Normal view MARC view ISBD view

Depresivnost roditelja, roditeljsko ponašanje i internalizirani i eksternalizirani problemi djece / Kuterovac Jagodić, Gordana ; Erceg Jugović, Inja ; Keresteš, Gordana ; Brković, Irma.

By: Kuterovac-Jagodić, Gordana.
Contributor(s): Keresteš, Gordana [aut] | Brković, Irma [aut] | Erceg, Inja [aut].
Material type: ArticleArticleDescription: 99-99 str.Other title: Parental depresiveness, parental behavior and internalizied and externalized problems in children [Naslov na engleskom:].Subject(s): 5.06 | depresivnost roditelja, roditeljsko ponašanje, internalizirani problemi, eksternalizirani problemi djece hrv | parental depresiveness, parental behavior, internalizied problems, externalized problems in children engOnline resources: Elektronička verzija sažetka In: 21. DANI RAMIRA I ZORANA BUJASA 11. - 13. TRAVNJA 2013. ; Zagreb, Hrvatska 21. DANI RAMIRA I ZORANA BUJASA: Knjiga sažetaka str. 99-99Kuterovac Jagodić, Gordana ; Erceg Jugović, Inja ; Huić, AleksandraSummary: Istraživanja utjecaja depresivnosti roditelja na djetetov razvoj pokazuju kako ta djeca imaju povećani rizik za pojavu poteškoća u regulaciji emocija i ponašanja. Uz biološke čimbenike, u istraživanjima se proučavaju i roditeljska ponašanja budući da depresivnost ometa roditelje da prepoznaju i primjereno reagiraju na djetetove potrebe. Cilj istraživanja bio je ispitati povezanost između depresivnosti roditelja, emocionalnih i bihevioralnih simptoma njihove djece kao i roditeljskih ponašanja te utvrditi je li povezanost između simptomatologije roditelja i djece posredovana roditeljskim ponašanjima. U istraživanju je sudjelovalo 745 parova roditelja i djece učenika 5. do 8. razreda osnovne škole. Depresivnost i roditeljska ponašanja ispitana su samoprocjenama roditelja (DASA, Kuterovac Jagodić i Keresteš, 2006., URP, Keresteš, Kuterovac Jagodić i Brković, 2006.), a internalizirani i eksternalizirani problemi upitnikom Samoprocjena ponašanja mladih (YSR, Achenbach i Rescorla, 2001.). Utvrđena je povezanost roditeljske depresivnosti s dječjim internaliziranim i eksternaliziranim simptomima. Depresivniji roditelji izvještavaju da manje nadziru, prihvaćaju i pozitivno discipliniraju svoju djecu, popustljiviji su prema njima, i u većoj mjeri koriste odbacivanje i negativne disciplinske postupke. Internalizirani problemi povezani su s većim majčinim i očevim odbacivanjem i slabijim prihvaćanjem djeteta, većom popustljivošću oca i većom negativnom disciplinom majke. Eksternalizirani problemi zastupljeniji su kod djece čiji roditelji koriste više negativnih disciplinskih postupaka, više odbacuju i manje nadziru djecu, a majke ih slabije prihvaćaju. Medijacijski efekti roditeljskog ponašanja na vezu roditeljskih i dječjih simptoma pronađeni su u većoj mjeri za majčine nego za očeve roditeljske postupke. Istraživanje pokazuje kako se mentalno zdravlje roditelja odražava na mentalno zdravlje djece kako izravno, vjerojatno biološkim putevima, tako i putem roditeljskih ponašanja.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
No physical items for this record

Istraživanja utjecaja depresivnosti roditelja na djetetov razvoj pokazuju kako ta djeca imaju povećani rizik za pojavu poteškoća u regulaciji emocija i ponašanja. Uz biološke čimbenike, u istraživanjima se proučavaju i roditeljska ponašanja budući da depresivnost ometa roditelje da prepoznaju i primjereno reagiraju na djetetove potrebe. Cilj istraživanja bio je ispitati povezanost između depresivnosti roditelja, emocionalnih i bihevioralnih simptoma njihove djece kao i roditeljskih ponašanja te utvrditi je li povezanost između simptomatologije roditelja i djece posredovana roditeljskim ponašanjima. U istraživanju je sudjelovalo 745 parova roditelja i djece učenika 5. do 8. razreda osnovne škole. Depresivnost i roditeljska ponašanja ispitana su samoprocjenama roditelja (DASA, Kuterovac Jagodić i Keresteš, 2006., URP, Keresteš, Kuterovac Jagodić i Brković, 2006.), a internalizirani i eksternalizirani problemi upitnikom Samoprocjena ponašanja mladih (YSR, Achenbach i Rescorla, 2001.). Utvrđena je povezanost roditeljske depresivnosti s dječjim internaliziranim i eksternaliziranim simptomima. Depresivniji roditelji izvještavaju da manje nadziru, prihvaćaju i pozitivno discipliniraju svoju djecu, popustljiviji su prema njima, i u većoj mjeri koriste odbacivanje i negativne disciplinske postupke. Internalizirani problemi povezani su s većim majčinim i očevim odbacivanjem i slabijim prihvaćanjem djeteta, većom popustljivošću oca i većom negativnom disciplinom majke. Eksternalizirani problemi zastupljeniji su kod djece čiji roditelji koriste više negativnih disciplinskih postupaka, više odbacuju i manje nadziru djecu, a majke ih slabije prihvaćaju. Medijacijski efekti roditeljskog ponašanja na vezu roditeljskih i dječjih simptoma pronađeni su u većoj mjeri za majčine nego za očeve roditeljske postupke. Istraživanje pokazuje kako se mentalno zdravlje roditelja odražava na mentalno zdravlje djece kako izravno, vjerojatno biološkim putevima, tako i putem roditeljskih ponašanja.

Projekt MZOS 130-1301683-1400

HRV

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//