Normal view MARC view ISBD view

Jesu li vremenska perspektiva i regulacijski fokus odrednice ponašanja u ljubavnoj vezi? / Krznarić, Tina ; Kamenov, Željka ; Huić, Aleksandra.

By: Krznarić, Tina.
Contributor(s): Huić, Aleksandra [aut] | Kamenov, Željka [aut].
Material type: ArticleArticleDescription: 158-158 str.Other title: Do time-perspective and regulatory focus determine behavior in intimate relationships? [Naslov na engleskom:].Subject(s): 5.06 | vremenska perspektiva, regulacijski fokus, intimne veze hrv | time-perspective, regulatory focus, intimate relationships engOnline resources: Elektronička verzija sažetka In: 21. Dani Ramira i Zorana Bujasa 11. - 13. 04. 2013 ; Zagreb, Hrvatska 21. Dani Ramira i Zorana Bujasa Sažeci priopćenja str. 158-158Kuterovac Jagodić, Gordana ; Erceg Jugović, Inja ; Huić, AleksandraSummary: Kada je u ljubavnoj vezi, pojedinac može aktivno raditi na njezinom unapređivanju ili se može odlučiti na pasivniji pristup tzv. održavanja statusa quo. Jedna od mogućih odrednica toga za koji pristup će se osoba odlučiti jest fokus regulacije koji može biti promotivni (usmjerenost na postignuće i daljnji razvoj) ili preventivni (usmjerenost na sigurnost i zaštitu). Ovi fokusi regulacije razvijaju se u djetinjstvu odgojem te su pod utjecajem kulture. Osim toga, još jedna odrednica ponašanja u vezi su tzv. vremenske perspektive - usmjerenost na prošlost (negativnu i pozitivnu), sadašnjost (hedonizam i fatalizam) i budućnost (Zimbardo i Boyd, 1999) koje predstavljaju kognitivne stilove koji se također razvijaju putem odgoja i kulture te usmjeravaju naše doživljavanje i ponašanje. Cilj istraživanja bio je ispitati je li fokus regulacije određen različitim vremenskim perspektivama te provjeriti je li fokus regulacije medijator odnosa vremenske perspektive i ponašanja u vezi. U istraživanju je sudjelovalo 372 muškaraca (44%) i žena (56%) koji smatraju da se nalaze u ozbiljnoj romantičnoj vezi (duljina veze od 1 mjeseca do 13 godina), no nisu u braku. Sudionici su bili u dobi od 18 do 35 godina. Primijenjeni su Zimbardov inventar vremenske perspektive, Upitnik fokusa regulacije te Skala aktivnog i pasivnog ponašanja u vezi. Rezultati, u skladu s očekivanjima, pokazuju da sve dimenzije vremenskih perspektiva (prošlost, sadašnjost, budućnost) značajno predviđaju izraženiji promotivni fokus, dok su se za preventivni fokus značajnima pokazale sve perspektive izuzev usmjerenosti na prošlost negativnu. Utvrđeni su izravni doprinosi vremenskih perspektiva aktivnom i pasivnom ponašanju u vezi te preventivnog fokusa regulacije preferenciji za rutinu u vezi, no nisu utvrđeni pretpostavljeni medijatorski učinci.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
No physical items for this record

Kada je u ljubavnoj vezi, pojedinac može aktivno raditi na njezinom unapređivanju ili se može odlučiti na pasivniji pristup tzv. održavanja statusa quo. Jedna od mogućih odrednica toga za koji pristup će se osoba odlučiti jest fokus regulacije koji može biti promotivni (usmjerenost na postignuće i daljnji razvoj) ili preventivni (usmjerenost na sigurnost i zaštitu). Ovi fokusi regulacije razvijaju se u djetinjstvu odgojem te su pod utjecajem kulture. Osim toga, još jedna odrednica ponašanja u vezi su tzv. vremenske perspektive - usmjerenost na prošlost (negativnu i pozitivnu), sadašnjost (hedonizam i fatalizam) i budućnost (Zimbardo i Boyd, 1999) koje predstavljaju kognitivne stilove koji se također razvijaju putem odgoja i kulture te usmjeravaju naše doživljavanje i ponašanje. Cilj istraživanja bio je ispitati je li fokus regulacije određen različitim vremenskim perspektivama te provjeriti je li fokus regulacije medijator odnosa vremenske perspektive i ponašanja u vezi. U istraživanju je sudjelovalo 372 muškaraca (44%) i žena (56%) koji smatraju da se nalaze u ozbiljnoj romantičnoj vezi (duljina veze od 1 mjeseca do 13 godina), no nisu u braku. Sudionici su bili u dobi od 18 do 35 godina. Primijenjeni su Zimbardov inventar vremenske perspektive, Upitnik fokusa regulacije te Skala aktivnog i pasivnog ponašanja u vezi. Rezultati, u skladu s očekivanjima, pokazuju da sve dimenzije vremenskih perspektiva (prošlost, sadašnjost, budućnost) značajno predviđaju izraženiji promotivni fokus, dok su se za preventivni fokus značajnima pokazale sve perspektive izuzev usmjerenosti na prošlost negativnu. Utvrđeni su izravni doprinosi vremenskih perspektiva aktivnom i pasivnom ponašanju u vezi te preventivnog fokusa regulacije preferenciji za rutinu u vezi, no nisu utvrđeni pretpostavljeni medijatorski učinci.

Projekt MZOS 130-1301422-1420

HRV

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//