Normal view MARC view ISBD view

Odnos kvalitete braka i roditeljstva: razlike između majki i očeva / Keresteš, Gordana ; Kuterovac Jagodić, Gordana ; Brković, Irma ; Erceg Jugović, Inja.

By: Keresteš, Gordana.
Contributor(s): Kuterovac-Jagodić, Gordana [aut] | Brković, Irma [aut] | Erceg, Inja [aut].
Material type: ArticleArticleDescription: 192-193 str.Other title: Relationship between marital quality and parenting – do mothers and fathers differ? [Naslov na engleskom:].Subject(s): 5.06 | brak, roditeljstvo, Dyadic Adjustment Scale, Upitnik roditeljskog ponašanja, roditelji adolescenata hrv | marriage, parenting, Dyadic Adjustment Scale, Parenting Behavior Questionnaire, parents of adolescents engOnline resources: Elektronička verzija sažetka In: Savremeni trendovi u psihologiji (11.-13.10.2013. ; Novi Sad, Srbija) Savremeni trendovi u psihologiji: Knjiga sažetaka str. 192-193Summary: Modelom determinanti roditeljskog ponašanja Belsky predviđa da je kvaliteta braka najvažniji kontekstualni faktor koji određuje funkcioniranje pojedinca u roditeljskoj ulozi. Prema hipotezi prelijevanja emocija i ponašanja iz jednog obiteljskog podsustava u drugi očekuje se da su osobe koje imaju kvalitetniji brak bolji roditelji neovisno o drugim faktorima koji su povezani s kvalitetom braka i roditeljskim ponašanjem. Međutim, još uvijek nije poznato je li kvaliteta braka više povezana s roditeljskim ponašanjem očeva ili majki. Također, vrlo se malo zna o mogućim moderatorima povezanosti kvalitete braka i kvalitete roditeljstva, odnosno o faktorima koji mogu umanjiti štetne učinke lošeg bračnog odnosa na roditeljsko funkcioniranje. Cilj ovog rada je ispitati povezanost kvalitete braka i kvalitete roditeljstva očeva i majki adolescenata te provjeriti je li važnost koju roditelji pridaju roditeljskoj ulozi moderator te povezanosti. Sudionici u istraživanju bili su očevi (N = 866, prosječna dob 42 godine) i majke (N = 936, prosječna dob 39 godina) učenika viših razreda osnovne škole te njihova djeca (podjednak broj djevojčica i dječaka, prosječna dob 12.6 godina) iz deset gradova s različitih područja Hrvatske. Kvaliteta braka izmjerena je kratkom verzijom Spanierove Dyadic Adjustment Scale (DAS), koju su očevi i majke ispunili nezavisno. Kvaliteta roditeljskog ponašanja procijenjena je Upitnikom roditeljskog ponašanja URP32 konstruiranim za potrebe istraživanja, koji su nezavisno ispunjavali roditelji i djeca. Rezultati su pokazali da je kvaliteta braka prediktivnija za roditeljsko ponašanje očeva nego za roditeljsko ponašanje majki, i kad su izvor podataka o roditeljstvu sami roditelji i kad su podaci o roditeljskom ponašanju dobiveni od djece. Važnost roditeljstva moderira povezanost između kvalitete braka i roditeljskog ponašanja majki, ali ne i povezanost između kvalitete braka i roditeljskog ponašanja očeva. Lošija kvaliteta braka jače je povezana s lošijim roditeljskim postupcima kod majki kojima je roditeljstvo manje važno, nego kod majki koje roditeljstvu pridaju najveću važnost. Ovi rezultati sugeriraju da je važnost koju roditelji pridaju roditeljstvu zaštitni faktor od mogućih štetnih efekata slabije kvalitete braka na roditeljsko ponašanje, ali samo kod žena. Kod muškaraca su efekti braka na roditeljsko funkcioniranje veći i izravniji nego kod žena.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
No physical items for this record

Modelom determinanti roditeljskog ponašanja Belsky predviđa da je kvaliteta braka najvažniji kontekstualni faktor koji određuje funkcioniranje pojedinca u roditeljskoj ulozi. Prema hipotezi prelijevanja emocija i ponašanja iz jednog obiteljskog podsustava u drugi očekuje se da su osobe koje imaju kvalitetniji brak bolji roditelji neovisno o drugim faktorima koji su povezani s kvalitetom braka i roditeljskim ponašanjem. Međutim, još uvijek nije poznato je li kvaliteta braka više povezana s roditeljskim ponašanjem očeva ili majki. Također, vrlo se malo zna o mogućim moderatorima povezanosti kvalitete braka i kvalitete roditeljstva, odnosno o faktorima koji mogu umanjiti štetne učinke lošeg bračnog odnosa na roditeljsko funkcioniranje. Cilj ovog rada je ispitati povezanost kvalitete braka i kvalitete roditeljstva očeva i majki adolescenata te provjeriti je li važnost koju roditelji pridaju roditeljskoj ulozi moderator te povezanosti. Sudionici u istraživanju bili su očevi (N = 866, prosječna dob 42 godine) i majke (N = 936, prosječna dob 39 godina) učenika viših razreda osnovne škole te njihova djeca (podjednak broj djevojčica i dječaka, prosječna dob 12.6 godina) iz deset gradova s različitih područja Hrvatske. Kvaliteta braka izmjerena je kratkom verzijom Spanierove Dyadic Adjustment Scale (DAS), koju su očevi i majke ispunili nezavisno. Kvaliteta roditeljskog ponašanja procijenjena je Upitnikom roditeljskog ponašanja URP32 konstruiranim za potrebe istraživanja, koji su nezavisno ispunjavali roditelji i djeca. Rezultati su pokazali da je kvaliteta braka prediktivnija za roditeljsko ponašanje očeva nego za roditeljsko ponašanje majki, i kad su izvor podataka o roditeljstvu sami roditelji i kad su podaci o roditeljskom ponašanju dobiveni od djece. Važnost roditeljstva moderira povezanost između kvalitete braka i roditeljskog ponašanja majki, ali ne i povezanost između kvalitete braka i roditeljskog ponašanja očeva. Lošija kvaliteta braka jače je povezana s lošijim roditeljskim postupcima kod majki kojima je roditeljstvo manje važno, nego kod majki koje roditeljstvu pridaju najveću važnost. Ovi rezultati sugeriraju da je važnost koju roditelji pridaju roditeljstvu zaštitni faktor od mogućih štetnih efekata slabije kvalitete braka na roditeljsko ponašanje, ali samo kod žena. Kod muškaraca su efekti braka na roditeljsko funkcioniranje veći i izravniji nego kod žena.

Projekt MZOS 130-1301683-1400

HRV

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//