Normal view MARC view ISBD view

Narodna arhitektura u djelima Ise Kršnjavog: istraživanje i korištenje etnografske građe u svrhu stvaranja "narodnog stila" / Sanja Lončar.

By: Lončar, Sanja.
Material type: ArticleArticleDescription: 257-270 str.Other title: Folk architecture in the Works of Iso Kršnjavi – research and use of ethnographic material with the purpose of creating "national style" [Naslov na engleskom:].Subject(s): 6.08 | Iso Kršnjavi, narodna arhitektura, istraživanja, korištenje etnografske građe, hrv | Iso Kršnjavi, narodna arhitektura, istraživanja, korištenje etnografske građe, eng In: Zbornik radova sa znanstvenog skupa Iso Kršnjavi - veliki utemeljitelj / ur. Ivana Mance, Zlatko MatijevićSummary: Na temelju analize i interpretacije Kršnjavijevih tekstova – putopisa Listovi iz Slavonije (1882), te članaka Građevni narodni styl (1888) i Vile na Josipovcu (1888) – autorica govori o uskom segmentu rada Ise Kršnjavog koji se odnosi na njegov interes za narodnu arhitekturu. Pokazuje kako su njegova razmišljanja o stvaranju "narodnog stila" utjecala na način istraživanja i zapisivanja etnografskih podataka o narodnoj arhitekturi, prije svega na odabir istraživanih pojava. Također, pokazuje kako su spomenuta razmišljanja utjecala na status teme narodne arhitekture u hrvatskoj etnologiji te u kontekstu govora o nacionalnom identietu.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
No physical items for this record

Na temelju analize i interpretacije Kršnjavijevih tekstova – putopisa Listovi iz Slavonije (1882), te članaka Građevni narodni styl (1888) i Vile na Josipovcu (1888) – autorica govori o uskom segmentu rada Ise Kršnjavog koji se odnosi na njegov interes za narodnu arhitekturu. Pokazuje kako su njegova razmišljanja o stvaranju "narodnog stila" utjecala na način istraživanja i zapisivanja etnografskih podataka o narodnoj arhitekturi, prije svega na odabir istraživanih pojava. Također, pokazuje kako su spomenuta razmišljanja utjecala na status teme narodne arhitekture u hrvatskoj etnologiji te u kontekstu govora o nacionalnom identietu.

HRV

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//