Normal view MARC view ISBD view

Štrige su žive, a vile odavno mrtve ili o narativnoj plodnosti likova u usmenim predajama / Rudan, Evelina ; Botica, Stipe.

By: Rudan Kapec, Evelina.
Contributor(s): Botica, Stipe [aut].
Material type: ArticleArticleDescription: 349-369 str.ISBN: 9789531755290.Other title: Fairies Dead and Witches Alive! [Naslov na engleskom:].Subject(s): 6.03 | Istra, usmena predaja, vila, vještica hrv | Istria, belief legend, fairy, witch eng In: Vita Litterarum Studiis Sacra. Zbornik u čast Radoslavu Katičiću str. 349-369Ježić, Mislav ; Andrijanić, Ivan ; Krnic, KrešimirSummary: Na temelju terenskih zapisa i sudjelovanja u prirodnim pripovjedačkim situacijama u članku se pokazuje suvremena sposobnost jednog tipa likova u stvaranju novih usmenih predaja i nesposobnost drugog. Predaje o štrigama na terenu na kojem se istraživalo (Istra) brojne su, pojavljuju se u prirodnim pripovjedačkim situacijama, moguće ih je zapisati u obliku memorata (nekad vrlo mladih kazivača), te u obliku fabulata od kojih su neki očito novijeg nastanka. Predaje o vilama su rijetke, obično se ne pojavljuju u prirodnim pripovjedačkim situacijama i u novijim istraživanjima nije potvrđen nijedan zapis u obliku memorata. U članku će se istraživati koje su to karakteristike jednog tipa likova (na primjeru štrige) što ih i danas čine poticajnima u stvaranju novih predaja i kakav je kulturni kontekst koji im to omogućuje.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
Item type Current location Call number Status Notes Date due Barcode Item holds
Poglavlje u knjizi Poglavlje u knjizi Knjižnica FFZG
SNZ
Available zatražite skeniranje na snz@ffzg.hr 1305186245
Total holds: 0

Na temelju terenskih zapisa i sudjelovanja u prirodnim pripovjedačkim situacijama u članku se pokazuje suvremena sposobnost jednog tipa likova u stvaranju novih usmenih predaja i nesposobnost drugog. Predaje o štrigama na terenu na kojem se istraživalo (Istra) brojne su, pojavljuju se u prirodnim pripovjedačkim situacijama, moguće ih je zapisati u obliku memorata (nekad vrlo mladih kazivača), te u obliku fabulata od kojih su neki očito novijeg nastanka. Predaje o vilama su rijetke, obično se ne pojavljuju u prirodnim pripovjedačkim situacijama i u novijim istraživanjima nije potvrđen nijedan zapis u obliku memorata. U članku će se istraživati koje su to karakteristike jednog tipa likova (na primjeru štrige) što ih i danas čine poticajnima u stvaranju novih predaja i kakav je kulturni kontekst koji im to omogućuje.

Projekt MZOS 130-1300787-0789

HRV

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//