Normal view MARC view ISBD view

Predviđanje učestalosti počinjenog i doživljenog nasilja u mladenačkim vezama / Löw, Ajana ; Ajduković, Dean ; Sušac, Nika.

By: Löw Stanić, Ajana.
Contributor(s): Sušac, Nika [aut] | Ajduković, Dean [aut].
Material type: ArticleArticleDescription: 32-33 str.Other title: Predictors of adolescent dating violence prevalence [Naslov na engleskom:].Subject(s): 5.06 | 5.09 | učestalost počinjenog nasilja, učestalost doživljenog nasilja, adolescenti, uvjerenja o kvalitetnoj vezi, osobna prava u vezi hrv | violence perpetration prevalence, violence victimization prevalence, adolescents, beliefs about quality relationships, awareness of own rights in a relationship eng In: Psihosocijalni aspekti nasilja u suvremenom društvu – izazov obitelji, školi i zajednici (25.-27. 11 2010. ; Osijek, Hrvatska) III. Znanstveno-stručni skup posvećen pitanjima nasilja „Psihosocijalni aspekti nasilja u suvremenom društvu – izazov obitelji, školi i zajednici“: Program i sažeci izlaganja str. 32-33Kolesarić, Vladimir ; Ručević, Silvija, Šincek, DanijelaSummary: Cilj provedenog istraživanja bio je ispitati doprinos nekih sociodemografskih varijabli, uvjerenja o kvalitetnoj vezi i stava o osobnim pravima u vezi u objašnjenju učestalosti počinjenog i doživljenog nasilja kod mladića i djevojaka adolescentne dobi. Istraživanje je provedeno u svibnju 2010. godine na učenicima trećih razreda srednjih škola u Republici Hrvatskoj (N=623), u sklopu projekta Društva za psihološku pomoć i Agencije za Odgoj i obrazovanje. Za tu svrhu konstruirana je skala uvjerenja o kvalitetnoj vezi (α=.78), skala stavova o osobnim pravima u vezi (α=.81) te dvije liste kojima se ispituje iskustvo nasilja u vezi – lista počinjenih nasilnih ponašanja (α=.82) i lista doživljenih nasilnih ponašanja (α=.90). Prikupljeni podaci analizirani su odvojeno za mladiće i djevojke. Uvjerenja o kvalitetnoj vezi i stav o osobnim pravima u vezi pokazali su se značajnim prediktorima učestalosti kako počinjenog, tako i doživljenog nasilja za mladiće, no ne i za djevojke. Mladići koji iskazuju veće slaganje s pogrešnim uvjerenjima o tome što je kvalitetna veza češće čine i doživljavaju nasilje, kao i oni koji u većoj mjeri naglašavaju važnost osobnih prava u vezi. Učestalost počinjenog i doživljenog nasilja kod djevojaka određena je njihovim školskim uspjehom, pri čemu djevojke slabijeg školskog uspjeha češće čine i doživljavaju nasilje. Kod doživljenog nasilja taj odnos posredovan je vrstom škole koju djevojke pohađaju (strukovna škola/gimnazija). Kod mladića sociodemografske varijable ne doprinose značajno objašnjenju varijance niti jednog od kriterija. Ovim prediktivnim modelom objašnjeno je ukupno 15.8% varijance počinjenog nasilja kod mladića i 3.9% varijance počinjenog nasilja kod djevojaka te 9.7% varijance doživljenog nasilja kod mladića i 6.6% varijance doživljenog nasilja kod djevojaka. Kada se u prediktivni model za počinjeno nasilje uvede i varijabla doživljenog nasilja, ukupni postotak objašnjene varijance kod oba spola znatno se povećava (52.7% kod mladića i 26.7% kod djevojaka). Raspravljene su moguće interpretacije dobivenih nalaza.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
No physical items for this record

Cilj provedenog istraživanja bio je ispitati doprinos nekih sociodemografskih varijabli, uvjerenja o kvalitetnoj vezi i stava o osobnim pravima u vezi u objašnjenju učestalosti počinjenog i doživljenog nasilja kod mladića i djevojaka adolescentne dobi. Istraživanje je provedeno u svibnju 2010. godine na učenicima trećih razreda srednjih škola u Republici Hrvatskoj (N=623), u sklopu projekta Društva za psihološku pomoć i Agencije za Odgoj i obrazovanje. Za tu svrhu konstruirana je skala uvjerenja o kvalitetnoj vezi (α=.78), skala stavova o osobnim pravima u vezi (α=.81) te dvije liste kojima se ispituje iskustvo nasilja u vezi – lista počinjenih nasilnih ponašanja (α=.82) i lista doživljenih nasilnih ponašanja (α=.90). Prikupljeni podaci analizirani su odvojeno za mladiće i djevojke. Uvjerenja o kvalitetnoj vezi i stav o osobnim pravima u vezi pokazali su se značajnim prediktorima učestalosti kako počinjenog, tako i doživljenog nasilja za mladiće, no ne i za djevojke. Mladići koji iskazuju veće slaganje s pogrešnim uvjerenjima o tome što je kvalitetna veza češće čine i doživljavaju nasilje, kao i oni koji u većoj mjeri naglašavaju važnost osobnih prava u vezi. Učestalost počinjenog i doživljenog nasilja kod djevojaka određena je njihovim školskim uspjehom, pri čemu djevojke slabijeg školskog uspjeha češće čine i doživljavaju nasilje. Kod doživljenog nasilja taj odnos posredovan je vrstom škole koju djevojke pohađaju (strukovna škola/gimnazija). Kod mladića sociodemografske varijable ne doprinose značajno objašnjenju varijance niti jednog od kriterija. Ovim prediktivnim modelom objašnjeno je ukupno 15.8% varijance počinjenog nasilja kod mladića i 3.9% varijance počinjenog nasilja kod djevojaka te 9.7% varijance doživljenog nasilja kod mladića i 6.6% varijance doživljenog nasilja kod djevojaka. Kada se u prediktivni model za počinjeno nasilje uvede i varijabla doživljenog nasilja, ukupni postotak objašnjene varijance kod oba spola znatno se povećava (52.7% kod mladića i 26.7% kod djevojaka). Raspravljene su moguće interpretacije dobivenih nalaza.

Projekt MZOS 130-1301422-1418

HRV

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//