Normal view MARC view ISBD view

Kockanje adolescenata u Hrvatskoj - prevalencija, štetne posljedice i rizični čimbenici / Ricijaš, Neven ; Huić, Aleksandra ; Dodig, Dora ; Kranželić, Valentina.

By: Ricijaš, Neven.
Contributor(s): Dodig, Dora [aut] | Kranželić, Valentina [aut] | Huić, Aleksandra [aut].
Material type: ArticleArticleDescription: str.Other title: Adolescent gambling in Croatia - prevalence, negative outcomes and risk factors [Naslov na engleskom:].Subject(s): 5.06 | 5.07 | kockanje, klađenje, adolescenti, rizični čimbenici, problematično kockanje hrv | gambling, betting, adolescents, risk factors, problem gambling eng In: 2. hrvatski interdisciplinarni simpozij o kockanju s međunarodnim sudjelovanjem (30. 05. 2012. ; Opatija, Hrvatska)Summary: Cilj istraživanja bio je dobiti uvid u prevalenciju kockanja adolescenata u urbanim sredinama RH, te utvrditi udio adolescenata koji su razvili probleme s kockanjem. Dodatni cilj bio je identificirati rizične čimbenike povezane s većom ozbiljnošću tih problema. Podaci su prikupljeni na uzorku od 1.952 srednjoškolca iz Zagreba, Rijeke, Splita i Osijeka, od prvog do završnog razreda gimnazijskog, četverogodišnjeg strukovnog i trogodišnjeg strukovnog programa. Srednjoškolci se najčešće (jednom tjedno ili češće) klade u sportskim kladionicama (njih 19, 0%) te na internetu, ali bez novčanog uloga (22, 8%). Na trećem i četvrtom mjestu su igre na automatima (6, 2%) te virtualne utrke (6, 1%). S obzirom na to u kojoj mjeri osjećaju nepovoljne psihosocijalne posljedice svojeg kockanja, adolescenti su razvrstani u tri kategorije (prema CAGI, 2010): (1) nepostojanje problema vezanih uz kockanje (71%) ; (2) niska do srednja ozbiljnost problema (17%) ; (3) visoka ozbiljnost problema (12%). Adolescenti koji su već razvili ozbiljne probleme povezane s kockanjem češće i intenzivnije kockaju, te se u većoj mjeri druže s vršnjacima koji također kockaju. Prvenstveno kockaju kako bi zaradili novac, zatim radi zabave i uzbuđenja, a visoko je i želja da budu što bolji u kockanju. U većoj mjeri smatraju da temeljem znanja i vještina te praznovjernih rituala mogu kontrolirati ishod igre, te im je znanje o šansi i vjerojatnosti slabije. Manifestiraju i druge oblike rizičnog i delinkventnog ponašanja. Imaju izraženije osobine ličnosti koje odmažu pri uspostavljanju kvalitetnih odnosa i otežavaju preuzimanje odgovornosti za vlastito ponašanje, te obrasce razmišljanja koji ometaju funkcionalnu prilagodbu svakodnevnom životu.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
No physical items for this record

Cilj istraživanja bio je dobiti uvid u prevalenciju kockanja adolescenata u urbanim sredinama RH, te utvrditi udio adolescenata koji su razvili probleme s kockanjem. Dodatni cilj bio je identificirati rizične čimbenike povezane s većom ozbiljnošću tih problema. Podaci su prikupljeni na uzorku od 1.952 srednjoškolca iz Zagreba, Rijeke, Splita i Osijeka, od prvog do završnog razreda gimnazijskog, četverogodišnjeg strukovnog i trogodišnjeg strukovnog programa. Srednjoškolci se najčešće (jednom tjedno ili češće) klade u sportskim kladionicama (njih 19, 0%) te na internetu, ali bez novčanog uloga (22, 8%). Na trećem i četvrtom mjestu su igre na automatima (6, 2%) te virtualne utrke (6, 1%). S obzirom na to u kojoj mjeri osjećaju nepovoljne psihosocijalne posljedice svojeg kockanja, adolescenti su razvrstani u tri kategorije (prema CAGI, 2010): (1) nepostojanje problema vezanih uz kockanje (71%) ; (2) niska do srednja ozbiljnost problema (17%) ; (3) visoka ozbiljnost problema (12%). Adolescenti koji su već razvili ozbiljne probleme povezane s kockanjem češće i intenzivnije kockaju, te se u većoj mjeri druže s vršnjacima koji također kockaju. Prvenstveno kockaju kako bi zaradili novac, zatim radi zabave i uzbuđenja, a visoko je i želja da budu što bolji u kockanju. U većoj mjeri smatraju da temeljem znanja i vještina te praznovjernih rituala mogu kontrolirati ishod igre, te im je znanje o šansi i vjerojatnosti slabije. Manifestiraju i druge oblike rizičnog i delinkventnog ponašanja. Imaju izraženije osobine ličnosti koje odmažu pri uspostavljanju kvalitetnih odnosa i otežavaju preuzimanje odgovornosti za vlastito ponašanje, te obrasce razmišljanja koji ometaju funkcionalnu prilagodbu svakodnevnom životu.

Projekt MZOS 130-1301422-1420

HRV

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//