Normal view MARC view ISBD view

Dramsko izražavanje u srednjoškolskoj nastavi likovne umjetnosti: mogućnosti primjene i prijedlozi metodičko-didaktičkih vježbi / Alviž, Josipa ; Kovačić, Jelena.

By: Alviž, Josipa.
Contributor(s): Kovačić, Jelena [aut].
Material type: ArticleArticleDescription: 11-27 str.Other title: The Drama in High School Teaching and Learning of Visual Arts: Areas of Application and the Proposals of Methodical-Didactic Exercises [Naslov na engleskom:].Subject(s): 6.05 | Likovna umjetnost, dramsko izražavanje, kurikulum, suvremeno poučavanje i učenje, obrazovanje | Visual Arts, dramatic expression in teaching, curriculum, contemporary learning and teaching, education In: 2. međunarodni znanstveni i umjetnički simpozij o pedagogiji u umjetnosti "Komunikacija i interakcija umjetnosti i pedagogije" str. 11-27Summary: U novijim kurikulumskih dokumentima Republike Hrvatske ističe se nužnost primjene što raznovrsnijih metoda suvremenoga poučavanja i učenja, a s ciljem veće aktivacije učenika i indvidualizacije nastavnoga procesa. Stvarna primjena tih metoda u nastavi je, međutim, vrlo rijetka. Dramski odgoj, oblik poučavanja i učenja dramskim iskustvom, jedna je od potencijalnih suvremenih metoda koju bi valjalo češće primjenjivati u nastavi s obzirom na to da pozitivno utječe na razvijanje osjećajnosti kod učenika, njhove osjetilnosti, govornih sposobnosti, komunikacijskih vještina, mašte, kreativnosti, kao i na formiranje stavova, razvijanje društvene svijesti, razumijevanje međuljudskih odnosa te na stjecanje samopouzdanja i sigurnosti kod mladih osoba. Kad govorimo o dramskim metodama kao metodama poučavanja i učenja, govorimo o dramskom izražavanju u nastavi. Jednostavniji oblici koji se koriste u nastavi su dramske tehnike, a složeniji dramske metode. Dramske tehnike su sve dramske igre, dramske vježbe i improvizacije koje se sastoje od mnogih funkcionalnih i odgojnih zadataka, a moguće ih je koristiti u svim nastavnim predmetima. U izlaganju će se predstaviti mogućnosti uključivanja dramskoga izražavanja u nastavu srednjoškolskoga predmeta Likovna umjetnost na primjeru dramskih didaktičko-metodičkih vježbi primijenjivih u različitim nastavnim sadržajima i situacijama.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
No physical items for this record

U novijim kurikulumskih dokumentima Republike Hrvatske ističe se nužnost primjene što raznovrsnijih metoda suvremenoga poučavanja i učenja, a s ciljem veće aktivacije učenika i indvidualizacije nastavnoga procesa. Stvarna primjena tih metoda u nastavi je, međutim, vrlo rijetka. Dramski odgoj, oblik poučavanja i učenja dramskim iskustvom, jedna je od potencijalnih suvremenih metoda koju bi valjalo češće primjenjivati u nastavi s obzirom na to da pozitivno utječe na razvijanje osjećajnosti kod učenika, njhove osjetilnosti, govornih sposobnosti, komunikacijskih vještina, mašte, kreativnosti, kao i na formiranje stavova, razvijanje društvene svijesti, razumijevanje međuljudskih odnosa te na stjecanje samopouzdanja i sigurnosti kod mladih osoba. Kad govorimo o dramskim metodama kao metodama poučavanja i učenja, govorimo o dramskom izražavanju u nastavi. Jednostavniji oblici koji se koriste u nastavi su dramske tehnike, a složeniji dramske metode. Dramske tehnike su sve dramske igre, dramske vježbe i improvizacije koje se sastoje od mnogih funkcionalnih i odgojnih zadataka, a moguće ih je koristiti u svim nastavnim predmetima. U izlaganju će se predstaviti mogućnosti uključivanja dramskoga izražavanja u nastavu srednjoškolskoga predmeta Likovna umjetnost na primjeru dramskih didaktičko-metodičkih vježbi primijenjivih u različitim nastavnim sadržajima i situacijama.

Projekt MZOS projekt

HRV

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//