Normal view MARC view ISBD view

Nasilje u mladenačkim vezama: uloga uvjerenja, prepoznavanja nasilja i postavljanja granica / Löw, Ajana ; Ajduković, Dean ; Sušac, Nika.

By: Löw Stanić, Ajana.
Contributor(s): Sušac, Nika [aut] | Ajduković, Dean [aut].
Material type: ArticleArticleDescription: 128-128 str.Other title: Youth dating violence: the role of beliefs, recognizing violence and setting boundaries [Naslov na engleskom:].Subject(s): 5.06 | učestalost činjenja nasilja, učestalost doživljavanja nasilja, adolescenti, uvjerenja o kvalitetnoj vezi, prepoznavanje nasilnih ponašanja hrv | violence perpetration prevalence, violence victimization prevalence, adolescents, beliefs about quality relationships, recognizing violent behaviour engOnline resources: Elektronička verzija sažetka In: 20. Dani Ramira i Zorana Bujasa 7.–9.4. 2011. ; Zagreb, Hrvatska 20. Dani Ramira i Zorana Bujasa: Knjiga sažetaka str. 128-128Čorkalo Biruški, Dinka ; Vukasović, TenaSummary: Brojna istraživanja ukazala su da pogrešna uvjerenja o osobinama zdrave veze, slabo prepoznavanje nasilnih ponašanja i niži socioekonomski status predstavljaju rizične faktore za činjenje i doživljavanje nasilje u adolescentskim vezama.Viši stupanj doživljavanja nasilja često je povezan i sa slabijim poznavanjem osobnih prava u vezi i manjom sklonosti postavljanja osobnih granica. Istraživački modeli predikcije činjenja i doživljavanja nasilja u vezi provjeravani su u istraživanju s učenicima trećih razreda srednjih škola koji su imali iskustvo veze u posljednjih 6 mjeseci (N=898). Primijenjena je Skala uvjerenja o kvalitetnoj vezi, Skala važnosti prava u vezi, Skala sklonosti postavljanja osobnih granica, Skala prepoznavanja nasilnog ponašanja u vezi, Iskustvo počinjenih nasilnih ponašanja, Iskustvo doživljenih nasilnih ponašanja te pitanja o sociodemografskim podacima i duljini trajanja veze. Slabije prepoznavanje nasilnih ponašanja povezano je s većom čestinom činjenja nasilja u vezi kod oba spola. Značajnim prediktorom nasilja koje čine djevojke pokazala su se pogrešna uvjerenja o kvalitetnoj vezi. Češće doživljavanje nasilja u vezi kod djevojaka povezano je sa slabijim postavljanjem osobnih granica i lošijim prepoznavanjem nasilnih ponašanja. Značajan prediktor čestine doživljavanja partnerskog nasilja kod oba spola su pogrešna uvjerenja o tome što čini kvalitetnu vezu. Važnost osobnih prava u vezi, školski uspjeh i vrsta škole ne pridonose značajno objašnjenju varijance niti jednog kriterija, dok je dulje trajanje veze povezano s većom čestinom činjenja nasilja kod oba spola. Ovim modelom objašnjeno je ukupno 11, 1% varijance činjenja nasilja kod mladića i 12, 7% kod djevojaka, te 3, 0% varijance doživljavanja nasilja kod mladića i 5, 2% kod djevojaka. Kada se u model za predviđanje činjenja nasilja uvede i čestina doživljavanja nasilja, udio objašnjene varijance kod oba spola dramatično se povećava. Raspravljene su moguće interpretacije dobivenih nalaza.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
No physical items for this record

Brojna istraživanja ukazala su da pogrešna uvjerenja o osobinama zdrave veze, slabo prepoznavanje nasilnih ponašanja i niži socioekonomski status predstavljaju rizične faktore za činjenje i doživljavanje nasilje u adolescentskim vezama.Viši stupanj doživljavanja nasilja često je povezan i sa slabijim poznavanjem osobnih prava u vezi i manjom sklonosti postavljanja osobnih granica. Istraživački modeli predikcije činjenja i doživljavanja nasilja u vezi provjeravani su u istraživanju s učenicima trećih razreda srednjih škola koji su imali iskustvo veze u posljednjih 6 mjeseci (N=898). Primijenjena je Skala uvjerenja o kvalitetnoj vezi, Skala važnosti prava u vezi, Skala sklonosti postavljanja osobnih granica, Skala prepoznavanja nasilnog ponašanja u vezi, Iskustvo počinjenih nasilnih ponašanja, Iskustvo doživljenih nasilnih ponašanja te pitanja o sociodemografskim podacima i duljini trajanja veze. Slabije prepoznavanje nasilnih ponašanja povezano je s većom čestinom činjenja nasilja u vezi kod oba spola. Značajnim prediktorom nasilja koje čine djevojke pokazala su se pogrešna uvjerenja o kvalitetnoj vezi. Češće doživljavanje nasilja u vezi kod djevojaka povezano je sa slabijim postavljanjem osobnih granica i lošijim prepoznavanjem nasilnih ponašanja. Značajan prediktor čestine doživljavanja partnerskog nasilja kod oba spola su pogrešna uvjerenja o tome što čini kvalitetnu vezu. Važnost osobnih prava u vezi, školski uspjeh i vrsta škole ne pridonose značajno objašnjenju varijance niti jednog kriterija, dok je dulje trajanje veze povezano s većom čestinom činjenja nasilja kod oba spola. Ovim modelom objašnjeno je ukupno 11, 1% varijance činjenja nasilja kod mladića i 12, 7% kod djevojaka, te 3, 0% varijance doživljavanja nasilja kod mladića i 5, 2% kod djevojaka. Kada se u model za predviđanje činjenja nasilja uvede i čestina doživljavanja nasilja, udio objašnjene varijance kod oba spola dramatično se povećava. Raspravljene su moguće interpretacije dobivenih nalaza.

Projekt MZOS 130-1301422-1418

HRV

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//