Normal view MARC view ISBD view

Aktualna istraživanja Katedre za zdravstvenu i kliničku psihologju Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu / Jokić-Begić, Nataša ; Lauri Korajlija, Anita ; Jurin, Tanja ; Arambašić, Lidija.

By: Jokić-Begić, Nataša.
Contributor(s): Arambašić, Lidija [aut] | Lauri Korajlija, Anita [aut] | Jurin, Tanja [aut].
Material type: ArticleArticleDescription: 58-58 str.Other title: Research in the filed of clinical and health psychology - Department of psychology, Faculty of Humanities and Social sciences, University of Zagreb [Naslov na engleskom:].Subject(s): 5.06 | klinička psihologija, istraživanja hrv | clinical psychology, research engOnline resources: Elektronička verzija sažetka In: 20. Dani Ramira i Zorana Bujasa 07-09.04.2011. ; Zagreb, Hrvatska Sažeci priopćenja str. 58-58Čorkalo Biruški, Dinka ; Vukasović, TenaSummary: Na Katedri za zdravstvenu i kliničku psihologiju provodi se znanstveni projekt pod nazivom „Anksioznost i depresivnost u cjeloživotnoj perspektivi”. U okviru projekta provedeno je niz istraživanja čiji je zajednički cilj bio ispitati rizične i zaštitne čimbenike za pojavu anksioznosti i depresivnosti u cjeloživotnoj perspektivi. U pokušaju razumijevanja čimbenika koji pridonose pojavi anksioznih i depresivnih tegoba oslonili smo se na dijateza-stres model koji povezuje biološke, psihološke i okolinske faktore, ističući interakciju između dispozicije prema poremećaju i okolinskih stresora u nastanku psihičkih poremećaja. Dosadašnji istraživački napori bili su usmjereni u nekoliko pravaca. Provjerili smo i prilagodili psihodijagnostičke instrumenate za ispitivanje depresivnosti, anksioznosti, anksiozne osjetljivosti i perfekcionizma na uzorcima djece i odraslih. Za potrebe mjerenja i istraživanja stresa konstruirana je posebna tehnika – Silueta ljudskog tijela – čije su metrijske karakteristike te prediktivna valjanost provjeravani na velikim uzorcima svih dobnih skupina. Nadalje, provjeravan je doprinos perfekcionizma i anksiozne osjetljivosti kao zaštitnih i rizičnih čimbenika za pojavu i održavanje anksioznih i depresivnih smetnji. Važno je istaknuti da su istraživanja provedena na različitim uzorcima s obzirom na klinički status, mjesto stanovanja, zanimanje, te da je kombinirana kvantitativna i kvalitativna metodologija. Rezultati pokazuju da su provjeravani konstrukti i odnosi među njima iznimno složeni i da su ovisni o dobi, spolu te situacijskom kontekstu. U budućnosti planiramo provesti eksperimentalna istraživanja biološke ranjivosti za razvoj anksiozne osjetljivosti. Dosadašnji rezultati istraživanja unaprjeđuju spoznaje o patogenezi anksioznih i depresivnih smetnji, te daju smjernice u osmišljavanju učinkovitih preventivnih i kurativnih programa.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
No physical items for this record

Na Katedri za zdravstvenu i kliničku psihologiju provodi se znanstveni projekt pod nazivom „Anksioznost i depresivnost u cjeloživotnoj perspektivi”. U okviru projekta provedeno je niz istraživanja čiji je zajednički cilj bio ispitati rizične i zaštitne čimbenike za pojavu anksioznosti i depresivnosti u cjeloživotnoj perspektivi. U pokušaju razumijevanja čimbenika koji pridonose pojavi anksioznih i depresivnih tegoba oslonili smo se na dijateza-stres model koji povezuje biološke, psihološke i okolinske faktore, ističući interakciju između dispozicije prema poremećaju i okolinskih stresora u nastanku psihičkih poremećaja. Dosadašnji istraživački napori bili su usmjereni u nekoliko pravaca. Provjerili smo i prilagodili psihodijagnostičke instrumenate za ispitivanje depresivnosti, anksioznosti, anksiozne osjetljivosti i perfekcionizma na uzorcima djece i odraslih. Za potrebe mjerenja i istraživanja stresa konstruirana je posebna tehnika – Silueta ljudskog tijela – čije su metrijske karakteristike te prediktivna valjanost provjeravani na velikim uzorcima svih dobnih skupina. Nadalje, provjeravan je doprinos perfekcionizma i anksiozne osjetljivosti kao zaštitnih i rizičnih čimbenika za pojavu i održavanje anksioznih i depresivnih smetnji. Važno je istaknuti da su istraživanja provedena na različitim uzorcima s obzirom na klinički status, mjesto stanovanja, zanimanje, te da je kombinirana kvantitativna i kvalitativna metodologija. Rezultati pokazuju da su provjeravani konstrukti i odnosi među njima iznimno složeni i da su ovisni o dobi, spolu te situacijskom kontekstu. U budućnosti planiramo provesti eksperimentalna istraživanja biološke ranjivosti za razvoj anksiozne osjetljivosti. Dosadašnji rezultati istraživanja unaprjeđuju spoznaje o patogenezi anksioznih i depresivnih smetnji, te daju smjernice u osmišljavanju učinkovitih preventivnih i kurativnih programa.

Projekt MZOS 130-1301675-1389

HRV

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//