Normal view MARC view ISBD view

Povezanost trenerovog ponašanja s perfekcionizmom darovitih sportaša / Greblo, Zrinka ; Keresteš, Gordana ; Kotzmuth, Ana.

By: Greblo, Zrinka.
Contributor(s): Kotzmuth, Ana [aut] | Keresteš, Gordana [aut].
Material type: ArticleArticleDescription: 139-139 str.Other title: Relationship between coaching behaviors and perfectionism in elite athletes [Naslov na engleskom:].Subject(s): 5.06 | perfekcionizam, daroviti sportaši, trenerovo ponašanje hrv | perfectionism, elite athletes, coaching behaviors engOnline resources: Elektronička verzija sažetka In: 21. Dani Ramira i Zorana Bujasa 11.-13. 04. 2013. ; Zagreb, Hrvatska 21. Dani Ramira i Zorana Bujasa, Program i sažeci priopćenja str. 139-139Kuterovac Jagodić, G. ; Erceg Jugović, I. ; Huić, A.Summary: Tijekom odrastanja, daroviti sportaši nerijetko provode više vremena s trenerom nego s roditeljima (David, 2005). Ne iznenađuje stoga da mladi sportaši svoje trenere često ističu kao osobe koje su u velikoj mjeri utjecale na njihove osobine, stavove i ponašanja (Duda, 2001). Treneri određuju standarde zadovoljavajuće izvedbe i daju povratnu informaciju o sposobnostima što, ovisno o obilježjima trenerovog ponašanja, može izazvati niz pozitivnih, ali i negativnih učinaka na psihosocijalnom planu djece i adolescenata. Svojim radom treneri usmjeravaju sportaše prema uspjehu, stoga se čini opravdanim pretpostaviti da njihovo ponašanje može imati važnu ulogu u oblikovanju perfekcionističkih težnji mladih sportaša. U skladu s navedenim, cilj istraživanja bio je ispitati povezanost trenerovog stila rukovođenja i perfekcionizma darovitih sportaša. U istraživanju je sudjelovalo 246 darovitih sportaša (43% djevojaka), polaznika Športske gimnazije Zagreb koji su u prosjeku bili stari 16 godina (SD=1.18). U vrijeme provedbe istraživanja, većina ispitanika (86%) aktivno je sudjelovala u sportskim natjecanjima na međunarodnoj i državnoj razini. Mladi sportaši ispunili su veći broj upitnika, među kojima i Višedimenzionalni inventar perfekcionizma u sportu (Stöber, Otto i Stoll, 2004), Upitnik rukovođenja u sportu (Chelladurai i Saleh, 1980) te Upitnik negativnog ponašanja trenera (Greblo, 2010). Prema dobivenim rezultatima, adaptivni i neadaptivni perfekcionizam sportaša povezani su s različitim oblicima trenerovog ponašanja. Sukladno očekivanju, zdrava težnja za izvrsnošću povezana je s pozitivnim aspektima trenerovog stila rukovođenja. Nasuprot tome, trenerovo inzistiranje na ostvarenju značajnih sportskih rezultata i autokratski stil rukovođenja pozitivno su povezani s neadaptivnim perfekcionizmom darovitih sportaša. Dobiveni rezultati upućuju na to da obilježja šireg socijalnog okruženja mogu imati važnu ulogu u razumijevanju etiologije različitih oblika perfekcionizma.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
No physical items for this record

Tijekom odrastanja, daroviti sportaši nerijetko provode više vremena s trenerom nego s roditeljima (David, 2005). Ne iznenađuje stoga da mladi sportaši svoje trenere često ističu kao osobe koje su u velikoj mjeri utjecale na njihove osobine, stavove i ponašanja (Duda, 2001). Treneri određuju standarde zadovoljavajuće izvedbe i daju povratnu informaciju o sposobnostima što, ovisno o obilježjima trenerovog ponašanja, može izazvati niz pozitivnih, ali i negativnih učinaka na psihosocijalnom planu djece i adolescenata. Svojim radom treneri usmjeravaju sportaše prema uspjehu, stoga se čini opravdanim pretpostaviti da njihovo ponašanje može imati važnu ulogu u oblikovanju perfekcionističkih težnji mladih sportaša. U skladu s navedenim, cilj istraživanja bio je ispitati povezanost trenerovog stila rukovođenja i perfekcionizma darovitih sportaša. U istraživanju je sudjelovalo 246 darovitih sportaša (43% djevojaka), polaznika Športske gimnazije Zagreb koji su u prosjeku bili stari 16 godina (SD=1.18). U vrijeme provedbe istraživanja, većina ispitanika (86%) aktivno je sudjelovala u sportskim natjecanjima na međunarodnoj i državnoj razini. Mladi sportaši ispunili su veći broj upitnika, među kojima i Višedimenzionalni inventar perfekcionizma u sportu (Stöber, Otto i Stoll, 2004), Upitnik rukovođenja u sportu (Chelladurai i Saleh, 1980) te Upitnik negativnog ponašanja trenera (Greblo, 2010). Prema dobivenim rezultatima, adaptivni i neadaptivni perfekcionizam sportaša povezani su s različitim oblicima trenerovog ponašanja. Sukladno očekivanju, zdrava težnja za izvrsnošću povezana je s pozitivnim aspektima trenerovog stila rukovođenja. Nasuprot tome, trenerovo inzistiranje na ostvarenju značajnih sportskih rezultata i autokratski stil rukovođenja pozitivno su povezani s neadaptivnim perfekcionizmom darovitih sportaša. Dobiveni rezultati upućuju na to da obilježja šireg socijalnog okruženja mogu imati važnu ulogu u razumijevanju etiologije različitih oblika perfekcionizma.

Projekt MZOS 130-1301683-1400

HRV

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//