Normal view MARC view ISBD view

Odnos doživljenog nasilja zbog seksualne orijentacije, traženja stručne pomoći i percipirane kvalitete života LGBT osoba / Ljiljana Bosnić, Iva Žegura, Margareta Jelić.

By: Bosnić, Ljiljana.
Contributor(s): Žegura, Iva [aut] | Jelić, Margareta [aut].
Material type: ArticleArticleDescription: 78-78 str.Other title: Relationship between experienced violence due to sexual orientation, asking for professional help and perceived quality of life among LGBT individuals [Naslov na engleskom:].Subject(s): 5.06 | seksualna orijentacija, doživljeno nasilje, kvaliteta života hrv | sexual orientation, experienced violence, quality of life engOnline resources: Elektronička verzija sažetka In: 21. Dani Ramira i Zorana Bujasa 11-13.04.2013. ; Zagreb, Hrvatska 21. Dani Ramira i Zorana Bujasa: Sažeci priopćenja str. 78-78Kuterovac Jagodić, Gordana ; Erceg Jugović, Inja ; Huić, AleksandraAbstract: Cilj ovog istraživanja bio je ispitati koliko često osobe homoseksualne orijentacije u našem društvu doživljavaju nasilje zbog svoje seksualne orijentacije, u kakvom je to odnosu s njihovom otvorenošću u pogledu svoje seksualne orijentacije, te jesu li ove varijable povezane s njihovom percipiranom kvalitetom života. Također nas je zanimalo koliko su skloni potražiti stručnu pomoć zbog problema vezanih uz seksualnu orijentaciju i kojem profilu stručnjaka se obraćaju. U istraživanju su sudjelovali muškarci i žene homoseksualne i biseksualne orijentacije. Anketnim upitnikom ispitani su različiti oblici nasilja koje su sudionici/e doživjeli zbog toga što je netko mislio da su homoseksualne ili biseksualne orijentacije, koliko su sudionici/e otvoreni u pogledu svoje seksualne orijentacije, iskustvo i spremnost traženja pomoći od stručnjaka, te percipirana kvaliteta života. Rezultati pokazuju da je 55% sudionika doživjelo neki oblik nasilja, što ukazuje da se količina nasilja kojeg doživljavaju osobe homoseksualne orijentacije nije promijenila u odnosu na istraživanje Jugović i Pikić (2006). Pri tome je najčešće psihičko nasilje, zatim seksualno nasilje, te ekonomsko i fizičko nasilje. Podaci također upućuju na porast seksualnog nasilja posljednjih godina. Razmotrene su razlike u stupnju doživljenog nasilja muškaraca i žena, kao i s obzirom na otvorenost u pogledu seksualne orijentacije. Ispitana je povezanost doživljenog nasilja i otvorenosti s kvalitetom života. Samo je četvrtina sudionika tražila pomoć zbog problema vezanog uz seksualnu orijentaciju. U slučaju traženja pomoći, najčešće se obraćaju psihologu ili psihoterapeutu i osjećaju da sa stručnjacima tog profila mogu biti otvoreniji u pogledu svoje seksualne orijentacije nego s liječnicima opće prakse ili psihijatrima. Nalazi o obraćanju stručnjacima dovedeni su u vezu s percipiranom kvalitetom života.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
No physical items for this record

Cilj ovog istraživanja bio je ispitati koliko često osobe homoseksualne orijentacije u našem društvu doživljavaju nasilje zbog svoje seksualne orijentacije, u kakvom je to odnosu s njihovom otvorenošću u pogledu svoje seksualne orijentacije, te jesu li ove varijable povezane s njihovom percipiranom kvalitetom života. Također nas je zanimalo koliko su skloni potražiti stručnu pomoć zbog problema vezanih uz seksualnu orijentaciju i kojem profilu stručnjaka se obraćaju. U istraživanju su sudjelovali muškarci i žene homoseksualne i biseksualne orijentacije. Anketnim upitnikom ispitani su različiti oblici nasilja koje su sudionici/e doživjeli zbog toga što je netko mislio da su homoseksualne ili biseksualne orijentacije, koliko su sudionici/e otvoreni u pogledu svoje seksualne orijentacije, iskustvo i spremnost traženja pomoći od stručnjaka, te percipirana kvaliteta života. Rezultati pokazuju da je 55% sudionika doživjelo neki oblik nasilja, što ukazuje da se količina nasilja kojeg doživljavaju osobe homoseksualne orijentacije nije promijenila u odnosu na istraživanje Jugović i Pikić (2006). Pri tome je najčešće psihičko nasilje, zatim seksualno nasilje, te ekonomsko i fizičko nasilje. Podaci također upućuju na porast seksualnog nasilja posljednjih godina. Razmotrene su razlike u stupnju doživljenog nasilja muškaraca i žena, kao i s obzirom na otvorenost u pogledu seksualne orijentacije. Ispitana je povezanost doživljenog nasilja i otvorenosti s kvalitetom života. Samo je četvrtina sudionika tražila pomoć zbog problema vezanog uz seksualnu orijentaciju. U slučaju traženja pomoći, najčešće se obraćaju psihologu ili psihoterapeutu i osjećaju da sa stručnjacima tog profila mogu biti otvoreniji u pogledu svoje seksualne orijentacije nego s liječnicima opće prakse ili psihijatrima. Nalazi o obraćanju stručnjacima dovedeni su u vezu s percipiranom kvalitetom života.

HRV

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//