Normal view MARC view ISBD view

Obiteljska studija: razina mjerenja ličnosti i procjena gornje granice heritabilnosti / Vukasović, Tena ; Bratko, Denis ; Butković, Ana.

By: Vukasović, Tena.
Contributor(s): Butković, Ana [aut] | Bratko, Denis [aut].
Material type: ArticleArticleDescription: 184-184 str.Other title: Family study: the level of measuring personality and the familial aggregation estimates [Naslov na engleskom:].Subject(s): 5.06 | FFPI, obiteljska studija, ličnost, faktori višeg reda, heritabilnost hrv | FFPI, family study, personality, higher-order factors, heritability engOnline resources: Elektronička verzija sažetka In: 19. Dani Ramira i Zorana Bujasa 22.-25.04.2009. ; Zagreb, Hrvatska 19. Dani Ramira i Zorana Bujasa: Program i sažeci priopćenja str. 184-184Ljubotina, D. ; Kamenov, Ž. ; Mikac, U. ; Urch, D.Summary: U istraživanju se željelo ispitati utječe li razina mjerenja ličnosti na korelacije roditelja i potomaka te samim time na procjenu gornje granice heritabilnosti ličnosti. Ličnost je konceptualizirana na četiri razine: razina specifičnih reakcija, razina domena Pet-faktorskog modela, razina faktora višeg reda i razina generalnog faktora. FFPI (Hendriks i sur., 1999) je primijenjen na uzorku od 115 adolescenta i njihovih roditelja. Korelacije otac-dijete, majka-dijete i regresije rezultata djeteta na prosječni rezultat roditelja izračunate su za 100 specifičnih reakcija, 5 domena (Ekstraverzija, Ugodnost, Savjesnost, Emocionalna stabilnost i Autonomija), 2 faktora višeg reda (α i β ) i 1 generalni faktor ličnosti. Na razini specifičnih reakcija možemo govoriti samo o trendovima koji ukazuju na umjerenu heritabilnost (Mdn= .13). Taj se trend nastavlja i na višoj razini hijerarhije, tj. na razini domena Pet-faktorskog modela ličnosti. Procjene gornje granice heritabilnosti ukazuju da je između 26 i 34% varijance fenotipa domena ličnosti određeno djelovanjem gena. Na razini faktora višeg reda, procjene gornje granice heritabilnosti ukazuju na jednak udio genetskog utjecaj na fenotip (28-35%), a isti nalazi su potvrđeni i na razini generalnog faktora ličnosti (33%). Dakle, heritabilnost ličnosti je umjerena (26-35%) te približno jednaka na razini domena, faktora višeg reda i generalnog faktora, a nešto niža na razini specifičnih reakcija.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
No physical items for this record

U istraživanju se željelo ispitati utječe li razina mjerenja ličnosti na korelacije roditelja i potomaka te samim time na procjenu gornje granice heritabilnosti ličnosti. Ličnost je konceptualizirana na četiri razine: razina specifičnih reakcija, razina domena Pet-faktorskog modela, razina faktora višeg reda i razina generalnog faktora. FFPI (Hendriks i sur., 1999) je primijenjen na uzorku od 115 adolescenta i njihovih roditelja. Korelacije otac-dijete, majka-dijete i regresije rezultata djeteta na prosječni rezultat roditelja izračunate su za 100 specifičnih reakcija, 5 domena (Ekstraverzija, Ugodnost, Savjesnost, Emocionalna stabilnost i Autonomija), 2 faktora višeg reda (α i β ) i 1 generalni faktor ličnosti. Na razini specifičnih reakcija možemo govoriti samo o trendovima koji ukazuju na umjerenu heritabilnost (Mdn= .13). Taj se trend nastavlja i na višoj razini hijerarhije, tj. na razini domena Pet-faktorskog modela ličnosti. Procjene gornje granice heritabilnosti ukazuju da je između 26 i 34% varijance fenotipa domena ličnosti određeno djelovanjem gena. Na razini faktora višeg reda, procjene gornje granice heritabilnosti ukazuju na jednak udio genetskog utjecaj na fenotip (28-35%), a isti nalazi su potvrđeni i na razini generalnog faktora ličnosti (33%). Dakle, heritabilnost ličnosti je umjerena (26-35%) te približno jednaka na razini domena, faktora višeg reda i generalnog faktora, a nešto niža na razini specifičnih reakcija.

Projekt MZOS 130-1301683-1399

HRV

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//