Normal view MARC view ISBD view

Mjere osjetljivosti bihevioralnog inhibicijskog i aktivacijskog sustava kao prediktori osobina ličnosti / Križanić, Valerija ; Greblo, Zrinka ; Knezović, Zvonimir.

By: Križanić, Valerija.
Contributor(s): Greblo, Zrinka [aut] | Knezović, Zvonimir [aut].
Material type: ArticleArticleDescription: str.Other title: Mesures of behavioral inhibition and activation system sensitivity as predictors of personality traits [Naslov na engleskom:].Subject(s): bihevioralni inhibicijski i aktivacijski sustav, osobine ličnosti hrv | behavioral inhibition and activation system, personality traits eng In: Treći sarajevski dani psihologije (25-26.04-2014. ; Sarajevo, Bosna i Hercegovina) Treći sarajevski dani psihologije: Zbornik sažetakaKolenović Đapo, Jadarnka ; Husremović, Dženana ; Hasanbegović-Anić, Enedina (ur.).Summary: Gray (1987) je u teoriji osjetljivosti na potkrepljenja opisao tri hipotetska biološka sustava u mozgu, za koje je pretpostavio kako predstavljaju podlogu stabilnih obrazaca u doživljavanju i ponašanju. Među njima su najviše istraživani bihevioralni inhibicijski (BIS) i aktivacijski sustav (BAS) te su utvrđene relativno stabilne veze s dvjema dimenzijama ličnosti – neuroticizmom i ekstraverzijom. Skale Bihevioralnog inhibicijskog i aktivacijskog sustava Carvera i White-a (1994) predstavljaju jedan od najčešće korištenih instrumenata za operacionalizaciju ovih konstrukata. Upitnik sadržava skalu osjetljivosti BIS-a, kojom se ispituju reakcije na pojavu ili anticipaciju kazne odnosno averzivnog iskustva. Osjetljivost BAS-a operacionalizirana je pomoću tri subskale, koje zahvaćaju tri odvojena, ali povezana konstruka: BAS–Nagon, kojom se mjeri ustrajnost u ostvarivanju poželjnih ciljeva ; BAS-Traženje zabave, koja se odnosi na želju za novim nagrađujućim iskustvima i spremnost osobe da se uključi u potencijalno nagrađujuću situaciju ; te BAS–Osjetljivost na nagradu koja ispituje pozitivne reakcije na pojavu ili anticipaciju nagrade. Cilj ovog istraživanja bio je ispitati mogu li se na temelju mjera osjetljivosti bihevioralnog inhibicijskog i aktivacijskog sustava predviđati individualne razlike u osobinama ličnosti. U ovom su radu analizirani podatci 284 studentice, koje su ispunile prevedenu i adaptiranu verziju BIS/BAS skala te pet-faktorski upitnik ličnosti. Eksploratornom faktorskom analizom utvrđeno je kako je faktorska struktura hrvatske verzije BIS/BAS skala usporediva s originalnim instrumentom. Rezultati regresijskih analiza, uglavnom su u skladu s očekivanjima. BIS je značajan prediktor neuroticizma, dok BAS subskale pokazuju različite obrasce povezanosti s ispitanim osobinama ličnosti, što upućuje na važnost operacionalizacije BAS-a kao višedimenzionalnog konstrukta.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
No physical items for this record

Gray (1987) je u teoriji osjetljivosti na potkrepljenja opisao tri hipotetska biološka sustava u mozgu, za koje je pretpostavio kako predstavljaju podlogu stabilnih obrazaca u doživljavanju i ponašanju. Među njima su najviše istraživani bihevioralni inhibicijski (BIS) i aktivacijski sustav (BAS) te su utvrđene relativno stabilne veze s dvjema dimenzijama ličnosti – neuroticizmom i ekstraverzijom. Skale Bihevioralnog inhibicijskog i aktivacijskog sustava Carvera i White-a (1994) predstavljaju jedan od najčešće korištenih instrumenata za operacionalizaciju ovih konstrukata. Upitnik sadržava skalu osjetljivosti BIS-a, kojom se ispituju reakcije na pojavu ili anticipaciju kazne odnosno averzivnog iskustva. Osjetljivost BAS-a operacionalizirana je pomoću tri subskale, koje zahvaćaju tri odvojena, ali povezana konstruka: BAS–Nagon, kojom se mjeri ustrajnost u ostvarivanju poželjnih ciljeva ; BAS-Traženje zabave, koja se odnosi na želju za novim nagrađujućim iskustvima i spremnost osobe da se uključi u potencijalno nagrađujuću situaciju ; te BAS–Osjetljivost na nagradu koja ispituje pozitivne reakcije na pojavu ili anticipaciju nagrade. Cilj ovog istraživanja bio je ispitati mogu li se na temelju mjera osjetljivosti bihevioralnog inhibicijskog i aktivacijskog sustava predviđati individualne razlike u osobinama ličnosti. U ovom su radu analizirani podatci 284 studentice, koje su ispunile prevedenu i adaptiranu verziju BIS/BAS skala te pet-faktorski upitnik ličnosti. Eksploratornom faktorskom analizom utvrđeno je kako je faktorska struktura hrvatske verzije BIS/BAS skala usporediva s originalnim instrumentom. Rezultati regresijskih analiza, uglavnom su u skladu s očekivanjima. BIS je značajan prediktor neuroticizma, dok BAS subskale pokazuju različite obrasce povezanosti s ispitanim osobinama ličnosti, što upućuje na važnost operacionalizacije BAS-a kao višedimenzionalnog konstrukta.

HRV

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//