Normal view MARC view ISBD view

Konstrukcija instrumenata za ispitivanje partnerskog nasilja u mladenačkim vezama i utvrđene spolne razlike / Sušac, Nika ; Ajduković, Dean ; Löw, Ajana.

By: Sušac, Nika.
Contributor(s): Ajduković, Dean [aut] | Löw Stanić, Ajana [aut].
Material type: ArticleArticleDescription: 178-178 str.Other title: Development of instruments for youth dating violence research and the resulting gender differences [Naslov na engleskom:].Subject(s): 5.06 | nasilje u romantičnim vezama, nasilje u vezama adolescenata, partnersko nasilje hrv | romantic relationship violence, adolescent relationships violence, partner violence engOnline resources: Elektronička verzija sažetka In: 20. Dani Ramira i Zorana Bujasa 7.–9.4. 2011. ; Zagreb, Hrvatska 20. Dani Ramira i Zorana Bujasa: Knjiga sažetaka str. 178-178Čorkalo Biruški, Dinka ; Vukasović, TenaSummary: U sklopu Programa prevencije nasilja u mladenačkim vezama Društva za psihološku pomoć razvijen je niz instrumenta za utvrđivanje raširenosti i čestine nasilja u romantičnim vezama mladih i potencijalnih korelata nasilja te dugoročno praćenje promjena u relevantnim konstruktima u populaciji adolescenata i evaluaciju preventivnog programa. Navedeni instrumenti primijenjeni su na učenicima trećih razreda srednjih škola u svim dijelovima Hrvatske (N=1466), a uključivali su socio-demografska pitanja, pitanja o iskustvu veze u posljednjih 6 mjeseci i 8 upitnika koji se odnose na uvjerenja o kvalitetnoj vezi (α=.74), važnost prava u vezi (α=.83), sklonost postavljanju osobnih granica (α=.93), iskustvo počinjenog (α=.93) i iskustvo doživljenog nasilja u vezi (α=.93), spremnost na traženje pomoći u slučaju nasilja u vezi (α=.83), spremnost na pružanje pomoći (α=.83) i prepoznavanje nasilnog ponašanja u vezi (α=.92). U uzorku je bilo 48, 6% mladića i 51, 4% djevojaka te 56% učenika strukovnih škola i 44% učenika gimnazija. U izlaganju je prikazan postupak izrade instrumenata, faktorske strukture pojedinih upitnika te razlike između djevojaka i mladića. Djevojke imaju točnija uvjerenja o tome što je zdrava veza, važnije im je ostvariti prava u vezi i spremnije su postaviti granice u vezi od mladića. Uz to, djevojke su spremnije tražiti i pružati pomoć u slučaju nasilja u vezi. Između djevojaka i mladića ne postoji razlika u točnosti prepoznavanja nasilnih ponašanja. U pogledu nasilja, djevojke izjavljuju kako u vezi češće čine emocionalno i fizičko nasilje nego što su to iskazali mladići. One rjeđe doživljavaju ove oblike nasilja te nasilje općenito. S druge strane, mladići izjavljuju da češće čine seksualno nasilje, ali ga i češće doživljavaju. Dobiveni rezultati u suprotnosti su s ranim istraživanjima prema kojima su djevojke u vezi doživljavale više fizičkog i seksualnog nasilja, a mladići su češće bili počinitelji, no u skladu su s novijim istraživanjima koja pokazuju promjene u tim trendovima.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
No physical items for this record

U sklopu Programa prevencije nasilja u mladenačkim vezama Društva za psihološku pomoć razvijen je niz instrumenta za utvrđivanje raširenosti i čestine nasilja u romantičnim vezama mladih i potencijalnih korelata nasilja te dugoročno praćenje promjena u relevantnim konstruktima u populaciji adolescenata i evaluaciju preventivnog programa. Navedeni instrumenti primijenjeni su na učenicima trećih razreda srednjih škola u svim dijelovima Hrvatske (N=1466), a uključivali su socio-demografska pitanja, pitanja o iskustvu veze u posljednjih 6 mjeseci i 8 upitnika koji se odnose na uvjerenja o kvalitetnoj vezi (α=.74), važnost prava u vezi (α=.83), sklonost postavljanju osobnih granica (α=.93), iskustvo počinjenog (α=.93) i iskustvo doživljenog nasilja u vezi (α=.93), spremnost na traženje pomoći u slučaju nasilja u vezi (α=.83), spremnost na pružanje pomoći (α=.83) i prepoznavanje nasilnog ponašanja u vezi (α=.92). U uzorku je bilo 48, 6% mladića i 51, 4% djevojaka te 56% učenika strukovnih škola i 44% učenika gimnazija. U izlaganju je prikazan postupak izrade instrumenata, faktorske strukture pojedinih upitnika te razlike između djevojaka i mladića. Djevojke imaju točnija uvjerenja o tome što je zdrava veza, važnije im je ostvariti prava u vezi i spremnije su postaviti granice u vezi od mladića. Uz to, djevojke su spremnije tražiti i pružati pomoć u slučaju nasilja u vezi. Između djevojaka i mladića ne postoji razlika u točnosti prepoznavanja nasilnih ponašanja. U pogledu nasilja, djevojke izjavljuju kako u vezi češće čine emocionalno i fizičko nasilje nego što su to iskazali mladići. One rjeđe doživljavaju ove oblike nasilja te nasilje općenito. S druge strane, mladići izjavljuju da češće čine seksualno nasilje, ali ga i češće doživljavaju. Dobiveni rezultati u suprotnosti su s ranim istraživanjima prema kojima su djevojke u vezi doživljavale više fizičkog i seksualnog nasilja, a mladići su češće bili počinitelji, no u skladu su s novijim istraživanjima koja pokazuju promjene u tim trendovima.

Projekt MZOS 130-1301422-1418

HRV

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//