Normal view MARC view ISBD view

Kako unaprijediti obrazovanje o psihodijagnostičkim sredstvima? / Matešić, Krunoslav, voditelj ; Sudionoci: Buško, Vesna ; Brajša-Žganec, Andreja ; Domijan, Dražen ; Penezić, Zvjezdan ; Sorić, Izabela ; Vranić, Andrea.

By: Matešić, Krunoslav.
Contributor(s): Brajša-Žganec, Andreja [aut] | Domijan, Dražen [aut] | Penezić, Zvjezdan [aut] | Sorić, Izabela [aut] | Vranić, Andrea [aut] | Buško, Vesna [aut].
Material type: ArticleArticleDescription: 202-202 str.Other title: How to improve the education of psychodiagnostic instruments [Naslov na engleskom:].Subject(s): 5.06 | Obrazovanje, Psihodijagnostička sredstva hrv | Education, Psychodiagnostic instruments eng In: XVIII. Dani psihologije u Zadru (24-26.05.2012. ; Zadar, Hrvatska) Sažeci radova str. 202-202Penezić, Zvjezdan ; Ćubela Adroić, Vera ; Ombla, Jelena ; Slišković, Ana ; Sorić, Izabela ; Valerjev, Pavle ; Vulić Prtorić, AnitaSummary: Psihodijagnostička sredstva su svojevrsni zaštitni znak primijenjene psihologije. U Republici Hrvatksoj njih je više desetljeća sustavno razvijao današnji Zavod za zapošljavanje koji je objavljivao testove koje je kreirao Zoran Bujas i njegovi suradnici. Tim su sredstvima bile zadovoljene potrebe psihologa u profesionalnom usmjeravanju, proesionalnoj selekciji i dijelom školskoj praksi. S razvojem struke, posebno njezinim ulaskom u kliničku psihologiju, socijalnu skrb itd., javila se potreba za testovima izvan izdavčakog programa Zavoda. Dio tih testova uspio je u ex-Jugoslaviji objaviti Zavod za produktivnost dela iz Ljubljane. Nakon osamostaljenja Republike Hrvatske pojavilo se nekoliko novih izdavača koji su uspjeli izdati nove oblike psihodijagnostičkih sredstava. Dodatno, psiholozi su postali struka, udruženi su u Hrvatksu psihološku komoru koja dijelom određuje pravila pri testiranju. Procjenjujemo da bi buduće psihologe trebalo sustavno obrazovati o različitim kategorijama psihodijagnostičkih sredstava, njihovoj dostupnosti kao i njihovoj zaštiti. Na ovom okruglom stolu sudionici su raspravljali o potrebama da se unaprijedi obrazovanje u svezi psihodijagnostičkih sredstava.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
No physical items for this record

Psihodijagnostička sredstva su svojevrsni zaštitni znak primijenjene psihologije. U Republici Hrvatksoj njih je više desetljeća sustavno razvijao današnji Zavod za zapošljavanje koji je objavljivao testove koje je kreirao Zoran Bujas i njegovi suradnici. Tim su sredstvima bile zadovoljene potrebe psihologa u profesionalnom usmjeravanju, proesionalnoj selekciji i dijelom školskoj praksi. S razvojem struke, posebno njezinim ulaskom u kliničku psihologiju, socijalnu skrb itd., javila se potreba za testovima izvan izdavčakog programa Zavoda. Dio tih testova uspio je u ex-Jugoslaviji objaviti Zavod za produktivnost dela iz Ljubljane. Nakon osamostaljenja Republike Hrvatske pojavilo se nekoliko novih izdavača koji su uspjeli izdati nove oblike psihodijagnostičkih sredstava. Dodatno, psiholozi su postali struka, udruženi su u Hrvatksu psihološku komoru koja dijelom određuje pravila pri testiranju. Procjenjujemo da bi buduće psihologe trebalo sustavno obrazovati o različitim kategorijama psihodijagnostičkih sredstava, njihovoj dostupnosti kao i njihovoj zaštiti. Na ovom okruglom stolu sudionici su raspravljali o potrebama da se unaprijedi obrazovanje u svezi psihodijagnostičkih sredstava.

HRV

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//