Normal view MARC view ISBD view

Važnost psiholoških potreba za zadovoljstvo životom u različitoj dobi / Butković, Ana ; Tomas, Jasmina ; Španić, Ana Marija ; Vukasović, Tena ; Bratko, Denis.

By: Butković, Ana.
Contributor(s): Španić, Ana Marija [aut] | Vukasović, Tena [aut] | Tomas, Jasmina [aut] | Bratko, Denis [aut].
Material type: ArticleArticleDescription: 129-129 str.Other title: The importance of psychological needs in predicting well-being in three age groups [Naslov na engleskom:].Subject(s): 5.06 | psihološke potrebe, teorija samodeterminacije, zadovoljstvo životom, subjektivna dobrobit hrv | psychological need satisfaction, self-determination theory, life satisfaction, well-being eng In: Dani Ramira i Zorana Bujasa 21 ; 2013 11.-13.04.2013. ; Zagreb, Hrvatska 21. Dani Ramira i Zorana Bujasa : sažeci priopćenja str. 129-129Kuterovac Jagodić, G. ; Erceg Jugović, I. ; Huić, A.Summary: Prema teoriji samodeterminacije psihološke potrebe za autonomijom, povezanošću i kompetencijom su bazični konstrukti koji objašnjavaju mnoge važne životne ishode. Ovim istraživanjem smo željeli ispitati u kojom mjeri zadovoljenje psiholoških potreba za autonomijom, povezanošću i kompetencijom objašnjava zadovoljstvo životom i postoje li razlike u postotku objašnjene varijance zadovoljstva životom ili u značajnosti pojedinih potreba kao prediktora s obzirom na razdoblje života. Podaci o zadovoljenju psiholoških potreba i zadovoljstvu životom prikupljeni su na uzorcima srednjoškolaca (N=219, Mdob=15.74, SD=0.45), studenata (N=197, Mdob=23.14, SD=0.81) i odraslih (N=182, Mdob=40.19, SD=3.42). U uzorku srednjoškolaca i studenata se potreba za autonomijom pokazala zadovoljenijom nego u uzorku odraslih, a potreba za povezanošću je bila najviše zadovoljena u uzorku srednjoškolaca, zatim u uzorku studenata, a najmanje u uzorku odraslih. Zadovoljenje psiholoških potreba je u sva tri dobna uzorka značajno objašnjavalo varijancu zadovoljstva životom. Postotak objašnjene varijance zadovoljstva životom je bio statistički značajno veći u uzorku odraslih nego srednjoškolaca (49% nasuprot 26%). Potreba za autonomijom je bila značajni prediktor u sva tri uzorka, potreba za povezanošću samo u uzorku odraslih, a potreba za kompetencijom u uzorku srednjoškolaca i studenata. Razlike u značajnosti zadovoljenja potrebe za povezanošću i potrebe za kompetencijom kao prediktora zadovoljstva životom su bile statistički značajne. Dobiveni rezultati bit će raspravljeni u kontekstu teorije samodeterminacije.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
No physical items for this record

Prema teoriji samodeterminacije psihološke potrebe za autonomijom, povezanošću i kompetencijom su bazični konstrukti koji objašnjavaju mnoge važne životne ishode. Ovim istraživanjem smo željeli ispitati u kojom mjeri zadovoljenje psiholoških potreba za autonomijom, povezanošću i kompetencijom objašnjava zadovoljstvo životom i postoje li razlike u postotku objašnjene varijance zadovoljstva životom ili u značajnosti pojedinih potreba kao prediktora s obzirom na razdoblje života. Podaci o zadovoljenju psiholoških potreba i zadovoljstvu životom prikupljeni su na uzorcima srednjoškolaca (N=219, Mdob=15.74, SD=0.45), studenata (N=197, Mdob=23.14, SD=0.81) i odraslih (N=182, Mdob=40.19, SD=3.42). U uzorku srednjoškolaca i studenata se potreba za autonomijom pokazala zadovoljenijom nego u uzorku odraslih, a potreba za povezanošću je bila najviše zadovoljena u uzorku srednjoškolaca, zatim u uzorku studenata, a najmanje u uzorku odraslih. Zadovoljenje psiholoških potreba je u sva tri dobna uzorka značajno objašnjavalo varijancu zadovoljstva životom. Postotak objašnjene varijance zadovoljstva životom je bio statistički značajno veći u uzorku odraslih nego srednjoškolaca (49% nasuprot 26%). Potreba za autonomijom je bila značajni prediktor u sva tri uzorka, potreba za povezanošću samo u uzorku odraslih, a potreba za kompetencijom u uzorku srednjoškolaca i studenata. Razlike u značajnosti zadovoljenja potrebe za povezanošću i potrebe za kompetencijom kao prediktora zadovoljstva životom su bile statistički značajne. Dobiveni rezultati bit će raspravljeni u kontekstu teorije samodeterminacije.

Projekt MZOS 130-1301683-1399

HRV

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//