Normal view MARC view ISBD view

Sportsko klađenje adolescenata: učestalost klađenja, iskustvo dobitka i kognitivne distorzije / Dodig, Dora ; Ricijaš, Neven ; Kranželić, Valentina ; Huić, Aleksandra.

By: Dodig, Dora.
Contributor(s): Ricijaš, Neven [aut] | Kranželić, Valentina [aut] | Huić, Aleksandra [aut].
Material type: ArticleArticleDescription: 239-240 str.Other title: Sports betting of adolescents: Gambling intensity, experience of winning and cognitive distortions [Naslov na engleskom:].Subject(s): 5.06 | 5.07 | 5.08 | ADOLESCENTI, KOCKANJE, SPORTSKO KLAĐENJE, KOGNITIVNE DISTROZIJE hrv | ADOLESCENTS, GAMBLING, SPORTS BETTING, COGNITIVE DISTORTIONS engOnline resources: Elektronička verzija sažetka In: 8. međunarodni znanstveni skup "Istraživanja u edukacijsko-rehabilitacijskim znanostima" (27.-29.09.2012. ; Zagreb, Hrvatska) Knjiga sažetaka 8. međunarodnog znanstvenog skupa "Istraživanja u edukacijsko-rehabilitacijskim znanostima" str. 239-240Milković, Marina ; Doležal, Dalibor ; Hržica, Gordana ; Stošić, JasminaSummary: RIZIČNI ČIMBENICI ZA RAZVOJ PROBLEMA VEZANIH UZ KOCKANJE SU BROJNI. SUVREMENA ISTRAŽIVANJA I TEORIJSKI MODELI NAGLAŠAVAJU VAŽNOST SVEOBUHVATNOG PRISTUPA KOJI U OBZIR UZIMA INDIVIDUALNA OBILJEŽJA POJEDINCA, TE OBILJEŽJA UŽE I ŠIRE OKOLINE. U OVOJ ĆE PREZENTACIJI BITI PREDSTAVLJEN DIO REZULTATA ISTRAŽIVANJA “NAVIKE I OBILJEŽJA KOCKANJA ADOLESCENATA IZ URBANIH SREDINA REPUBLIKE HRVATSKE” KOJIM JE OBUHVAĆEN UZORAK SREDNJOŠKOLACA IZ ČETIRI HRVATSKA REGIONALNA SREDIŠTA (N=1.952). CILJ OVOG RADA JE STJECANJE UVIDA U NEKA OBILJEŽJA ADOLESCENATA KOJI SU SE BAREM JEDNOM U ŽIVOTU KLADILI U SPORTSKOJ KLADIONICI S NAGLASKOM NA UČESTALOST KLAĐENJA, ISKUSTVO DOBITKA I KOGNITIVNE DISTORZIJE VEZANE UZ KOCKANJE. UZORAK ČINI UKUPNO N=833 SREDNJOŠKOLACA (M=77, 1% ; Ž=22, 9%), A RASPON DOBI KREĆE SE OD 14 DO 20 GODINA (M=16, 73 ; SD=1, 15). UZORAK JE PODIJELJEN U DVIJE SKUPINE: 1. ONI KOJI SE REDOVITO KLADE, TE 2. ONI KOJI SE POVREMENO KLADE. ZA PROCJENU OZBILJNOSTI PSIHOSOCIJALNIH POSLJEDICA KOCKANJA/KLAĐENJA KORIŠTEN JE KANADSKI UPITNIK KOCKANJA ADOLESCENATA – CAGI (WIEBE I SUR., 2010), A ZA PROCJENU KOGNITIVNIH DISTORZIJA „SKALA UVJERENJA O KOCKANJU“ (KONSTRUIRANA ZA POTREBE OVOG ISTRAŽIVANJA). SUDIONIKE SMO TAKOĐER PITALI O NJIHOVOM UKLJUČIVANJU U DRUGE IGRE NA SREĆU, O ISKUSTVU DOBITKA NOVCA KOCKANJEM, TE O PROCJENI VLASTITOG PONAŠANJA PRILIKOM DOBITKA I GUBITKA NOVCA KOCKANJEM/KLAĐENJEM. REZULTATI POKAZUJU DA ADOLESCENTI KOJI SE REDOVITO KLADE IMAJU OZBILJNIJE PSIHOSOCIJALNE PROBLEME VEZANE UZ KOCKANJE/KLAĐENJE, U VEĆOJ MJERI SUDJELUJU I U DRUGIM KOCKARSKIM AKTIVNOSTIMA, ČEŠĆE IZVJEŠTAVAJU O ISKUSTVU VELIKOG DOBITKA KOCKANJEM, SKLONIJI SU NASTAVITI KOCKATI/KLADITI SE ČAK I KADA IZGUBE NOVAC, TE IMAJU VIŠE KOGNITIVNIH DISTROZIJA VEZANIH UZ KOCKANJE/KLAĐENJE. DOBIVENI REZULTATI POTVRĐUJU DA JE SPORTSKO KLAĐENJE NAJZASTUPLJENIJA IGRA NA SREĆU MEĐU ADOLESCENTIMA. TAKOĐER, POTVRĐENO JE DA UČESTALOST KLAĐENJA, ISKUSTVO DOBITKA I KOGNITIVNE DISTORZIJE IMAJU VAŽNU ULOGU U RAZUMIJEVANJU PROBLEMA VEZANIH UZ KOCKANJE. STOGA INTERVENCIJE KOJE NAGLASAK STAVLJAJU UPRAVO NA RAZUMIJEVANJE VJEROJATNOSTI DOBITKA PRILIKOM KOCKANJA I NA KOGNITIVNE DISTORZIJE MOGU DOPRINIJETI INTERVENCIJAMA U OVOM PODRUČJU.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
No physical items for this record

