Normal view MARC view ISBD view

Utjecaj kvalitete glasa na procjenu regionalnosti, socioekonomskih i psiholoških karakteristika govornika / Kišiček, Gabrijela ; Varošanec-Škarić, Gordana.

By: Kišiček, Gabrijela.
Contributor(s): Varošanec-Škarić, Gordana [aut].
Material type: ArticleArticleDescription: 232-233 str.Other title: Influence of voice quality on the assessment of regionality, socioeconomic and psychological characteristics [Naslov na engleskom:].Subject(s): 6.03 | Ključne riječi: gradski govori, regionalnost, socioekonomski status, psihološke karakteristike, kvaliteta glasa, fundamentalna frekvencija, dugotrajni prosječni spektar hrv | Keywords: urban varieties, regionalism, socioeconomic strata, psychological characteristics, voice quality fundamental frequency, Long Term Average Spectrum eng In: Šesti slavistički kongres (10.-13. 09. 2014. ; Vinkovci-Vukovar, Hrvatska) Knjiga sažetaka: Šesti slavistički kongres str. 232-233Botica, Stipe ; Nikolić, Davor ; Tomašić, JosipaSummary: Neka suvremena sociofonetska istraživanja pokazuju korelaciju glasa i procjene regionalnog podrijetla govornika, specifičnih psiholoških karakteristika te važnost glasa u procjeni društvenog statusa, stupnja i vrste naobrazbe. U ovome se radu istražilo koliki je utjecaj kvalitete glasa na procjenu regionalnosti, društvenog statusa, stupnja naobrazbe i vrste zanimanja govornika, ali i na procjenu psiholoških karakteristika kao što su stupanj osjećajnosti, agresivnosti, dominantnosti, simpatičnosti hrvatskih govornika. Korpus se sastojao od 203 govornika (muškaraca i žena), podrijetlom iz različitih krajeva Hrvatske, različite dobi, naobrazbe i zanimanja. Procjenitelji su na ljestvici od 1 do 7 procjenjivali navedene osobine govornika na temelju snimke spontanoga govora u trajanju oko 25 sekundi. Statističkom obradom rezultata (SPSS) govornici su podijeljeni u dvije skupine (posebno žene i muškarci): 20 najmanje regionalno procijenjenih i 20 najregionalnije procijenjenih. Izračunale su se akustičke varijable (frekvencija osnovnoga tona (F0)) te analizirao dugotrajni prosječni spektar (LTASS). Rezultati su pokazali kako je vrijednost F0 imala veći utjecaj na procjenu regionalnosti, socioekonomskih i psiholoških karakteristika ženskih govornika. Žene s nižom F0 procjenjivane su kao manje regionalne, obrazovanije, višeg društvenog statusa i intelektualnijeg zanimanja. Također, kod žena se F0 pokazala markerom u procjeni dominantnosti i autoritativnosti. Kod muških govornika, F0 nije statistički značajno utjecala na procjenu regionalnosti, ali muški govornici procijenjeni kao neregionalni, višeg društvenog statusa i stupnja naobrazbe imali su uravnoteženi cjelokupni spektar s istaknutim visokim dijelovima koji se procjenjuju kao estetski poželjni.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
No physical items for this record

Neka suvremena sociofonetska istraživanja pokazuju korelaciju glasa i procjene regionalnog podrijetla govornika, specifičnih psiholoških karakteristika te važnost glasa u procjeni društvenog statusa, stupnja i vrste naobrazbe. U ovome se radu istražilo koliki je utjecaj kvalitete glasa na procjenu regionalnosti, društvenog statusa, stupnja naobrazbe i vrste zanimanja govornika, ali i na procjenu psiholoških karakteristika kao što su stupanj osjećajnosti, agresivnosti, dominantnosti, simpatičnosti hrvatskih govornika. Korpus se sastojao od 203 govornika (muškaraca i žena), podrijetlom iz različitih krajeva Hrvatske, različite dobi, naobrazbe i zanimanja. Procjenitelji su na ljestvici od 1 do 7 procjenjivali navedene osobine govornika na temelju snimke spontanoga govora u trajanju oko 25 sekundi. Statističkom obradom rezultata (SPSS) govornici su podijeljeni u dvije skupine (posebno žene i muškarci): 20 najmanje regionalno procijenjenih i 20 najregionalnije procijenjenih. Izračunale su se akustičke varijable (frekvencija osnovnoga tona (F0)) te analizirao dugotrajni prosječni spektar (LTASS). Rezultati su pokazali kako je vrijednost F0 imala veći utjecaj na procjenu regionalnosti, socioekonomskih i psiholoških karakteristika ženskih govornika. Žene s nižom F0 procjenjivane su kao manje regionalne, obrazovanije, višeg društvenog statusa i intelektualnijeg zanimanja. Također, kod žena se F0 pokazala markerom u procjeni dominantnosti i autoritativnosti. Kod muških govornika, F0 nije statistički značajno utjecala na procjenu regionalnosti, ali muški govornici procijenjeni kao neregionalni, višeg društvenog statusa i stupnja naobrazbe imali su uravnoteženi cjelokupni spektar s istaknutim visokim dijelovima koji se procjenjuju kao estetski poželjni.

ENG

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//