Normal view MARC view ISBD view

Natuknice o naglasku imenica u dativu i lokativu jednine u nekim govorima s novoštokavskim naglasnim sustavom kao smjernice za standardizaciju hrvatskoga jezika / Benić, Mislav.

By: Benić, Mislav.
Material type: ArticleArticleDescription: 31-49 str.Other title: Some remarks on the accentuation of dative and locative singular nouns in some speeches of the Neoštokavian accent system as guidelines for the standardization of Croatian [Naslov na engleskom:].Subject(s): 6.03 In: Croatica et Slavica Iadertina 5 (2009), str. 31-49Summary: U radu se uspoređuje naglasak u lokativu i dativu jednine kakav propisuju hrvatske gramatike s naglaskom u istim oblicima u nekoliko štokavskih govora. Na temelju istraženih govora pokušava se i donekle razjasniti razjedinjenost gramatika u pogledu rekcije prijedloga prema. Utvrđuje se da je razlika između dativa i lokativa u većini štokavskih govora očuvana samo rudimentarno. Što se tiče prijedloga prema, uviđa se težnja da u onim govorima kod kojih postoji razlikovanje dativa i lokativa, kratke jednosložne osnove n. p. c a-vrste imaju s tim prijedlogom silaznu, a duge osnove uzlaznu intonaciju. Na kraju se rada daje nekoliko razloga za ukidanje i protiv ukidanja lokativa.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
No physical items for this record

U radu se uspoređuje naglasak u lokativu i dativu jednine kakav propisuju hrvatske gramatike s naglaskom u istim oblicima u nekoliko štokavskih govora. Na temelju istraženih govora pokušava se i donekle razjasniti razjedinjenost gramatika u pogledu rekcije prijedloga prema. Utvrđuje se da je razlika između dativa i lokativa u većini štokavskih govora očuvana samo rudimentarno. Što se tiče prijedloga prema, uviđa se težnja da u onim govorima kod kojih postoji razlikovanje dativa i lokativa, kratke jednosložne osnove n. p. c a-vrste imaju s tim prijedlogom silaznu, a duge osnove uzlaznu intonaciju. Na kraju se rada daje nekoliko razloga za ukidanje i protiv ukidanja lokativa.

Projekt MZOS 130-1300637-0636

HRV

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//