Normal view MARC view ISBD view

Antroponimija u ispravama lovranskoga notarskog ureda iz druge polovice 18. stoljeća / Doričić, Robert ; Eterović, Ivana.

By: Doričić, Robert.
Contributor(s): Eterović, Ivana [aut].
Material type: ArticleArticleDescription: 11-11 str.Other title: Anthroponimy in the Documents of the Notary Office of Lovran from the Second Half of the 18th Century [Naslov na engleskom:].Subject(s): 6.03 | Lovran, 18. stoljeće, antroponimija, osobno ime, prezime, nadimak hrv | Lovran, 18th Century, anthroponimy, personal name, family name, nickname eng In: Znanstveni skup "Lovran u riječi, riječ u Lovranu" (20. travnja 2013. ; Lovran, Hrvatska) Lovran u riječi, riječ u Lovranu: Zbornik sažetaka str. 11-11Eterović, IvanaSummary: Fond "Javni bilježnici Rijeke i okolice", koji se čuva u Državnome arhivu u Rijeci, sadrži vrijednu zbirku isprava lovranskoga notarskog ureda (oporuke, kupoprodajni ugovori i dr.), pisanih većinom talijanskim jezikom, koja obuhvaća razdoblje od 1756. do 1810. Ti su dokumenti neiscrpno vrelo za istraživanje povijesti svakodnevice Lovranštine i susjednih općina, ali i poticajan izvor za onomastička istraživanja. U ovome izlaganju bit će predstavljen dio bogate onomastičke građe iz najstarijega dijela spomenutog fonda. Donose se osobna imena, prezimena i nadimci zabilježeni u 141 oporuci pisanoj talijanskim jezikom u periodu od 1756. do 1796. Istraživanjem se želi dati prilog boljem poznavanju antroponimije Lovranštine i okolice u drugoj polovici 18. stoljeća, koja je dosad slabo poznata i tek fragmentarno istražena.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
No physical items for this record

Fond "Javni bilježnici Rijeke i okolice", koji se čuva u Državnome arhivu u Rijeci, sadrži vrijednu zbirku isprava lovranskoga notarskog ureda (oporuke, kupoprodajni ugovori i dr.), pisanih većinom talijanskim jezikom, koja obuhvaća razdoblje od 1756. do 1810. Ti su dokumenti neiscrpno vrelo za istraživanje povijesti svakodnevice Lovranštine i susjednih općina, ali i poticajan izvor za onomastička istraživanja. U ovome izlaganju bit će predstavljen dio bogate onomastičke građe iz najstarijega dijela spomenutog fonda. Donose se osobna imena, prezimena i nadimci zabilježeni u 141 oporuci pisanoj talijanskim jezikom u periodu od 1756. do 1796. Istraživanjem se želi dati prilog boljem poznavanju antroponimije Lovranštine i okolice u drugoj polovici 18. stoljeća, koja je dosad slabo poznata i tek fragmentarno istražena.

HRV

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//