Normal view MARC view ISBD view

Upozorenje o mogućnosti detekcije lažiranja odgovora u upitnicima ličnosti: jesu li upozoreni ispitanici iskreniji? / Parmač Kovačić, Maja ; Galić, Zvonimir ; Andreis, Lea.

By: Parmač Kovačić, Maja.
Contributor(s): Galić, Zvonimir [aut] | Andreis, Lea [aut].
Material type: ArticleArticleDescription: 35-52 str.Other title: Warning of potential identification of faking on personality questionnaires: Are warned participants more honest? [Naslov na engleskom:].Subject(s): 5.06 | upitnik ličnosti, lažiranje odgovora, upozorenje hrv | personality questionnaire, faking, warning engOnline resources: Elektronička verzija članka In: Suvremena psihologija 17 (2014), 1 ; str. 35-52Summary: Cilj istraživanja bio je provjeriti učinkovitost dviju vrsta upozorenja (upozorenje o mogućnosti detekcije lažiranja odgovora i upozorenje o mogućnosti detekcije i negativnim posljedicama lažiranja odgovora) na povećanje iskrenosti u odgovaranju na mjerama ličnosti. U istraživanju su sudjelovale tri grupe studenata koje su ispunile pet-faktorski upitnik ličnosti i dvije skale socijalno poželjnog odgovaranja u situaciji iskrenog odgovaranja i jednoj od tri situacije simulirane selekcije: bez upozorenja (N=145), s upozorenjem o mogućnosti detekcije lažiranja odgovora (N=149) i s upozorenjem o mogućnosti detekcije i negativnim posljedicama lažiranja odgovora (N=141). Promjenu u iskrenosti sudionika provjerili smo usporedbom njihovih rezultata na skalama socijalno poželjnog odgovaranja u situaciji iskrenog odgovaranja i simuliranim selekcijskim situacijama s različitim intenzitetom upozorenja te usporedbom korelacija samoprocjena na mjerama ličnosti između situacije iskrenog odgovaranja i simuliranih selekcijskih situacija. Nalazi na obje skupine podataka pokazali su da upozorenje dovodi do veće iskrenosti sudionika u odgovorima na mjerama ličnosti. Pritom, što je upozorenje koje je dano sudionicima intenzivnije, to su njihove samoprocjene iskrenije.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
No physical items for this record

Cilj istraživanja bio je provjeriti učinkovitost dviju vrsta upozorenja (upozorenje o mogućnosti detekcije lažiranja odgovora i upozorenje o mogućnosti detekcije i negativnim posljedicama lažiranja odgovora) na povećanje iskrenosti u odgovaranju na mjerama ličnosti. U istraživanju su sudjelovale tri grupe studenata koje su ispunile pet-faktorski upitnik ličnosti i dvije skale socijalno poželjnog odgovaranja u situaciji iskrenog odgovaranja i jednoj od tri situacije simulirane selekcije: bez upozorenja (N=145), s upozorenjem o mogućnosti detekcije lažiranja odgovora (N=149) i s upozorenjem o mogućnosti detekcije i negativnim posljedicama lažiranja odgovora (N=141). Promjenu u iskrenosti sudionika provjerili smo usporedbom njihovih rezultata na skalama socijalno poželjnog odgovaranja u situaciji iskrenog odgovaranja i simuliranim selekcijskim situacijama s različitim intenzitetom upozorenja te usporedbom korelacija samoprocjena na mjerama ličnosti između situacije iskrenog odgovaranja i simuliranih selekcijskih situacija. Nalazi na obje skupine podataka pokazali su da upozorenje dovodi do veće iskrenosti sudionika u odgovorima na mjerama ličnosti. Pritom, što je upozorenje koje je dano sudionicima intenzivnije, to su njihove samoprocjene iskrenije.

Projekt MZOS 130-0000000-3282

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//