Normal view MARC view ISBD view

Percepcija pravednosti odnosa s partnerom i subjektivna kvaliteta braka / Ćubela Adorić, Vera ; Mičić, Lucija ; Sulić, Petra ; Kamenov, Željka.

By: Ćubela Adorić, Vera.
Contributor(s): Mičić, Lucija [aut] | Sulić, Petra [aut] | Kamenov, Željka [aut].
Material type: ArticleArticleDescription: 165-166 str.Other title: Perceived fairness of marital relationship and subjective quality of marriage [Naslov na engleskom:].Subject(s): 5.06 | pravednost, partnerski odnosi, kvaliteta braka hrv | fairness, relationships, marital quality eng In: 17. GODIŠNJA KONFERENCIJA HRVATSKIH PSIHOLOGA (11-14.11.2009. ; Split, Hrvatska) Knjiga sažetaka sa 17. godišnje konferencije hrvatskih psihologa: "Odgovornost: osobna, profesionalna, društvena" str. 165-166Nazor, MirjanaSummary: Premda se pravednost ne smatra definirajućim obilježjem bliskih veza, to ne znači da pitanja pravde i nepravde nisu relevantna i u partnerskim odnosima. Dosadašnja istraživanja sugeriraju da percepcija pravednosti odnosa s bračnim partnerom može biti važna posebice u nekim razdobljima razvoja bračne veze, te značajno odrediti njezinu ukupnu kvalitetu i zadovoljstvo pojedinih partnera. K tome, percipirana pravednost značajno pridonosi predanosti vezi i, time, njezinom održavanju, odnosno stabilnosti. I iz perspektive raskida kao procesa a ne događaja, percepcija pravednosti može biti vrlo važna jer ocjena da je odnos s partnerom nepravedan može poslužiti kao opravdanje za daljnje povlačenje iz veze i tako dodatno pridonijeti nestabilnosti, a u konačnici i prekidu. U ovom radu bit će prikazani rezultati istraživanja čiji je cilj bio ispitati odnos između percepcije pravednosti u braku i nekih drugih pokazatelja kvalitete bračnog odnosa. Istraživanje je provedeno na dvije nezavisne skupine mlađih bračnih parova u sklopu istraživanja na projektu „Iskustva nepravde i psihološka dobrobit tijekom nekih životnih tranzicija“. Percepcija pravednosti ispitana je Skalom percipirane pravednosti u braku, koju je konstruirala Ćubela Adorić (2006). Utvrđene su značajne, umjereno visoke korelacije između percepcije pravednosti u odnosu i nekih drugih pokazatelja kvalitete bračnog funkcioniranja, uključujući bračnu usklađenost, stabilnost i zadovoljstvo. Dobiveni obrasci rezultata u ove dvije skupine ispitanika sugeriraju da se evaluacija pravednosti odnosa s partnerom može koristiti i kao pokazatelj ukupne kvalitete bračnog funkcioniranja.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
No physical items for this record

Premda se pravednost ne smatra definirajućim obilježjem bliskih veza, to ne znači da pitanja pravde i nepravde nisu relevantna i u partnerskim odnosima. Dosadašnja istraživanja sugeriraju da percepcija pravednosti odnosa s bračnim partnerom može biti važna posebice u nekim razdobljima razvoja bračne veze, te značajno odrediti njezinu ukupnu kvalitetu i zadovoljstvo pojedinih partnera. K tome, percipirana pravednost značajno pridonosi predanosti vezi i, time, njezinom održavanju, odnosno stabilnosti. I iz perspektive raskida kao procesa a ne događaja, percepcija pravednosti može biti vrlo važna jer ocjena da je odnos s partnerom nepravedan može poslužiti kao opravdanje za daljnje povlačenje iz veze i tako dodatno pridonijeti nestabilnosti, a u konačnici i prekidu. U ovom radu bit će prikazani rezultati istraživanja čiji je cilj bio ispitati odnos između percepcije pravednosti u braku i nekih drugih pokazatelja kvalitete bračnog odnosa. Istraživanje je provedeno na dvije nezavisne skupine mlađih bračnih parova u sklopu istraživanja na projektu „Iskustva nepravde i psihološka dobrobit tijekom nekih životnih tranzicija“. Percepcija pravednosti ispitana je Skalom percipirane pravednosti u braku, koju je konstruirala Ćubela Adorić (2006). Utvrđene su značajne, umjereno visoke korelacije između percepcije pravednosti u odnosu i nekih drugih pokazatelja kvalitete bračnog funkcioniranja, uključujući bračnu usklađenost, stabilnost i zadovoljstvo. Dobiveni obrasci rezultata u ove dvije skupine ispitanika sugeriraju da se evaluacija pravednosti odnosa s partnerom može koristiti i kao pokazatelj ukupne kvalitete bračnog funkcioniranja.

Projekt MZOS 130-1301422-1420

Projekt MZOS 269-1301422-1493

HRV

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//