Normal view MARC view ISBD view

Michelangelo i novoplatonizam u renesansnoj umjetnosti - s osvrtom na svod Sikstinske kapele i Mojsija / Marko Tokić.

By: Tokić, Marko, profesor filozofije.
Material type: ArticleArticleDescription: 33-60 str.Other title: Michelangelo and Neo-Platonism in Renaissance Art - Concerning the Sistine Chapel Ceiling and Moses [Naslov na engleskom:].Subject(s): 6.01 | 6.05 | 6.06 In: Filozofska istraživanja 1-2 (2010), str. 33-60Summary: U radu iznosimo shvaćanje da je novoplatonizam u Michelangelovom kiparstvu prisutan na dublji način nego li to shvaćaju oni koji u Michelangelovoj umjetnosti iznalaze tek simboličku ilustraciju određenog novoplatoničkog učenja. Novoplatonizam u Michelangelovoj skulpturi ne vidimo kao simboliku koja upućuje na određenu novoplatoničku teoriju. U tom bismo slučaju o novoplatonizmu u umjetnosti govorili kao o onome izvanjskom s obzirom na bit umjetničkog djela, budući da se samo nastajanje i jestvo umjetničkog djela ne temlji u postupku teorijskog razmatranja, već u rukotovorenju. Polazimo od shvaćanja da je novoplatonizam s Michelangelom ostvaren izravno iz umjetničkog tvorenja u samom unutarnjem obliku umjetničkog djela.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
No physical items for this record

U radu su izneseni zaključci istraživanja provedenog u okviru znanstvenog projekta pod vodstvom Erne Banić-Pajnić na Institutu za filozofiju u Zagrebu: "Temeljni problemi renesansnog novoplatonizma i hrvatski renesansni filozofi".

U radu iznosimo shvaćanje da je novoplatonizam u Michelangelovom kiparstvu prisutan na dublji način nego li to shvaćaju oni koji u Michelangelovoj umjetnosti iznalaze tek simboličku ilustraciju određenog novoplatoničkog učenja. Novoplatonizam u Michelangelovoj skulpturi ne vidimo kao simboliku koja upućuje na određenu novoplatoničku teoriju. U tom bismo slučaju o novoplatonizmu u umjetnosti govorili kao o onome izvanjskom s obzirom na bit umjetničkog djela, budući da se samo nastajanje i jestvo umjetničkog djela ne temlji u postupku teorijskog razmatranja, već u rukotovorenju. Polazimo od shvaćanja da je novoplatonizam s Michelangelom ostvaren izravno iz umjetničkog tvorenja u samom unutarnjem obliku umjetničkog djela.

Projekt MZOS 191-1911112-1108

HRV

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//