Normal view MARC view ISBD view

Položaj mentora u znanstvenoj zajednici. Bibliometrijska analiza mentora u informacijskim znanostima u Hrvatskoj od 1978. do 2007. godine. / Pečarić, Đilda ; Tuđman, Miroslav.

By: Pečarić, Đilda.
Contributor(s): Tuđman, Miroslav [aut].
Material type: ArticleArticleDescription: 65-76 str.Other title: Position of the Mentors in Scientific Community. Bibliometrics’ Analysis of Mentors in Information Sciences in Croatia from 1978 to 2007 [Naslov na engleskom:].Subject(s): 5.04 | mentori, informacijske znanosti, znanstvena paradigma, znanstvena zajednica, doktorske disertacije hrv | Mentors, Information Science, Scientific Paradigm, Scientific Community, Doctoral Dissertations eng In: Društvo i tehnologija (28-30.06.2010. ; Zadar) Društvo i tehnologija 2010 str. 65-76Plenković, J.Summary: Na korpusu doktorskih radnji iz informacijskih znanosti, u ovom radu istražujemo položaj i ulogu mentora u znanstvenoj zajednici: njihovu pripadnost i položaj u vladajućoj znanstvenoj paradigmi. Položaj mentora se analizira i određuje: a) u odnosu na najcitiranije domaće i strane autore u zoni konceptualnog znanja, b) u zoni personalne komunikacije i istraživačkog fronta, c) te njihov autorski (a ne samo mentorski) utjecaj na pojedine discipline informacijskih znanosti (arhivistiku i dokumentalistiku, informacijske sustave, informatologiju, knjižničarstvo, komunikologiju, leksikografiju i muzeologiju). Posebno smo istražili utjecaj najcitiranijih autora na koherentnost dominantne vladajuće paradigme (posebno u zoni konceptualnog znanja), odnosno utjecaj mentora na koherentnost i zajedničku teorijsku osnovicu sedam disciplina koje tvore polje informacijskih znanosti u Hrvatskoj. Analiza obuhvaća sve mentore 134 doktorske disertacije iz informacijskih znanost obranjenih u Hrvatskoj od 1978. do 2007. godine.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
No physical items for this record

Na korpusu doktorskih radnji iz informacijskih znanosti, u ovom radu istražujemo položaj i ulogu mentora u znanstvenoj zajednici: njihovu pripadnost i položaj u vladajućoj znanstvenoj paradigmi. Položaj mentora se analizira i određuje: a) u odnosu na najcitiranije domaće i strane autore u zoni konceptualnog znanja, b) u zoni personalne komunikacije i istraživačkog fronta, c) te njihov autorski (a ne samo mentorski) utjecaj na pojedine discipline informacijskih znanosti (arhivistiku i dokumentalistiku, informacijske sustave, informatologiju, knjižničarstvo, komunikologiju, leksikografiju i muzeologiju). Posebno smo istražili utjecaj najcitiranijih autora na koherentnost dominantne vladajuće paradigme (posebno u zoni konceptualnog znanja), odnosno utjecaj mentora na koherentnost i zajedničku teorijsku osnovicu sedam disciplina koje tvore polje informacijskih znanosti u Hrvatskoj. Analiza obuhvaća sve mentore 134 doktorske disertacije iz informacijskih znanost obranjenih u Hrvatskoj od 1978. do 2007. godine.

Projekt MZOS 130-1301799-1999

HRV

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//