Normal view MARC view ISBD view

Spolne razlike u broju prijatelja suprotnog spola i njihovim poželjnim osobinama / Salkičević, Svjetlana ; Tadinac, Meri.

By: Salkičević, Svjetlana.
Contributor(s): Tadinac, Meri [aut].
Material type: ArticleArticleDescription: 166-166 str.Other title: Sex differences in the number and desirable characteristics of opposite-sex friends [Naslov na engleskom:].Subject(s): 5.06 | prijateljstvo, spol, rodne uloge, socioseksualnost, veza hrv | friendship, sex, sex roles, sociosexuality, relationship engOnline resources: Elektronička verzija sažetka In: 20. Dani Ramira i Zorana Bujasa 07-09.04.2011. ; Zagreb, Hrvatska 20. Dani Ramira i Zorana Bujasa, Knjiga sažetaka str. 166-166Čorkalo Biruški, Dinka i Vukasović, TenaSummary: Prema evolucijskom gledištu, prijatelji nam pomažu u rješavanju adaptivnih problema razmnožavanja te preživljavanja nas i naših potomaka. Prijateljstvo sa suprotnim spolom omogućuje stvaranje šire mreže prijatelja, potencijalnih partnera i zaštitnika, a spolne razlike koje tu nalazimo imaju porijeklo u razlikama u roditeljskom ulaganju: dok muškarci u tim prijateljstvima traže seksualnu dostupnost, žene žele tjelesnu zaštitu i potencijalne dugoročne ljubavne partnere. Cilj ovog istraživanja bio je provjeriti utjecaj nekih varijabli koje bi mogle biti relevantne za zastupljenost ovog oblika prijateljstva te ispitati poželjne karakteristike prijatelja suprotnog spola. Stoga smo ispitali povezanost spola, rodne uloge, socioseksualnosti te uključenosti u romantičnu vezu s brojem i proporcijom prijatelja suprotnog spola, kao i procjene poželjnih karakteristika tih prijatelja. Uzorak je obuhvaćao 94 studentice i 90 studenata Zagrebačkog sveučilišta. Rezultati pokazuju da studentice imaju manje prijateljica nego studenti prijatelja te kod njih, za razliku od studenata, nalazimo korelaciju broja prijateljica i broja prijatelja. Zanimljiv je rezultat kako je kod žena romantična vezanost povezana s manjim brojem prijatelja. Kod sudionika oba spola je viša socioseksualnost povezana s većim brojem prijatelja. Studenti i studentice gotovo se ne razlikuju u prvih deset najpoželjnijih osobina prijatelja suprotnog spola ; važno im je da ih prijatelji suprotnog spola poštuju, da su im odani i podržavaju ih, dok podjednako ne žele nepouzdane, kontrolirajuće prijatelje i prijateljice, koji ne znaju čuvati tajne. Utvrđene spolne razlike upućuju na postojanje različitih motiva za sklapanje prijateljstava sa suprotnim spolom: nesustavno variranje proporcije prijateljica kod studenata upućuje na to da je sklapanje prijateljstava sa suprotnim spolom kod muških sudionika motivirano održavanjem baze seksualno dostupnih partnerica.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
No physical items for this record

Prema evolucijskom gledištu, prijatelji nam pomažu u rješavanju adaptivnih problema razmnožavanja te preživljavanja nas i naših potomaka. Prijateljstvo sa suprotnim spolom omogućuje stvaranje šire mreže prijatelja, potencijalnih partnera i zaštitnika, a spolne razlike koje tu nalazimo imaju porijeklo u razlikama u roditeljskom ulaganju: dok muškarci u tim prijateljstvima traže seksualnu dostupnost, žene žele tjelesnu zaštitu i potencijalne dugoročne ljubavne partnere. Cilj ovog istraživanja bio je provjeriti utjecaj nekih varijabli koje bi mogle biti relevantne za zastupljenost ovog oblika prijateljstva te ispitati poželjne karakteristike prijatelja suprotnog spola. Stoga smo ispitali povezanost spola, rodne uloge, socioseksualnosti te uključenosti u romantičnu vezu s brojem i proporcijom prijatelja suprotnog spola, kao i procjene poželjnih karakteristika tih prijatelja. Uzorak je obuhvaćao 94 studentice i 90 studenata Zagrebačkog sveučilišta. Rezultati pokazuju da studentice imaju manje prijateljica nego studenti prijatelja te kod njih, za razliku od studenata, nalazimo korelaciju broja prijateljica i broja prijatelja. Zanimljiv je rezultat kako je kod žena romantična vezanost povezana s manjim brojem prijatelja. Kod sudionika oba spola je viša socioseksualnost povezana s većim brojem prijatelja. Studenti i studentice gotovo se ne razlikuju u prvih deset najpoželjnijih osobina prijatelja suprotnog spola ; važno im je da ih prijatelji suprotnog spola poštuju, da su im odani i podržavaju ih, dok podjednako ne žele nepouzdane, kontrolirajuće prijatelje i prijateljice, koji ne znaju čuvati tajne. Utvrđene spolne razlike upućuju na postojanje različitih motiva za sklapanje prijateljstava sa suprotnim spolom: nesustavno variranje proporcije prijateljica kod studenata upućuje na to da je sklapanje prijateljstava sa suprotnim spolom kod muških sudionika motivirano održavanjem baze seksualno dostupnih partnerica.

Projekt MZOS 130-0000000-3294

HRV

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//