Normal view MARC view ISBD view

Konformizam i glazbene preferencije adolescenata / Užarević, Filip ; Pavlić, Matej ; Butković, Ana ; Vukasović, Tena ; Bratko, Denis.

By: Užarević, Filip.
Contributor(s): Pavlić, Matej [aut] | Butković, Ana [aut] | Vukasović, Tena [aut] | Bratko, Denis [aut].
Material type: ArticleArticleDescription: 196-196 str.Other title: Konformizam i glazbene preferencije adolescenata [Naslov na engleskom:].Subject(s): 5.06 | glazbene prefrencije, konformizam, adolescencija hrv | musical preferences, conformity, adolescence eng In: XVIII. Dani psihologije u Zadru (24.-26.5.2012. ; Zadar, Hrvatska) XVIII. Dani psihologije u Zadru, Sažeci radova str. 196-196Penezić, Zvjezdan ; Ćubela Adorić, Vera ; Ombla, Jelena ; Slišković, Ana ; Sorić, Izabela ; Valerjev, Pavle ; Vulić-Prtorić, AnitaSummary: Konformizam se često povezuje s razdobljem adolescencije jer je u tom razdoblju važno identificiranje s određenom grupom što se često manifestira kroz odabir i preferenciju glazbe. U ovom istraživanju smo željeli provjeriti jesu li broj i popularnost glazbenih stilova koje adolescenti preferiraju povezani s njihovim konformizmom, te dobiva li se ta povezanost i za različite aspekte glazbenih preferencija, konkretno sviđanje i slušanje određenog glazbenog stila. Podaci su prikupljeni u sklopu XX. Ljetne psihologijske škole Filozofskog fakulteta u Zagrebu na 219 srednjoškolaca (54, 8% ženskog spola ; M=15, 7, SD=0, 45). Za potrebe ovog istraživanja korišteni su rezultati na Šiberovoj (1984) ljestvici konformizma i odgovori na pitanja sviđa li se sudioniku i sluša li 18 regionalnih stilova uključenih u istraživanje. U skladu s hipotezom da će adolescenti viši na konformizmu preferirati (sviđanjem i slušanjem) veći broj glazbenih stilova i glazbene stilove koji su popularniji, dobivene su statistički značajne pozitivne korelacije između konformizma i broja, te konformizma i popularnosti regionalnih glazbenih stilova koji su se adolescentima sviđali i koje su slušali.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
No physical items for this record

Konformizam se često povezuje s razdobljem adolescencije jer je u tom razdoblju važno identificiranje s određenom grupom što se često manifestira kroz odabir i preferenciju glazbe. U ovom istraživanju smo željeli provjeriti jesu li broj i popularnost glazbenih stilova koje adolescenti preferiraju povezani s njihovim konformizmom, te dobiva li se ta povezanost i za različite aspekte glazbenih preferencija, konkretno sviđanje i slušanje određenog glazbenog stila. Podaci su prikupljeni u sklopu XX. Ljetne psihologijske škole Filozofskog fakulteta u Zagrebu na 219 srednjoškolaca (54, 8% ženskog spola ; M=15, 7, SD=0, 45). Za potrebe ovog istraživanja korišteni su rezultati na Šiberovoj (1984) ljestvici konformizma i odgovori na pitanja sviđa li se sudioniku i sluša li 18 regionalnih stilova uključenih u istraživanje. U skladu s hipotezom da će adolescenti viši na konformizmu preferirati (sviđanjem i slušanjem) veći broj glazbenih stilova i glazbene stilove koji su popularniji, dobivene su statistički značajne pozitivne korelacije između konformizma i broja, te konformizma i popularnosti regionalnih glazbenih stilova koji su se adolescentima sviđali i koje su slušali.

Projekt MZOS 130-1301683-1399

HRV

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//