Normal view MARC view ISBD view

Konstruktna valjanost upitnika ličnosti u situacijama uljepšavanja odgovora: ostaju li samo moralističko i egoističko iskrivljavanje? / Tonković, Maša ; Galić, Zvonimir ; Parmač Kovačić, Maja ; Jerneić, Željko ; Bešlić, Irena.

By: Tonković Grabovac, Maša.
Contributor(s): Bešlić, Irena [aut] | Galić, Zvonimir [aut] | Jerneić, Željko [aut] | Parmač Kovačić, Maja [aut].
Material type: ArticleArticleDescription: 112-112 str.Other title: The Construct Validity of Personality Questionnaires in Faking Conditions: Is Factor Structure Reduced Only to Moralistic and Egoistic Bias? [Naslov na engleskom:].Subject(s): 5.06 | iskrivljavanje odgovora, upitnici ličnosti, konstruktna valjanost hrv | faking, personality questionnaires, construct validity eng In: XVII. Dani psihologije u Zadru (27-29.05.2010. ; Zadar, Hrvatska) XVII. Dani psihologije u Zadru: Sažetci priopćenja str. 112-112Sorić, Izabela ; Ćubela Adorić, Vera ; Gregov, Ljiljana ; Penezić, ZvjezdanSummary: Cilj ovog rada bio je provjeriti pretpostavku Wigginsa i Trapnella (1996) te Paulhusa i Johna (1998) da se faktorska struktura višedimenzionalnih upitnika ličnosti u situacijama kad postoji motivacija za lažiranjem odgovora reducira na dva faktora - egoističko i moralističko iskrivljavanje. Da bi provjerili navedenu pretpostavku proveli smo istraživanje na 415 studenata koji su na pet-faktorski upitnik ličnosti IPIP-300 odgovarali dva puta: prvo u situaciji iskrenog odgovaranja, a potom i u simuliranoj selekcijskoj situaciji. U simuliranoj selekcijskoj situaciji polovica je ispitanika (N=213) dobila uputu da se predstave idealnim kandidatom za stipendiju (egoističko iskrivljavanje), a polovica (N=212) idealnim kandidatom za studentsko putovanje (moralističko iskrivljavanje). Faktorskom analizom faceta upitnika ličnosti u situaciji iskrenog odgovaranja izlučeno je očekivanih pet faktora, koji odgovaraju faktorima širokih dimenzija za čije je mjerenje upitnik i namijenjen. Simulirane selekcijske situacije rezultirale su izlučivanjem manjeg broja faktora, među kojima se u obje situacije prepoznaju faktori egoističkog i moralističkog iskrivljavanja. No, suprotno očekivanjima, dio faceta nije bio zasićen niti jednim od njih, a struktura faktorskih zasićenja ponešto se razlikovala u dvije različite situacije poticanog uljepšavanja odgovora. Iako rezultati ukazuju na to da lažiranje odgovora mijenja faktorsku strukturu upitnika ličnosti, pretpostavka o reduciranju na egoističko i moralističko iskrivljavanje nije u potpunosti potvrđena.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
No physical items for this record

Cilj ovog rada bio je provjeriti pretpostavku Wigginsa i Trapnella (1996) te Paulhusa i Johna (1998) da se faktorska struktura višedimenzionalnih upitnika ličnosti u situacijama kad postoji motivacija za lažiranjem odgovora reducira na dva faktora - egoističko i moralističko iskrivljavanje. Da bi provjerili navedenu pretpostavku proveli smo istraživanje na 415 studenata koji su na pet-faktorski upitnik ličnosti IPIP-300 odgovarali dva puta: prvo u situaciji iskrenog odgovaranja, a potom i u simuliranoj selekcijskoj situaciji. U simuliranoj selekcijskoj situaciji polovica je ispitanika (N=213) dobila uputu da se predstave idealnim kandidatom za stipendiju (egoističko iskrivljavanje), a polovica (N=212) idealnim kandidatom za studentsko putovanje (moralističko iskrivljavanje). Faktorskom analizom faceta upitnika ličnosti u situaciji iskrenog odgovaranja izlučeno je očekivanih pet faktora, koji odgovaraju faktorima širokih dimenzija za čije je mjerenje upitnik i namijenjen. Simulirane selekcijske situacije rezultirale su izlučivanjem manjeg broja faktora, među kojima se u obje situacije prepoznaju faktori egoističkog i moralističkog iskrivljavanja. No, suprotno očekivanjima, dio faceta nije bio zasićen niti jednim od njih, a struktura faktorskih zasićenja ponešto se razlikovala u dvije različite situacije poticanog uljepšavanja odgovora. Iako rezultati ukazuju na to da lažiranje odgovora mijenja faktorsku strukturu upitnika ličnosti, pretpostavka o reduciranju na egoističko i moralističko iskrivljavanje nije u potpunosti potvrđena.

Projekt MZOS 130-0000000-3282

HRV

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//