Normal view MARC view ISBD view

Interesi studenata/ica Prirodoslovno-matematičkog fakulteta za teoretske kineziološke teme / Fučkar Reichel, Ksenija ; Gošnik, Jelka ; Vulić, Jure.

By: Fučkar Reichel, Ksenija.
Contributor(s): Vulić, Jure [aut] | Gošnik, Jelka [aut].
Material type: ArticleArticleDescription: 133-138 str.Other title: Interests of students of Faculty of Science for kinesiological theoretical topics [Naslov na engleskom:].Subject(s): 5.07 | studenti, interesi, kineziološke teorijske teme, sveučilište hrv | students, interests, kinesiological theoretical topics, university engOnline resources: Elektronička verzija In: Intenzifikacija procesa vježbanja u područjima edukacije, sporta, sportske rekreacije i kineziterapije (26.-30.06.2012. ; Poreč, Hrvatska) Intenzifikacija procesa vježbanja u područjima edukacije, sporta, sportske rekreacije i kineziterapije str. 133-138Findak, V.Summary: Ovo istraživanje ima za zadatak utvrditi postoji li kod ispitanika/ca interes za teoretske kineziološke teme iz nekih drugih polja vezanih uz tjelesno vježbanje i sport te koliki je interes studenata/ica Prirodoslovno-matematičkog fakulteta za uvođenje predavanja u sklopu kolegija Tjelesne i zdravstvene kulture. Istraživanje je provedeno tijekom zimskog semestra 2010./11. na prigodnom uzorku od ukupno 574 studenta (327 studentica i 175 studenata) prve godine Prirodoslovno- matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Ocijenjenih je sljedećih 10 tema: važnost redovne tjelesne aktivnosti u očuvanju zdravlja i prevenciji bolesti, zdrava prehrana i prevencija prekomjerne tjelesne težine, utjecaj određene tjelesne aktivnosti na organizam, povijest pojedinih sportova, pravila natjecanja i Olimpijske igre, spolno zdravlje – kontracepcija i spolne bolesti, (ne)ravnopravnost žena i muškaraca u sportu, ozljede i nesreće u sportu i njihova prevencija, arhitektura sportskih objekata i vizualna prezentacija sporta, primjena psihologije u sportu, pravilno izvođenje vježbi koje se mogu samostalno primjenjivati u životu. Na osnovi dobivenih podataka vidljivo je da kod studenata postoji dobra informiranost i obrazovanost u pogledu važnosti redovne tjelesne aktivnosti i njenom utjecaju na zdravlje. U prilog tome idu rezultati analize varijance ukupne populacije studenata za interese za akademske teme iz kineziologije grupiranih prema spolu gdje se ističu četiri najvažnije teme: Utjecaj određene tjelesne aktivnosti na organizam 44, 78%, Pravilno izvođenje vježbi koje se mogu samostalno primjenjivati u životu 42, 30%, Zdrava prehrana i prevencija prekomjerne tjelesne težine 41, 70%, te Važnost redovne tjelesne aktivnosti u očuvanju zdravlja i prevenciji bolesti 40, 92%. Rezultati istraživanja također pokazuju da studentice i studente podjednako zanimaju teoretska predavanja (30%) iz različitih područja društvenih i humanističkih znanosti, polja i grana: kineziologije, biologije, psihologije, medicine, povijesti, sociologije, povjesti umjetnosti.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
No physical items for this record

Ovo istraživanje ima za zadatak utvrditi postoji li kod ispitanika/ca interes za teoretske kineziološke teme iz nekih drugih polja vezanih uz tjelesno vježbanje i sport te koliki je interes studenata/ica Prirodoslovno-matematičkog fakulteta za uvođenje predavanja u sklopu kolegija Tjelesne i zdravstvene kulture. Istraživanje je provedeno tijekom zimskog semestra 2010./11. na prigodnom uzorku od ukupno 574 studenta (327 studentica i 175 studenata) prve godine Prirodoslovno- matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Ocijenjenih je sljedećih 10 tema: važnost redovne tjelesne aktivnosti u očuvanju zdravlja i prevenciji bolesti, zdrava prehrana i prevencija prekomjerne tjelesne težine, utjecaj određene tjelesne aktivnosti na organizam, povijest pojedinih sportova, pravila natjecanja i Olimpijske igre, spolno zdravlje – kontracepcija i spolne bolesti, (ne)ravnopravnost žena i muškaraca u sportu, ozljede i nesreće u sportu i njihova prevencija, arhitektura sportskih objekata i vizualna prezentacija sporta, primjena psihologije u sportu, pravilno izvođenje vježbi koje se mogu samostalno primjenjivati u životu. Na osnovi dobivenih podataka vidljivo je da kod studenata postoji dobra informiranost i obrazovanost u pogledu važnosti redovne tjelesne aktivnosti i njenom utjecaju na zdravlje. U prilog tome idu rezultati analize varijance ukupne populacije studenata za interese za akademske teme iz kineziologije grupiranih prema spolu gdje se ističu četiri najvažnije teme: Utjecaj određene tjelesne aktivnosti na organizam 44, 78%, Pravilno izvođenje vježbi koje se mogu samostalno primjenjivati u životu 42, 30%, Zdrava prehrana i prevencija prekomjerne tjelesne težine 41, 70%, te Važnost redovne tjelesne aktivnosti u očuvanju zdravlja i prevenciji bolesti 40, 92%. Rezultati istraživanja također pokazuju da studentice i studente podjednako zanimaju teoretska predavanja (30%) iz različitih područja društvenih i humanističkih znanosti, polja i grana: kineziologije, biologije, psihologije, medicine, povijesti, sociologije, povjesti umjetnosti.

HRV

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//