Normal view MARC view ISBD view

Razvoj programa prevencije nasilja u mladenačkim vezama / Ajduković, Dean ; Ajduković, Marina ; Cesar, Sanja ; Kamenov, Željka ; Löw, Ajana ; Sušac, Nika.

By: Ajduković, Dean.
Contributor(s): Ajduković, Marina [aut] | Cesar, Sanja [aut] | Sušac, Nika [aut] | Kamenov, Željka [aut] | Löw Stanić, Ajana [aut].
Material type: ArticleArticleDescription: 49-49 str.Other title: Development of adolescent dating violence prevention program [Naslov na engleskom:].Subject(s): 5.06 | 5.09 | prevencija nasilja, nasilje u adolescentnim vezama hrv | violence prevention, violence in adolescent relationships eng In: 18. godišnja konferencija hrvatskih psihologa (13.-16.10. 2010 ; Opatija, Hrvatska) 18. godišnja konferencija hrvatskih psihologa, Knjiga sažetaka str. 49-49Summary: Svrha ovog programa prevencije je pridonijeti suzbijanju nasilnog ponašanja u mladenačkim vezama. To će se postići uspješnijim prepoznavanjem različitih, ponekad suptilnih, oblika nasilja u bliskim vezama mladih, manjim pristajanjem na ponašanja koja osobi ne odgovaraju, prepoznavanjem vlastitih ponašanja koja ugrožavaju druge, te razvijanjem norme da je u redu potražiti pomoć kad se mlada osoba nalazi u nasilnoj vezi. Da bi se postigla navedena svrha, uspostavit će se samoodrživi i financijski nezahtijevan sustav preventivnog suzbijanja nasilja u mladenačkim vezama za učenike trećih razreda srednjih škola u Hrvatskoj. U suradnji sa 56 stručnih suradnika iz srednjih škola iz svih dijelova Hrvatske razvijene su 4 radionice koje se provjeravaju tijekom dvije pokusne provedbe u školama. Ciljevi standardnih radionica su: Razjasniti uvjerenja o dobroj i sigurnoj vezi ; Povećati poznavanje svojih prava u vezi ; Podići razinu prepoznavanja nasilja u mladenačkim vezama ; Unaprijediti prepoznavanje osobne izloženosti i svojeg nasilnog ponašanja u vezi ; Osvijestiti svoju spremnost na prekidanje nasilnih obrazaca u vezi ; Povećati spremnost na traženje i pružanje pomoći u slučaju nasilja u vezi. U prvoj pokusnoj provedbi je sudjelovalo 752 učenika na temelju čijih primjedbi i iskustva voditelja su prilagođene radionice. Učenici su vrlo dobrim ocijenili korisnost sadržaja (4, 1), provedbu radionica (3, 9), pisane materijale (3, 8), velikom većinom bi preporučili sudjelovanje na radionicama svojim prijateljima (4). Nakon druge probne primjene (do kraja 2010.) definirat će se standardne radionice trajanja po jedan školski sat za provedbu u školama. Održivost programa postići će se tako što će se na 7 sveučilišnih studija pomagačkih struka (psihologija, socijalni rad, socijalna pedagogija, učiteljski fakultet) od jeseni 2010. početi predavati izborni kolegiji s dijelom zajedničkog kurikuluma o prevenciji nasilja u bliskim odnosima koji uključuju i temeljitu pripremu studenata za provedbu standardnih radionica s učenicima srednjih škola kao dijela obaveza u kolegiju. Očekuje se da će oko 100 studenata već prve godine upisati ove kolegije te da će preko 2.500 učenika proći kroz radionice, bez dodatnog radnog opterećenja stručnih suradnika ili financijskog troška. Konstruirani su evaluacijski instrumenti na 671 učenika koji će se upotrijebiti za kontinuirano evaluiranje učinaka ovog preventivnog programa korištenjem kvazieksperimentalnog nacra.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
No physical items for this record

Svrha ovog programa prevencije je pridonijeti suzbijanju nasilnog ponašanja u mladenačkim vezama. To će se postići uspješnijim prepoznavanjem različitih, ponekad suptilnih, oblika nasilja u bliskim vezama mladih, manjim pristajanjem na ponašanja koja osobi ne odgovaraju, prepoznavanjem vlastitih ponašanja koja ugrožavaju druge, te razvijanjem norme da je u redu potražiti pomoć kad se mlada osoba nalazi u nasilnoj vezi. Da bi se postigla navedena svrha, uspostavit će se samoodrživi i financijski nezahtijevan sustav preventivnog suzbijanja nasilja u mladenačkim vezama za učenike trećih razreda srednjih škola u Hrvatskoj. U suradnji sa 56 stručnih suradnika iz srednjih škola iz svih dijelova Hrvatske razvijene su 4 radionice koje se provjeravaju tijekom dvije pokusne provedbe u školama. Ciljevi standardnih radionica su: Razjasniti uvjerenja o dobroj i sigurnoj vezi ; Povećati poznavanje svojih prava u vezi ; Podići razinu prepoznavanja nasilja u mladenačkim vezama ; Unaprijediti prepoznavanje osobne izloženosti i svojeg nasilnog ponašanja u vezi ; Osvijestiti svoju spremnost na prekidanje nasilnih obrazaca u vezi ; Povećati spremnost na traženje i pružanje pomoći u slučaju nasilja u vezi. U prvoj pokusnoj provedbi je sudjelovalo 752 učenika na temelju čijih primjedbi i iskustva voditelja su prilagođene radionice. Učenici su vrlo dobrim ocijenili korisnost sadržaja (4, 1), provedbu radionica (3, 9), pisane materijale (3, 8), velikom većinom bi preporučili sudjelovanje na radionicama svojim prijateljima (4). Nakon druge probne primjene (do kraja 2010.) definirat će se standardne radionice trajanja po jedan školski sat za provedbu u školama. Održivost programa postići će se tako što će se na 7 sveučilišnih studija pomagačkih struka (psihologija, socijalni rad, socijalna pedagogija, učiteljski fakultet) od jeseni 2010. početi predavati izborni kolegiji s dijelom zajedničkog kurikuluma o prevenciji nasilja u bliskim odnosima koji uključuju i temeljitu pripremu studenata za provedbu standardnih radionica s učenicima srednjih škola kao dijela obaveza u kolegiju. Očekuje se da će oko 100 studenata već prve godine upisati ove kolegije te da će preko 2.500 učenika proći kroz radionice, bez dodatnog radnog opterećenja stručnih suradnika ili financijskog troška. Konstruirani su evaluacijski instrumenti na 671 učenika koji će se upotrijebiti za kontinuirano evaluiranje učinaka ovog preventivnog programa korištenjem kvazieksperimentalnog nacra.

Projekt MZOS 130-1301422-1418

HRV

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//