RIZIČNI ČIMBENICI ZA RAZVOJ PROBLEMA VEZANIH UZ KOCKANJE SU BROJNI. SUVREMENA ISTRAŽIVANJA I TEORIJSKI MODELI NAGLAŠAVAJU VAŽNOST SVEOBUHVATNOG PRISTUPA KOJI U OBZIR UZIMA INDIVIDUALNA OBILJEŽJA POJEDINCA, TE OBILJEŽJA UŽE I ŠIRE OKOLINE. U OVOJ ĆE PREZENTACIJI BITI PREDSTAVLJEN DIO REZULTATA ISTRAŽIVANJA “NAVIKE I OBILJEŽJA KOCKANJA ADOLESCENATA IZ URBANIH SREDINA REPUBLIKE HRVATSKE” KOJIM JE OBUHVAĆEN UZORAK SREDNJOŠKOLACA IZ ČETIRI HRVATSKA REGIONALNA SREDIŠTA (N=1.952). CILJ OVOG RADA JE STJECANJE UVIDA U NEKA OBILJEŽJA ADOLESCENATA KOJI SU SE BAREM JEDNOM U ŽIVOTU KLADILI U SPORTSKOJ KLADIONICI S NAGLASKOM NA UČESTALOST KLAĐENJA, ISKUSTVO DOBITKA I KOGNITIVNE DISTORZIJE VEZANE UZ KOCKANJE. UZORAK ČINI UKUPNO N=833 SREDNJOŠKOLACA (M=77, 1% ; Ž=22, 9%), A RASPON DOBI KREĆE SE OD 14 DO 20 GODINA (M=16, 73 ; SD=1, 15). UZORAK JE PODIJELJEN U DVIJE SKUPINE: 1. ONI KOJI SE REDOVITO KLADE, TE 2. ONI KOJI SE POVREMENO KLADE. ZA PROCJENU OZBILJNOSTI PSIHOSOCIJALNIH POSLJEDICA KOCKANJA/KLAĐENJA KORIŠTEN JE KANADSKI UPITNIK KOCKANJA ADOLESCENATA – CAGI (WIEBE I SUR., 2010), A ZA PROCJENU KOGNITIVNIH DISTORZIJA „SKALA UVJERENJA O KOCKANJU“ (KONSTRUIRANA ZA POTREBE OVOG ISTRAŽIVANJA). SUDIONIKE SMO TAKOĐER PITALI O NJIHOVOM UKLJUČIVANJU U DRUGE IGRE NA SREĆU, O ISKUSTVU DOBITKA NOVCA KOCKANJEM, TE O PROCJENI VLASTITOG PONAŠANJA PRILIKOM DOBITKA I GUBITKA NOVCA KOCKANJEM/KLAĐENJEM. REZULTATI POKAZUJU DA ADOLESCENTI KOJI SE REDOVITO KLADE IMAJU OZBILJNIJE PSIHOSOCIJALNE PROBLEME VEZANE UZ KOCKANJE/KLAĐENJE, U VEĆOJ MJERI SUDJELUJU I U DRUGIM KOCKARSKIM AKTIVNOSTIMA, ČEŠĆE IZVJEŠTAVAJU O ISKUSTVU VELIKOG DOBITKA KOCKANJEM, SKLONIJI SU NASTAVITI KOCKATI/KLADITI SE ČAK I KADA IZGUBE NOVAC, TE IMAJU VIŠE KOGNITIVNIH DISTROZIJA VEZANIH UZ KOCKANJE/KLAĐENJE. DOBIVENI REZULTATI POTVRĐUJU DA JE SPORTSKO KLAĐENJE NAJZASTUPLJENIJA IGRA NA SREĆU MEĐU ADOLESCENTIMA. TAKOĐER, POTVRĐENO JE DA UČESTALOST KLAĐENJA, ISKUSTVO DOBITKA I KOGNITIVNE DISTORZIJE IMAJU VAŽNU ULOGU U RAZUMIJEVANJU PROBLEMA VEZANIH UZ KOCKANJE. STOGA INTERVENCIJE KOJE NAGLASAK STAVLJAJU UPRAVO NA RAZUMIJEVANJE VJEROJATNOSTI DOBITKA PRILIKOM KOCKANJA I NA KOGNITIVNE DISTORZIJE MOGU DOPRINIJETI INTERVENCIJAMA U OVOM PODRUČJU.

HRV

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//