Normal view MARC view ISBD view

Akustičke i perceptivne karakteristike nazala u ezofagealnih govornika / Štajner-katušić, Smiljana ; Horga, Damir ; Liker, Marko.

By: Štajner-katušić, Smiljana.
Contributor(s): Liker, Marko [aut] | Horga, Damir [aut].
Material type: ArticleArticleDescription: str.Other title: Acoustic and perceptual characteristics of nasals in aesophageal speakers [Naslov na engleskom:].Subject(s): 3.02 | 6.03 | akustička nalaiza govora, nazali, laringektomija, ezofagealni govor hrv | acoustic analysis, nasals, laryngectomy, aesophageal speech eng In: 2. hrvatski rinološki kongres s međunarodnim sudjelovanjem (23.-25. 02. 2012. ; Zagreb, Hrvatska)Summary: Alaringealni govornici nakon odstranjivanja larinksa zbog dramatičnih promjena u govornom prolazu razvijaju različite oblike nadomjesnog govora. Jedan od oblika nadomjesnog govora je ezofagealni govor u kojem jednjak preuzima govornu ulogu pluća i postaje izvor zračne struje a sužavanjem faringo-ezofagealnog segmenta ili neoglotisa omogućuje se treperenje sluznice i stvaranje pseudoglasa što je zamjena za prirodan glas zdravog larinksa. Promjene u tom dijelu govornog prolaza djeluju na govor u cjelini pa onda i na rad izgovornih organa koji nisu zahvaćeni operativnim zahvatom. U ovom se radu istražuju akustičke i perceptivne karakteristike nazalnih suglasnika /m/, /n/ i /nj/ u izgovoru 15 ezofagealnih govornika te se uspoređuju s izgovorno zdravim govornicima. Nazalni se suglasnici izgovaraju tako da se usni prolaz zatvori (bilabijalno, alveolarno ili velarno) a nosni otvori spuštanjem mekog nepca. Odstranjivanjem larinksa taj mehnizam ne bi trebao biti narušen, međutim zbog statusa cjelokupnog govornog aparata u ezofagealnih govornika mogu se očekivati promjene i u izgovoru nazalnih glasnika u njihovim spektralnim, intenzitetskim i vremenskim parametrima pa onda i stupnju njihove razabirljivosti u odnosu na zdrave govornike.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
No physical items for this record

Alaringealni govornici nakon odstranjivanja larinksa zbog dramatičnih promjena u govornom prolazu razvijaju različite oblike nadomjesnog govora. Jedan od oblika nadomjesnog govora je ezofagealni govor u kojem jednjak preuzima govornu ulogu pluća i postaje izvor zračne struje a sužavanjem faringo-ezofagealnog segmenta ili neoglotisa omogućuje se treperenje sluznice i stvaranje pseudoglasa što je zamjena za prirodan glas zdravog larinksa. Promjene u tom dijelu govornog prolaza djeluju na govor u cjelini pa onda i na rad izgovornih organa koji nisu zahvaćeni operativnim zahvatom. U ovom se radu istražuju akustičke i perceptivne karakteristike nazalnih suglasnika /m/, /n/ i /nj/ u izgovoru 15 ezofagealnih govornika te se uspoređuju s izgovorno zdravim govornicima. Nazalni se suglasnici izgovaraju tako da se usni prolaz zatvori (bilabijalno, alveolarno ili velarno) a nosni otvori spuštanjem mekog nepca. Odstranjivanjem larinksa taj mehnizam ne bi trebao biti narušen, međutim zbog statusa cjelokupnog govornog aparata u ezofagealnih govornika mogu se očekivati promjene i u izgovoru nazalnih glasnika u njihovim spektralnim, intenzitetskim i vremenskim parametrima pa onda i stupnju njihove razabirljivosti u odnosu na zdrave govornike.

Projekt MZOS 130-0000000-0785

HRV

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//