Normal view MARC view ISBD view

Hrvatske stopljenice : novìna u slengu, jeziku reklame i novina / Ivan Marković, Tatjana Pišković.

By: Marković, Ivan, kroatist.
Contributor(s): Pišković, Tatjana [aut].
Material type: materialTypeLabelArticleDescription: 223-238.Other title: Blends : A Language Novelty in Croatian Slang, Advertising, and Journalism [Naslov na engleskom:].Subject(s): 6.03 | morfologija (jezik), tvorba riječi, neologizam, leksička fuzija, sleng, jezik novina, jezik reklame hrv | morphology (language), word formation, neologism, blending, slang, journalistic language, advertising language eng In: Proučavanja diskursa i dijaloga između teorije, metoda i primjene (XXIV. međunarodni znanstveni skup HDPL-a) (20-22.05.2010. ; Osijek, Hrvatska) str. 223-238Summary: Rječotvorni načini hrvatskoga jezika većinom se temelje na ulančavanju morfova. Ovdje se opisuje nemorfski tvorbeni način kojega nema u autohtonu, naslijeđenu hrvatskom leksiku – blending, leksička fuzija. Na temelju prikupljena korpusa uočavaju se značajke hrvatskih blendova, registar u kojemu se oni pojavljuju te se pokušava predvidjeti može li se i u kojoj mjeri taj neautohtoni tvorbeni način importirati iz stranih jezika, danas ponajprije (jedino) engleskoga. Za blending i blend predlažu se hrvatski termini stapanje i stopljenica.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
No physical items for this record

Rječotvorni načini hrvatskoga jezika većinom se temelje na ulančavanju morfova. Ovdje se opisuje nemorfski tvorbeni način kojega nema u autohtonu, naslijeđenu hrvatskom leksiku – blending, leksička fuzija. Na temelju prikupljena korpusa uočavaju se značajke hrvatskih blendova, registar u kojemu se oni pojavljuju te se pokušava predvidjeti može li se i u kojoj mjeri taj neautohtoni tvorbeni način importirati iz stranih jezika, danas ponajprije (jedino) engleskoga. Za blending i blend predlažu se hrvatski termini stapanje i stopljenica.

Projekt MZOS 130-1300749-0750

HRV

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha