Normal view MARC view ISBD view

Što je lijevo, a što desno? Mentalne reprezentacije pojmova na horizontalnoj liniji / Tonković, Mirjana ; Ivanec, Dragutin.

By: Tonković, Mirjana psihologinja.
Contributor(s): Ivanec, Dragutin [aut].
Material type: ArticleArticleDescription: 207-207 str.Other title: What is left and what is right? Mental representations on a horizontal line [Naslov na engleskom:].Subject(s): 5.06 | mentalne reprezentacije, prostorni položaj, utemeljena kognicija, apstraktni pojmovi hrv | mental representations, spatial position, grounded cognition, abstract concepts engOnline resources: Elektronička verzija sažetka In: 21. psihologijski skup Dani Ramira i Zorana Bujasa 11-13. 04. 2013. ; Zagreb, Republika Hrvatska 21. psihologijski skup Dani Ramira i Zorana Bujasa. Sažeci priopćenja str. 207-207Kuterovac Jagodić, Gordana ; Erceg Jugović, Inja ; Huić, AleksandraSummary: Mnoga su istraživanja pokazala da neke apstraktne pojmove opisujemo koristeći prostorne dimenzije. Na primjer, vrijeme prikazujemo na horizontalnoj liniji na način da na lijevu stranu smještamo prošlost, a na desnu budućnost. Količine prikazujemo s lijeva na desno od manjih prema većima. Neka istraživanja upućuju na to da horizontalnu dimenziju koristimo i kako bi opisali afekte i moć. Po teorijama utemeljene kognicije ti opisi govore na koji način mentalno reprezentiramo navedene apstraktne pojmove. Cilj je ovog istraživanja bio provjeriti je li percepcija uključena u konceptualno procesiranje, odnosno ima li jezik utjecaja na percepciju. U prvom eksperimentu ispitali smo utjecaj prostornog položaja različitih vrsta pojmova na brzinu donošenja semantičke odluke. Riječi na ekranu su prikazivane na horizontalnoj liniji jedna pokraj druge. Rezultati su pokazali da je za skupinu pojmova koji se odnose na količine vrijeme potrebno za donošenje semantičke odluke bilo kraće onda kada su riječi prezentirane u pretpostavljenom položaju reprezentacije količina - lijevo se nalaze manje količine, a desno veće. U drugom eksperimentu ispitali smo utjecaj pretpostavljene lokacije na kojoj reprezentiramo pojmove na brzinu opažanja neutralnog znaka nakon prezentacije pojma. Rezultati su pokazali da nakon čitanja pojmova koji označavaju količine i vrijeme dolazi do sporijeg identificiranja neutralnog znaka na onom položaju koji odgovara pretpostavljenim reprezentacijama vremena i količina (prošlo vrijeme i male količine lijevo, a buduće vrijeme i velike količine desno). Ovaj se efekt javlja u situacijama kada je interval između prezentacije riječi i neutralnog znaka kratak što je moguće pripisati paralelnom odvijanju procesa perceptivne simulacije na mjestu gdje se pojavljuje znak. Rezultati istraživanja idu u prilog ideji da se pri razumijevanju nekih apstraktnih pojmova aktiviraju i perceptivni procesi.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
No physical items for this record

Mnoga su istraživanja pokazala da neke apstraktne pojmove opisujemo koristeći prostorne dimenzije. Na primjer, vrijeme prikazujemo na horizontalnoj liniji na način da na lijevu stranu smještamo prošlost, a na desnu budućnost. Količine prikazujemo s lijeva na desno od manjih prema većima. Neka istraživanja upućuju na to da horizontalnu dimenziju koristimo i kako bi opisali afekte i moć. Po teorijama utemeljene kognicije ti opisi govore na koji način mentalno reprezentiramo navedene apstraktne pojmove. Cilj je ovog istraživanja bio provjeriti je li percepcija uključena u konceptualno procesiranje, odnosno ima li jezik utjecaja na percepciju. U prvom eksperimentu ispitali smo utjecaj prostornog položaja različitih vrsta pojmova na brzinu donošenja semantičke odluke. Riječi na ekranu su prikazivane na horizontalnoj liniji jedna pokraj druge. Rezultati su pokazali da je za skupinu pojmova koji se odnose na količine vrijeme potrebno za donošenje semantičke odluke bilo kraće onda kada su riječi prezentirane u pretpostavljenom položaju reprezentacije količina - lijevo se nalaze manje količine, a desno veće. U drugom eksperimentu ispitali smo utjecaj pretpostavljene lokacije na kojoj reprezentiramo pojmove na brzinu opažanja neutralnog znaka nakon prezentacije pojma. Rezultati su pokazali da nakon čitanja pojmova koji označavaju količine i vrijeme dolazi do sporijeg identificiranja neutralnog znaka na onom položaju koji odgovara pretpostavljenim reprezentacijama vremena i količina (prošlo vrijeme i male količine lijevo, a buduće vrijeme i velike količine desno). Ovaj se efekt javlja u situacijama kada je interval između prezentacije riječi i neutralnog znaka kratak što je moguće pripisati paralelnom odvijanju procesa perceptivne simulacije na mjestu gdje se pojavljuje znak. Rezultati istraživanja idu u prilog ideji da se pri razumijevanju nekih apstraktnih pojmova aktiviraju i perceptivni procesi.

Projekt MZOS 130-0000000-3295

HRV

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//