Normal view MARC view ISBD view

Naselja i organizacija prostora na srednjem istočnom Jadranu od ilirskih općina do ranog srednjeg vijeka - pitanje kontinuiteta / Zeman, Maja ; Laszlo Klemar, Kosjenka.

By: Zeman, Maja.
Contributor(s): Laszlo Klemar, Kosjenka [aut].
Material type: ArticleArticleDescription: str.Other title: Settlements and the territorial organization on the Eastern Adriatic from the Prehistory to the early middle ages – question of the continuity [Naslov na engleskom:].Subject(s): 6.05 | naselja, organizacija prostora, antika, kasna antika, rani srednji vijek, Bribir, Donje polje hrv | settlements, territorial organization, Atiquity, Late antiquity, early middle ages, Bribir, Donje polje eng In: Stjepan Gunjača i hrvatska srednjovjekovna povijesno arheološka baština. Znanstveni skup povodom 100-te obljetnice rođenja akademika Stjepana Gunjače, Split, 03-06. prosinac 2009 (03-06.11.2009. ; Split, Hrvatska)Summary: Izlaganjem će se obuhvatiti teritorij istočno i zapadno od rijeke Krke, odnosno područje omeđeno rijekama Zrmanjom i Krkom s jedne, te rijekom Krkom i trogirskim zaljevom s druge strane. Namjera nam je predočiti složene procese formiranja naselja i naseobinskih organizacija na jednom širem prostoru od prapovijesti do ranog srednjeg vijeka te utvrditi eventualne razlike u organizaciji primarno liburnskog, odnosno delmatskog prostora. Stoga će se u izlaganju nastojati prikazati koja su naselja iz predrimskog doba na navedenim područjima zadržala istaknutu ulogu u vrijeme rimske kolonizacije i tijekom ranog srednjeg vijeka, koja je bila njihova uloga u kontekstu organizacije teritorija, gdje se formiraju nove naseobinske strukture, te koji je njihov odnos prema ranijim ili novoutemeljenim središtima. Primarni je cilj izlaganja potaknuti daljnja istraživanja navedenih problema i stvoriti temelje ispitivanju odnosa predrimske, rimske i ranosrednjovjekovne organizacije prostora.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
No physical items for this record

Izlaganjem će se obuhvatiti teritorij istočno i zapadno od rijeke Krke, odnosno područje omeđeno rijekama Zrmanjom i Krkom s jedne, te rijekom Krkom i trogirskim zaljevom s druge strane. Namjera nam je predočiti složene procese formiranja naselja i naseobinskih organizacija na jednom širem prostoru od prapovijesti do ranog srednjeg vijeka te utvrditi eventualne razlike u organizaciji primarno liburnskog, odnosno delmatskog prostora. Stoga će se u izlaganju nastojati prikazati koja su naselja iz predrimskog doba na navedenim područjima zadržala istaknutu ulogu u vrijeme rimske kolonizacije i tijekom ranog srednjeg vijeka, koja je bila njihova uloga u kontekstu organizacije teritorija, gdje se formiraju nove naseobinske strukture, te koji je njihov odnos prema ranijim ili novoutemeljenim središtima. Primarni je cilj izlaganja potaknuti daljnja istraživanja navedenih problema i stvoriti temelje ispitivanju odnosa predrimske, rimske i ranosrednjovjekovne organizacije prostora.

Projekt MZOS 130-1300623-0622

HRV

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//