Normal view MARC view ISBD view

Subjektivna vrijednost znanja matematike - rezultati s različitih obrazovnih razina / Rovan, Daria ; Pavlin-Bernardić, Nina ; Vlahović-Štetić, Vesna.

By: Rovan, Daria.
Contributor(s): Pavlin-Bernardić, Nina [aut] | Vlahović-Štetić, Vesna [aut].
Material type: ArticleArticleDescription: 50-50 str.Other title: Subjective value of mathematical knowledge - results from different educational levels [Naslov na engleskom:].Subject(s): 5.06 | učenje matematike, motivacija, subjektivna vrijednost hrv | mathematics learning, motivation, subjective value engOnline resources: Elektronička verzija sažetka In: 1. Dani obrazovnih znanosti (25.-26. 10. 2012. ; Zagreb, Hrvatska) 1. Dani obrazovnih znanosti: Program i sažeci radova str. 50-50Summary: Prema teoriji očekivanja i vrijednosti (Wigfield i Eccles, 2000), na kvalitetu obrazovnih ishoda najjači neposredan utjecaj imaju učenička očekivanja uspjeha, kao i subjektivna vrijednost određenog akademskog područja. Povezanost učeničkih očekivanja uspjeha ili procjene kompetentnosti s kvalitetom obrazovnih ishoda dobro je dokumentirana u prethodnim istraživanjima, dok je ispitivanje uloge subjektivne vrijednosti učenja zastupljeno u manjem broju istraživanja. Također, većina istraživanja orijentirana je na ocjenu kao na ključni indikator uspjeha učenika, dok se rjeđe vodi računa o razvoju vrijednosti učenja ili o trudu uloženom u učenje što su također vrlo važne komponente kvalitetnog obrazovnog procesa. Cilj je ovog istraživanja bio utvrditi kakva je struktura uvjerenja o vrijednosti matematike na različitim obrazovnim razinama te u kolikoj su mjeri ta uvjerenja povezana s različitim obrazovnim ishodima poput uspjeha u matematici, želje za bavljenjem tim područjem i truda uloženog u učenje matematike. U istraživanje su uključena tri različita uzorka sudionika: 387 učenika osnovne škole od 5. do 8. razreda, zatim 294 učenika 3. razreda opće gimnazije te 195 studenata 2. godine tehničkih fakulteta. Svi sudionici su ispunjavali upitnik koji se sastojao od više skala, uključujući skalu percepcije vrijednosti matematike, a također su prikupljene i njihove ocjene iz matematike. Rezultati konfirmatorne faktorske analize, u skladu s rezultatima prethodnih istraživanja, potvrđuju da vrijednost matematike predstavljaju tri faktora (važnost, korisnost i interes) kod sva tri uzorka. Također su ispitane povezanosti ovih faktora s nekim relevantnim ishodima te su utvrđene značajne povezanosti uvjerenja o vrijednosti matematike s ocjenama iz matematike, željom za daljnjim bavljenjem matematikom ili područjima koja zahtijevaju matematička znanja te uloženim trudom u učenje matematike. Dobiveni rezultati potvrđuju da je subjektivna procjena vrijednosti područja (u ovom slučaju matematike) složena i važna komponenta motivacije učenika i studenata te mogu biti vrlo korisni u određivanju smjernica za planiranje kvalitetnog poučavanja koje je osim na razvoj matematičkih kompetencija, usmjereno i na razvoj različitih aspekata uvjerenja o vrijednosti znanja iz matematike.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
No physical items for this record

Prema teoriji očekivanja i vrijednosti (Wigfield i Eccles, 2000), na kvalitetu obrazovnih ishoda najjači neposredan utjecaj imaju učenička očekivanja uspjeha, kao i subjektivna vrijednost određenog akademskog područja. Povezanost učeničkih očekivanja uspjeha ili procjene kompetentnosti s kvalitetom obrazovnih ishoda dobro je dokumentirana u prethodnim istraživanjima, dok je ispitivanje uloge subjektivne vrijednosti učenja zastupljeno u manjem broju istraživanja. Također, većina istraživanja orijentirana je na ocjenu kao na ključni indikator uspjeha učenika, dok se rjeđe vodi računa o razvoju vrijednosti učenja ili o trudu uloženom u učenje što su također vrlo važne komponente kvalitetnog obrazovnog procesa. Cilj je ovog istraživanja bio utvrditi kakva je struktura uvjerenja o vrijednosti matematike na različitim obrazovnim razinama te u kolikoj su mjeri ta uvjerenja povezana s različitim obrazovnim ishodima poput uspjeha u matematici, želje za bavljenjem tim područjem i truda uloženog u učenje matematike. U istraživanje su uključena tri različita uzorka sudionika: 387 učenika osnovne škole od 5. do 8. razreda, zatim 294 učenika 3. razreda opće gimnazije te 195 studenata 2. godine tehničkih fakulteta. Svi sudionici su ispunjavali upitnik koji se sastojao od više skala, uključujući skalu percepcije vrijednosti matematike, a također su prikupljene i njihove ocjene iz matematike. Rezultati konfirmatorne faktorske analize, u skladu s rezultatima prethodnih istraživanja, potvrđuju da vrijednost matematike predstavljaju tri faktora (važnost, korisnost i interes) kod sva tri uzorka. Također su ispitane povezanosti ovih faktora s nekim relevantnim ishodima te su utvrđene značajne povezanosti uvjerenja o vrijednosti matematike s ocjenama iz matematike, željom za daljnjim bavljenjem matematikom ili područjima koja zahtijevaju matematička znanja te uloženim trudom u učenje matematike. Dobiveni rezultati potvrđuju da je subjektivna procjena vrijednosti područja (u ovom slučaju matematike) složena i važna komponenta motivacije učenika i studenata te mogu biti vrlo korisni u određivanju smjernica za planiranje kvalitetnog poučavanja koje je osim na razvoj matematičkih kompetencija, usmjereno i na razvoj različitih aspekata uvjerenja o vrijednosti znanja iz matematike.

Projekt MZOS 130-1301676-1357

HRV

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//