Normal view MARC view ISBD view

Rodne uloge, stavovi o rodnim ulogama i zadovoljstvo brakom / Kamenov, Željka ; Jugović, Ivana ; Huić, Aleksandra ; Huston, Ted.

By: Kamenov, Željka.
Contributor(s): Jugović, Ivana [aut] | Huston, Ted [aut] | Huić, Aleksandra [aut].
Material type: ArticleArticleDescription: 118-118 str.Other title: Gender roles, attitudes toward gender roles and marital satisfaction [Naslov na engleskom:].Subject(s): 5.06 | rodne uloge, stavovi o rodnim ulogama, zadovoljstvo brakom hrv | gender roles, attitudes toward gender roles, marital satisfaction engOnline resources: Elektronička verzija sažetka In: 20. Dani Ramira i Zorana Bujasa 07. - 09. 04. 2011. ; Zagreb, Hrvatska 20. Dani Ramira i Zorana Bujasa Sažeci priopćenja str. 118-118Čorkalo Biruški ; Vukasović, TenaSummary: Istraživanja pokazuju kako će najzadovoljniji svojom intimnom vezom biti parovi u kojima i muškarac i žena imaju androginu rodnu ulogu. Cilj ovog istraživanja bio je provjeriti moderiraju li stavovi prema rodnim ulogama odnos između zadovoljstva vezom i rodnih uloga. Muškarac i žena koji imaju egalitarne stavove prema rodnim ulogama trebali bi biti zadovoljniji vezom ukoliko oboje imaju androgine rodne uloge, dok bi parovi s tradicionalnim stavovima mogli biti zadovoljniji ukoliko muškarac i žena imaju društveno očekivane rodne uloge. U istraživanju je sudjelovalo ukupno 302 bračna para u dobi od 20 do 82 godine starosti. Duljina braka kreće se od jednog mjeseca do 57 godina. Uzorak je heterogen s obzirom na obrazovanje i mjesto stanovanja sudionika. Rodne uloge ispitane su s Upitnikom o osobnim karakteristikama (PAQ - Spence, Helmreich i Stapp, 1975), primijenjena je Skala stavova prema rodnim ulogama (Kamenov, Jugović i Jelić, 2009), te je prikupljen podatak o zadovoljstvu brakom. Rezultati analiza varijanci su pokazali da su i muškarci i žene iz parova u kojima su oba partnera androgina statistički značajno zadovoljniji brakom od muškaraca i žena iz svih ostalih (neandroginih) parova. Glavni efekt stava prema rodnim ulogama, kao ni interakcija nisu se pokazale značajnima. Dakle, hipoteza da stavovi prema rodnim ulogama moderiraju odnos između rodnih uloga i zadovoljstva brakom nije se potvrdila. Regresijske analize dodatno su pokazale kako za zadovoljstvo brakom nije toliko bitna usklađenost para u stavovima prema rodnim ulogama koliko je bitno da žena ima tradicionalne stavove te da oba partnera imaju izraženu ekspresivnost. Čini se da su oba partnera zadovoljnija vezom u kojoj je suprug androgin, a supruga u skladu s očekivanom rodnom ulogom.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
No physical items for this record

Istraživanja pokazuju kako će najzadovoljniji svojom intimnom vezom biti parovi u kojima i muškarac i žena imaju androginu rodnu ulogu. Cilj ovog istraživanja bio je provjeriti moderiraju li stavovi prema rodnim ulogama odnos između zadovoljstva vezom i rodnih uloga. Muškarac i žena koji imaju egalitarne stavove prema rodnim ulogama trebali bi biti zadovoljniji vezom ukoliko oboje imaju androgine rodne uloge, dok bi parovi s tradicionalnim stavovima mogli biti zadovoljniji ukoliko muškarac i žena imaju društveno očekivane rodne uloge. U istraživanju je sudjelovalo ukupno 302 bračna para u dobi od 20 do 82 godine starosti. Duljina braka kreće se od jednog mjeseca do 57 godina. Uzorak je heterogen s obzirom na obrazovanje i mjesto stanovanja sudionika. Rodne uloge ispitane su s Upitnikom o osobnim karakteristikama (PAQ - Spence, Helmreich i Stapp, 1975), primijenjena je Skala stavova prema rodnim ulogama (Kamenov, Jugović i Jelić, 2009), te je prikupljen podatak o zadovoljstvu brakom. Rezultati analiza varijanci su pokazali da su i muškarci i žene iz parova u kojima su oba partnera androgina statistički značajno zadovoljniji brakom od muškaraca i žena iz svih ostalih (neandroginih) parova. Glavni efekt stava prema rodnim ulogama, kao ni interakcija nisu se pokazale značajnima. Dakle, hipoteza da stavovi prema rodnim ulogama moderiraju odnos između rodnih uloga i zadovoljstva brakom nije se potvrdila. Regresijske analize dodatno su pokazale kako za zadovoljstvo brakom nije toliko bitna usklađenost para u stavovima prema rodnim ulogama koliko je bitno da žena ima tradicionalne stavove te da oba partnera imaju izraženu ekspresivnost. Čini se da su oba partnera zadovoljnija vezom u kojoj je suprug androgin, a supruga u skladu s očekivanom rodnom ulogom.

Projekt MZOS 130-1301422-1420

HRV

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//