Normal view MARC view ISBD view

Što i kako s Banijom ili Banovinom dva desetljeća poslije? Baština, sjećanje i identitet na prostorima stradalima u Domovinskome ratu (1991. – 1995.) / Lončar, Sanja.

By: Lončar, Sanja, etnologinja.
Material type: ArticleArticleDescription: 161-198 str.ISBN: 9789535530268.Other title: What To Do With the Banija or Banovina Two Decades Later? Heritage, memory and identity on the territory affected by the Croatian War of Independence (1991-1995) [Naslov na engleskom:].Subject(s): 6.08 | Banija/Banovina, baština, sjećanje, identitet, Domovinski rat (1991.-1995.), poslijeratno razdoblje hrv | Banija/Banovina, heritage, memory, identity, Croatian War of Independence (1991-1995), postwar period eng In: Ponovno iscrtavanje granica: transformacija identiteta i redefiniranje kulturnih regija u novim političkim okolnostima. 12. hrvatsko- slovenske etnološke paralele / Ponovno izrisovanje meja: transformacije identitet in redefiniranje kulturnih regij v novih političnih okoliščinah. 12. slovensko-hrvaške etnološke vzporednice str. 161-198Belaj, Marijana ; Čiča, Zoran ; Matkovič, Anita ; Poreta, Tita ; Škrbić Alempijević, NevenaSummary: Autorica razmatra identifikacijske procese koji se u poslijeratnom, ujedno i postsocijalističkom kontekstu, odvijaju na području Banije ili Banovine, regije smještene u središnjoj Hrvatskoj, a koji su povezani s pojmovima u trijadi baština- sjećanje-identitet. Usmjerena je na temu baštine i njene proizvodnje, a – oslanjajući se na koncepte "baština rata" (Gegner i Ziino 2012) i "mjesta boli i srama" (Logan i Reeeves 2009) – prati na koji su se način ratni sukobi, privremena okupacija teritorija i promjene političkih okolnosti tijekom 1990-ih odrazili na postupanje s baštinom u poslijeratnom razdoblju: njeno uništavanje, prešućivanje, stvaranje, (re)definiranje, (re)interpretiranje, (novo/drugačije) korištenje. Autorica iznosi primjere koji tematiziraju (1) promjene naziva regije i naracija, (2) postupanje s materijalnom baštinom i mijenjanje krajolika te (3) svakodnevicu i stvaranje novih običajnih praksi. Ovi primjeri otvaraju pitanja o odnosima moći, teritorijalnosti, potiskivanju i prevlasti interpretacija i naracija te ukazuju na dinamične, mijenjajuće i nedovršene procese stvaranja baštine, sjećanja i identiteta.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
No physical items for this record

Autorica razmatra identifikacijske procese koji se u poslijeratnom, ujedno i postsocijalističkom kontekstu, odvijaju na području Banije ili Banovine, regije smještene u središnjoj Hrvatskoj, a koji su povezani s pojmovima u trijadi baština- sjećanje-identitet. Usmjerena je na temu baštine i njene proizvodnje, a – oslanjajući se na koncepte "baština rata" (Gegner i Ziino 2012) i "mjesta boli i srama" (Logan i Reeeves 2009) – prati na koji su se način ratni sukobi, privremena okupacija teritorija i promjene političkih okolnosti tijekom 1990-ih odrazili na postupanje s baštinom u poslijeratnom razdoblju: njeno uništavanje, prešućivanje, stvaranje, (re)definiranje, (re)interpretiranje, (novo/drugačije) korištenje. Autorica iznosi primjere koji tematiziraju (1) promjene naziva regije i naracija, (2) postupanje s materijalnom baštinom i mijenjanje krajolika te (3) svakodnevicu i stvaranje novih običajnih praksi. Ovi primjeri otvaraju pitanja o odnosima moći, teritorijalnosti, potiskivanju i prevlasti interpretacija i naracija te ukazuju na dinamične, mijenjajuće i nedovršene procese stvaranja baštine, sjećanja i identiteta.

HRV

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//