ivanković, Palmira ; Rajić Stojanović, Ivana.

By: Kamenov, Željka.
Contributor(s): Delač Horvatinčić, Ivana [aut] | Ivanković, Palmira [aut] | Rajić Stojanović, Ivana [aut] | Jelić, Margareta [aut].
Material type: ArticleArticleDescription: 73 str.Other title: Family relationships and attitudes towards marriage and divorce: differences as a function of age [Naslov na engleskom:].Subject(s): 5.06 | stav prema braku, stav prema razvodu, struktura obitelji, kvaliteta odnosa među roditeljima, dob hrv | attitudes toward marriage, attitudes toward divorce, family structure, quality of parental relationship, age engOnline resources: Elektronička verzija sažetka In: 19. Dani Ramira i Zorana Bujasa, međunarodni psihologijski znanstveni skup 22. - 25. 04. 2009 ; Zagreb, Hrvatska 19. Dani Ramira i Zorana Bujasa Program i sažeci priopćenja str. 73Ljubotina, Damir ; Kamenov, Željka ; Mikac, Una ; Urch, DraženSummary: Brojna istraživanja ukazala su na mnoge kratkoročne i dugoročne negativne posljedice razvoda na djecu. No, u nekim suvremenim istraživanjima kvaliteta međusobnih odnosa roditelja pokazala se značajnijim prediktorom od same obiteljske strukture. U pogledu djelovanja razvoda roditelja na stavove prema braku i razvodu, dosadašnja istraživanja dala su nekonzistentne nalaze, no uvođenje varijable kvalitete odnosa među roditeljima smanjuje nesuglasje među dobivenim nalazima. Cilj istraživanja bio je ispitati stavove prema braku i razvodu s obzirom na cjelovitost njihovih primarnih obitelji i kvalitetu odnosa među roditeljima. U istraživanju je sudjelovalo 1500 sudionika oba spola: srednjoškolci, studenti i odrasli. Primijenjen je instrument koji se sastojao od Skale stavova prema braku, Skale stavova prema razvodu, pitanja o kvaliteti međusobnih odnosa među roditeljima i pitanja o učestalosti i intenzitetu sukoba među roditeljima. Na cijelom uzorku sudionika nisu pronađene spolne razlike u stavu prema braku, no sudionice su iskazale pozitivniji stav prema razvodu od sudionika koji proizlazi iz toga što veću važnost pridaju pozitivnim posljedicama razvoda, dok muškarci više naglašavaju negativne posljedice. Podjela sudionika prema tipu obitelji u kojoj su odrastali na djecu razvedenih roditelja, djecu iz cjelovitih obitelji s niskom kvalitetom odnosa među roditeljima i djecu iz cjelovitih obitelji s visokom kvalitetom odnosa među roditeljima pokazala je značajni glavni efekt tipa obitelji na stavove prema braku i razvodu. Rezultati su analizirani pod vidom dobnih razlika u stavovima, a s ciljem utvrđivanja uloge strukture primarne obitelji i kvalitete odnosa među roditeljima u formiranju stavova prema braku i razvodu.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
No physical items for this record

Brojna istraživanja ukazala su na mnoge kratkoročne i dugoročne negativne posljedice razvoda na djecu. No, u nekim suvremenim istraživanjima kvaliteta međusobnih odnosa roditelja pokazala se značajnijim prediktorom od same obiteljske strukture. U pogledu djelovanja razvoda roditelja na stavove prema braku i razvodu, dosadašnja istraživanja dala su nekonzistentne nalaze, no uvođenje varijable kvalitete odnosa među roditeljima smanjuje nesuglasje među dobivenim nalazima. Cilj istraživanja bio je ispitati stavove prema braku i razvodu s obzirom na cjelovitost njihovih primarnih obitelji i kvalitetu odnosa među roditeljima. U istraživanju je sudjelovalo 1500 sudionika oba spola: srednjoškolci, studenti i odrasli. Primijenjen je instrument koji se sastojao od Skale stavova prema braku, Skale stavova prema razvodu, pitanja o kvaliteti međusobnih odnosa među roditeljima i pitanja o učestalosti i intenzitetu sukoba među roditeljima. Na cijelom uzorku sudionika nisu pronađene spolne razlike u stavu prema braku, no sudionice su iskazale pozitivniji stav prema razvodu od sudionika koji proizlazi iz toga što veću važnost pridaju pozitivnim posljedicama razvoda, dok muškarci više naglašavaju negativne posljedice. Podjela sudionika prema tipu obitelji u kojoj su odrastali na djecu razvedenih roditelja, djecu iz cjelovitih obitelji s niskom kvalitetom odnosa među roditeljima i djecu iz cjelovitih obitelji s visokom kvalitetom odnosa među roditeljima pokazala je značajni glavni efekt tipa obitelji na stavove prema braku i razvodu. Rezultati su analizirani pod vidom dobnih razlika u stavovima, a s ciljem utvrđivanja uloge strukture primarne obitelji i kvalitete odnosa među roditeljima u formiranju stavova prema braku i razvodu.

Projekt MZOS 130-1301422-1420

Projekt MZOS 269-1301422-1493

HRV

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//