Normal view MARC view ISBD view

Istraživanja i razmišljanja o narodnom graditeljstvu u kontekstu rasprava o hrvatskom nacionalnom identitetu / Lončar, Sanja.

By: Lončar, Sanja, etnologinja.
Material type: ArticleArticleDescription: 38-39 str.Other title: Research and debates on rural architecture in the context of discussion about Croatian national identity [Naslov na engleskom:].Subject(s): 6.08 | narodno graditeljstvo, istraživanja, razmišljanja, hrvatski nacionalni identitet hrv | rural architecture, research, debates, Croatian national identity engOnline resources: Elektronička verzija In: Godišnji znanstveno-stručni skup Hrvatskog etnološkog društva Identiteti između zbilje i naracije: višestrukost, mijene, prijepori (5-07.06.2013 ; Zagreb, Hrvatska) Identiteti između zbilje i naracije: višestrukost, mijene, prijepori str. 38-39Čapo, Jasna ; Čiča, Zoran ; Gulin Zrnić, Valentina ; Kelemen, Petra ; Škrbić Alempijević, NevenaSummary: Političke, društveno-ekonomske i kulturne prilike u Hrvatskoj utjecale su na učestalost, razloge, načine i lokacije provođenja terenskih istraživanja i prikupljanja etnografske građe. Također, utjecale su i na odabir istraživanih segmenata narodne kulture ili svakodnevice te njihovo korištenje u svrhu stvaranja ili jačanja nacionalne/regionalne/lokalne baštine i identiteta. U istraživanju i interpretiranju pojedinih etnoloških tema značajan su doprinos kroz 19. i 20. st., osim etnologa, dali i stručnjaci iz drugih područja. U izlaganju se prate okolnosti u kojima su, tijekom posljednjih desetljeća 19. st. i prvih desetljeća 20. st., arhitekti, inženjeri i povjesničari umjetnosti provodili istraživanja narodnog graditeljstva u Hrvatskoj. Njihovo je prikupljanje etnografske građe bilo potaknuto i praćeno razmišljanjima i raspravama o njenom korištenju u svrhu stvaranja narodnog/nacionalnog stila u arhitekturi tj. stvaranja i jačanja nacionalnog identiteta. Autorica analizira na koji se način pritom govorilo i pisalo o istraživanju i zapisivanju etnografskih podataka o narodnom graditeljstvu, što se i gdje istraživalo, koje se graditeljstvo prepoznavalo kao vrijedno bilježenja i daljnjeg korištenja u procesima identifikacije. Analize se temelje na razmišljanjima pojedinih istaknutih pojedinaca, nerijetko i sudionika spomenutih istraživanja (I. Kršnjavog, N. Kolara, J. Doljka, S. Planića, A. Freudenreicha i dr.).
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
Item type Current location Call number Status Notes Date due Barcode Item holds
Rad s konferencije Rad s konferencije Knjižnica FFZG
SNZ
Available zatražite skeniranje na snz@ffzg.hr 1305199810
Total holds: 0

Političke, društveno-ekonomske i kulturne prilike u Hrvatskoj utjecale su na učestalost, razloge, načine i lokacije provođenja terenskih istraživanja i prikupljanja etnografske građe. Također, utjecale su i na odabir istraživanih segmenata narodne kulture ili svakodnevice te njihovo korištenje u svrhu stvaranja ili jačanja nacionalne/regionalne/lokalne baštine i identiteta. U istraživanju i interpretiranju pojedinih etnoloških tema značajan su doprinos kroz 19. i 20. st., osim etnologa, dali i stručnjaci iz drugih područja. U izlaganju se prate okolnosti u kojima su, tijekom posljednjih desetljeća 19. st. i prvih desetljeća 20. st., arhitekti, inženjeri i povjesničari umjetnosti provodili istraživanja narodnog graditeljstva u Hrvatskoj. Njihovo je prikupljanje etnografske građe bilo potaknuto i praćeno razmišljanjima i raspravama o njenom korištenju u svrhu stvaranja narodnog/nacionalnog stila u arhitekturi tj. stvaranja i jačanja nacionalnog identiteta. Autorica analizira na koji se način pritom govorilo i pisalo o istraživanju i zapisivanju etnografskih podataka o narodnom graditeljstvu, što se i gdje istraživalo, koje se graditeljstvo prepoznavalo kao vrijedno bilježenja i daljnjeg korištenja u procesima identifikacije. Analize se temelje na razmišljanjima pojedinih istaknutih pojedinaca, nerijetko i sudionika spomenutih istraživanja (I. Kršnjavog, N. Kolara, J. Doljka, S. Planića, A. Freudenreicha i dr.).

Projekt MZOS 130-1300855-3477

HRV

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//