Normal view MARC view ISBD view

Papci i drugi meronimi životinjskih udova u frazemima hrvatskoga i pojedinih slavenskih jezika / Dubravka Sesar, Martina Grčević.

By: Sesar, Dubravka.
Contributor(s): Grčević, Martina [aut].
Material type: materialTypeLabelArticleDescription: 257-277.ISBN: 9789531755139.Other title: Hooves and other meronyms of animal limbs in idioms of Croatian and some other Slavic languages [Naslov na engleskom:].Subject(s): 6.03 | frazeologija, zoonimi, somatizmi, meronimi holonima noga, hrvatski, slavenski jezici hrv | phraseology, zoonyms, somatisms, meronyms of holonym “leg”, Croatian, Slavic languages engOnline resources: Click here to access online | Elektronička verzija članka In: ŽIivotinje u frazeološkom ruhu. Zbornik radova s međunarodnoga znanstvenog skupa Animalistički frazemi u slavenskim jezicima održanog 21. i 22. 3. 2014.na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu str. 257-277Ivana Vidović BoltSummary: Spoznaje današnjega europskoga čovjeka o svijetu jezično se očituju i u frazemima sa zoonimnom (animalnom) sastavnicom, u kojima se različita ljudska iskustva povezuju s ponašanjem pojedinih životinja, ponajprije onih koje najbolje poznajemo i koje možemo susresti u svojoj okolini. U ovome radu bavit ćemo se izabranim somatskim frazemima u kojima je osnovna sastavnica meronim, tj. krajnji dio („prsti“) životinjskoga ekstremiteta, odnosno holonima noga. Usporedba takvih frazema u hrvatskom s istoznačnim ili bliskoznačnim frazemima u pojedinim slavenskim jezicima pokazat će određene kulturološke specifičnosti koje nisu nužno vezane uza životinje, a analiza njihova značenja i uporabe pokazat će i neke semantičke i pragmatičke pomake u iskazivanju tradicionalnoga i suvremenoga odnosa prema životinjama na frazeološkoj razini.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
No physical items for this record

Spoznaje današnjega europskoga čovjeka o svijetu jezično se očituju i u frazemima sa zoonimnom (animalnom) sastavnicom, u kojima se različita ljudska iskustva povezuju s ponašanjem pojedinih životinja, ponajprije onih koje najbolje poznajemo i koje možemo susresti u svojoj okolini. U ovome radu bavit ćemo se izabranim somatskim frazemima u kojima je osnovna sastavnica meronim, tj. krajnji dio („prsti“) životinjskoga ekstremiteta, odnosno holonima noga. Usporedba takvih frazema u hrvatskom s istoznačnim ili bliskoznačnim frazemima u pojedinim slavenskim jezicima pokazat će određene kulturološke specifičnosti koje nisu nužno vezane uza životinje, a analiza njihova značenja i uporabe pokazat će i neke semantičke i pragmatičke pomake u iskazivanju tradicionalnoga i suvremenoga odnosa prema životinjama na frazeološkoj razini.

Projekt MZOS 130-1300869-0634

HRV

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha