Normal view MARC view ISBD view

Arhitekt Aleksandar Freudenreich - prilog novom čitanju istraživanja narodnog graditeljstva u Hrvatskoj / Lončar, Sanja.

By: Lončar, Sanja, etnologinja.
Material type: ArticleArticleDescription: 13-13 str.Other title: Arhitekt Aleksandar Freudenreich - prilog novom čitanju istraživanja narodnog graditeljstva u Hrvatskoj [Naslov na engleskom:].Subject(s): 6.08 | Arhitekt Aleksandar Freudenreich, istraživanja narodnog graditeljstva i stanovanja na selu, Hrvatska hrv | Architect Aleksandar Freudenreich, research of rural architecture and housing, Croatia engOnline resources: Elektronička verzija In: Suvremena istraživanja kulture: procesi, prijepori, dileme. Skup poslijediplomskih studenata etnologije i kulturne antropologije. (6-7.12.2012. ; Zagreb, Hrvatska) Suvremena istraživanja kulture: procesi, prijepori, dileme. Skup poslijediplomskih studenata etnologije i kulturne antropologije str. 13-13Grbić, Jadranka ; Gulin Zrnić, Valentina ; Lončar, Sanja ; Živković, MarijaSummary: Arhitekt Aleksandar Freudenreich (1892.-1974.) jedan je od najpoznatijih istraživača narodnog graditeljstva u Hrvatskoj čiji su rad obilježile nerijetke suradnje s hrvatskim i inozemnim etnolozima i arhitektima, korištenje etnološke literature, sudjelovanje u radu stručnih etnoloških udruženja, izlaganje na etnološkim skupovima i dr. Unatoč značajnom angažmanu na istraživanju etnoloških tema njegov rad još uvijek nije detaljno proučen sa stajališta etnološke struke niti valoriziran u odnosu na druge istraživače narodnog graditeljstva u Hrvatskoj. Djela Aleksandra Freudenreicha Narod gradi na ogoljenom krasu ... (1962.) i Kako narod gradi na području Hrvatske ... (1972.) još su uvijek najopsežniji i najpoznatiji pregledi koji se koriste u obrazovanju, stručnom i znanstvenom radu. I danas predstavljuju neizostavne referentne točke u projektima obnove, u promišljanjima i razvoju suvremenih smjerova u odnosu prema graditeljskom nasljeđu te korištenju prirodnih materijala u gradnji. Na temelju istraživanja arhivske građe iz ostavštine Aleksandra Freudenreicha pohranjene u Ministarstvu kulture autorica izlaže dosada manje poznate podatke o pripremi spomenutih izdanja te razmišljanja i dileme vezane za korištenje arhivske građe u etnološkim istraživanjima.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
No physical items for this record

Arhitekt Aleksandar Freudenreich (1892.-1974.) jedan je od najpoznatijih istraživača narodnog graditeljstva u Hrvatskoj čiji su rad obilježile nerijetke suradnje s hrvatskim i inozemnim etnolozima i arhitektima, korištenje etnološke literature, sudjelovanje u radu stručnih etnoloških udruženja, izlaganje na etnološkim skupovima i dr. Unatoč značajnom angažmanu na istraživanju etnoloških tema njegov rad još uvijek nije detaljno proučen sa stajališta etnološke struke niti valoriziran u odnosu na druge istraživače narodnog graditeljstva u Hrvatskoj. Djela Aleksandra Freudenreicha Narod gradi na ogoljenom krasu ... (1962.) i Kako narod gradi na području Hrvatske ... (1972.) još su uvijek najopsežniji i najpoznatiji pregledi koji se koriste u obrazovanju, stručnom i znanstvenom radu. I danas predstavljuju neizostavne referentne točke u projektima obnove, u promišljanjima i razvoju suvremenih smjerova u odnosu prema graditeljskom nasljeđu te korištenju prirodnih materijala u gradnji. Na temelju istraživanja arhivske građe iz ostavštine Aleksandra Freudenreicha pohranjene u Ministarstvu kulture autorica izlaže dosada manje poznate podatke o pripremi spomenutih izdanja te razmišljanja i dileme vezane za korištenje arhivske građe u etnološkim istraživanjima.

Projekt MZOS 130-1300855-3477

HRV

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//