Normal view MARC view ISBD view

Klaudijeve vojne reforme. Mit ili realnost = Die Heeresreformen des Claudius. Mythos oder Realität / Tončinić, Domagoj.

By: Tončinić, Domagoj.
Material type: materialTypeLabelArticleDescription: 79-95.Other title: The Army Reforms of Claudius. Myth or reality [Naslov na engleskom:].Subject(s): 6.07 | Klaudije, Klaudijeve vojne reforme, Skribi-nijan, Tilurium, Burnum hrv | Claudies, Army Reforms of Claudius, Scribonianus, Tilurium, Burnum engOnline resources: Click here to access online In: Nova antička Duklja 5 (2014) (2014), str. 79-95Summary: U stručnoj literaturi često se analizira uloga cara Klaudija u razvoju ustroja rimske vojske. U ovom radu raspraviti ćemo dva, po našem mišljenju, ključna rada na tu temu te ih dovesti u vezu s vojnim zbivanjima u Iliriku koja su u tim raspravama bila zanemarena. Tako Yann Le Bohec za Klaudija navodi da je bio prvi reformator Augustovog sustava, a Chris Thomas smatra da je Klaudije odgovoran i zaslužan za širok spektar promjena u rimskoj vojsci, koje označava kao Klaudijeve vojne reforme. Kao ključne elemente tih reformi vidi promjene u strategiji i vanjskoj politici Carstva, u ustroju vojske, u vojnoj infrastrukturi i promjene kod vojne opreme i naoružanja. U radu se ističe da postoje argumenti u prilog toj tezi, koji ili nisu dovoljno naglašeni ili uopće nisu iskorišteni u argumentaciji. Nadalje, arheološki dokazi o promjenama u rimskoj vojsci u vrijeme cara Klaudija mnogo su brojniji i zastupljeni su na mnogo širem području. Kao prilog raspravi upozorava se na pojedina zbivanja, koja su se odigrala u Iliriku, odnosno u Dalmaciji i Panoniji, te na arheološke nalaze, prvenstveno iz tih provincija, koji se tiču rimske vojske u vrijeme cara Klaudija, a do sada su uglavnom ostali zanemareni. Skribonijanova pobuna protiv Klaudija u Dalmaciji 42. god. mogla je biti snažan poticaj caru za provođenje reformi u vojsci s ciljem suzbijanja utjecaja senatorskog staleža u vojsci, odmicanja vojske od Italije, zapošljavanja vojske i pridobivanja njene naklonosti. Pojedini arheološki nalazi iz Tilurija i Burna mogu se tumačiti kao rezultat upravo tih mjera.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
No physical items for this record

Ovaj rad je sufinancirala Hrvatska zaklada za znanost projektom 6505 Between the Danube and the Mediterranean. Exploring the role of Roman military in the mobility of people and goods in Croatia during the Roman Era

U stručnoj literaturi često se analizira uloga cara Klaudija u razvoju ustroja rimske vojske. U ovom radu raspraviti ćemo dva, po našem mišljenju, ključna rada na tu temu te ih dovesti u vezu s vojnim zbivanjima u Iliriku koja su u tim raspravama bila zanemarena. Tako Yann Le Bohec za Klaudija navodi da je bio prvi reformator Augustovog sustava, a Chris Thomas smatra da je Klaudije odgovoran i zaslužan za širok spektar promjena u rimskoj vojsci, koje označava kao Klaudijeve vojne reforme. Kao ključne elemente tih reformi vidi promjene u strategiji i vanjskoj politici Carstva, u ustroju vojske, u vojnoj infrastrukturi i promjene kod vojne opreme i naoružanja. U radu se ističe da postoje argumenti u prilog toj tezi, koji ili nisu dovoljno naglašeni ili uopće nisu iskorišteni u argumentaciji. Nadalje, arheološki dokazi o promjenama u rimskoj vojsci u vrijeme cara Klaudija mnogo su brojniji i zastupljeni su na mnogo širem području. Kao prilog raspravi upozorava se na pojedina zbivanja, koja su se odigrala u Iliriku, odnosno u Dalmaciji i Panoniji, te na arheološke nalaze, prvenstveno iz tih provincija, koji se tiču rimske vojske u vrijeme cara Klaudija, a do sada su uglavnom ostali zanemareni. Skribonijanova pobuna protiv Klaudija u Dalmaciji 42. god. mogla je biti snažan poticaj caru za provođenje reformi u vojsci s ciljem suzbijanja utjecaja senatorskog staleža u vojsci, odmicanja vojske od Italije, zapošljavanja vojske i pridobivanja njene naklonosti. Pojedini arheološki nalazi iz Tilurija i Burna mogu se tumačiti kao rezultat upravo tih mjera.

Projekt MZOS 6505 (HRZZ)

HRV-GER

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha