Normal view MARC view ISBD view

Heritabilnost različitih mjera samoprocijenjene inteligencije i njihov odnos s korelatima / Butković, Ana ; Vukasović, Tena ; Bratko, Denis.

By: Butković, Ana.
Contributor(s): Vukasović, Tena [aut] | Bratko, Denis [aut].
Material type: ArticleArticleDescription: 79-79 str.Other title: Heritability of different measures of self-assessed intelligence and their correlates [Naslov na engleskom:].Subject(s): 5.06 | heritabilnost, samoprocijenjena inteligencija, genetika ponašanja hrv | heritability, self-assessed intelligence, behavioral genetics engOnline resources: Elektronička verzija sažetka In: 20. Dani Ramira i Zorana Bujasa 7.-9.04.2011. ; Zagreb, Hrvatska 20. Dani Ramira i Zorana Bujasa: Sažeci priopćenja str. 79-79Čorkalo Biruški, Dinka ; Vukasović, TenaSummary: Samoprocijenjena inteligencija je percepcija vlastite inteligencije u odnosu na druge. Dosadašnja istraživanja bavila su se povezanošću samoprocijenjene inteligencije s ostalim srodnim konstruktima. Tako je dobiveno da samoprocijenjena inteligencija, akademska slika o sebi, akademska samoefikasnost i intelekt kao osobina ličnosti imaju u pozadini zajednički faktor nazvana akademska vjera u sebe. U longitudinalnom istraživanju dobivena je značajna povezanost s akademskim postignućem. U istraživanjima se dobivaju i značajne povezanosti s pet-faktorskim modelom ličnosti, kao i sa psihometrijskom inteligencijom. Konačno, samoprocijenjena inteligencija je povezana sa spolom u smjeru da muškarci daju veće procjene vlastite inteligencije nego žene. U ovom istraživanju su uspoređena dva načina mjerenja samoprocijenjene inteligencije. Prva mjera je uključivala procjenu opće inteligencije, a kao druga mjera je korišten prvi faktorski rezultat na temelju procjena pojedinih specifičnih sposobnosti prema Gardnerovoj teoriji multiplih inteligencija. Uspoređivan je njihov odnos s nekim korelatima, te su izračunate procjene heritabilnosti. Podaci su prikupljeni za 541 osobu (228 muškog i 313 ženskog spola ; 83 para jednojajnih i 173 para dvojajnih blizanaca) dobi između 15 i 22 godine. Ispitanici su koristeći normalnu distribuciju rezultata na testovima inteligencije dali procjenu svoje opće inteligencije i 10 specifičnih sposobnosti (verbalna ili lingvistička, logičko-matematička, prostorna, glazbena, tjelesno-kinestetička, interpersonalna, intrapersonalna, egzistencijalna, spiritualna i naturalistična inteligencija). Procjena opće inteligencije i faktorski rezultat međusobno su korelirali 0.68. Za procjenu opće inteligencije dobivena je heritabilnost od 61%, a za faktorski rezultat od 71%, a dobivene su i značajne povezanosti s korelatima.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
No physical items for this record

Samoprocijenjena inteligencija je percepcija vlastite inteligencije u odnosu na druge. Dosadašnja istraživanja bavila su se povezanošću samoprocijenjene inteligencije s ostalim srodnim konstruktima. Tako je dobiveno da samoprocijenjena inteligencija, akademska slika o sebi, akademska samoefikasnost i intelekt kao osobina ličnosti imaju u pozadini zajednički faktor nazvana akademska vjera u sebe. U longitudinalnom istraživanju dobivena je značajna povezanost s akademskim postignućem. U istraživanjima se dobivaju i značajne povezanosti s pet-faktorskim modelom ličnosti, kao i sa psihometrijskom inteligencijom. Konačno, samoprocijenjena inteligencija je povezana sa spolom u smjeru da muškarci daju veće procjene vlastite inteligencije nego žene. U ovom istraživanju su uspoređena dva načina mjerenja samoprocijenjene inteligencije. Prva mjera je uključivala procjenu opće inteligencije, a kao druga mjera je korišten prvi faktorski rezultat na temelju procjena pojedinih specifičnih sposobnosti prema Gardnerovoj teoriji multiplih inteligencija. Uspoređivan je njihov odnos s nekim korelatima, te su izračunate procjene heritabilnosti. Podaci su prikupljeni za 541 osobu (228 muškog i 313 ženskog spola ; 83 para jednojajnih i 173 para dvojajnih blizanaca) dobi između 15 i 22 godine. Ispitanici su koristeći normalnu distribuciju rezultata na testovima inteligencije dali procjenu svoje opće inteligencije i 10 specifičnih sposobnosti (verbalna ili lingvistička, logičko-matematička, prostorna, glazbena, tjelesno-kinestetička, interpersonalna, intrapersonalna, egzistencijalna, spiritualna i naturalistična inteligencija). Procjena opće inteligencije i faktorski rezultat međusobno su korelirali 0.68. Za procjenu opće inteligencije dobivena je heritabilnost od 61%, a za faktorski rezultat od 71%, a dobivene su i značajne povezanosti s korelatima.

Projekt MZOS 130-1301683-1399

HRV

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//