Normal view MARC view ISBD view

Tko im je lijep, tko im je dosadan, a tko glup - crtice iz kominske frazeologije / Vukša Nahod, Perina ; Malnar Jurišić, Marija.

By: Vukša Nahod, Perina.
Contributor(s): Malnar, Marija [aut].
Material type: ArticleArticleDescription: 119-120 str.Other title: Who do they find pretty, who do they find boring and who do they find stupid - notes from Komin phraseology [Naslov na engleskom:].Subject(s): 6.03 | novoštokavski ikavski dijalekt, dijalektna frazeologija, zoonimi hrv | Neoštokavian Ikavian dialect, dialectal phraseology, zoonyms eng In: Šesti hrvatski slavistički kongres (10-13.09.2014. ; Vukovar i Vinkovci, Hrvatska) Šesti hrvatski slavistički kongres. Knjiga sažetaka str. 119-120Botica, Stipe ; Nikolić, Davor ; Tomašić, JosipaSummary: Naselje Komin smješteno je na desnoj obali rijeke Neretve između Metkovića i Ploča. Mjesni govor Komina pripada novoštokavskome ikavskom dijalektu. U radu će se predstaviti značajke frazema ovoga govora, a budući da je isti do sada ostao neistražen, u uvodnome dijelu rada prikazat će se i njegove glavne fonološke značajke. Terenskim istraživanjem u slobodnome govoru i ciljanim frazeološkim upitnikom prikupljeno je 400-tinjak frazema, koji su zabilježeni s morfološkim, tvorbenim, sintaksnim i leksičkim inačicama. Frazemi će se analizirati sa strukturnoga, semantičkoga i konceptualnoga aspekta, a posebna pozornost bit će usmjerena na zoonimske frazeme. Ekscerpirani će se podatci usporediti s ostalom dostupnom frazeološkom građom novoštokavskoga ikavskog dijalekta. Na temelju građe i literature pokušat će se utvrditi jezična konvergencija (1. frazemi koji se ostvaruju samo u mjesnome govoru Komina, 2. frazemi koji su potvrđeni i u ostalim dijalektima štokavskoga narječja, 3. frazemi koji su poznati i u drugim narječjima hrvatskoga jezika). Ovim bi se istraživanjem pridonijelo daljnjoj frazemskoj međudijalektnoj usporedbi na semantičkoj i konceptualnoj razini, ali i analizi jezične konvergencije među jezičnim sustavima.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
No physical items for this record

Naselje Komin smješteno je na desnoj obali rijeke Neretve između Metkovića i Ploča. Mjesni govor Komina pripada novoštokavskome ikavskom dijalektu. U radu će se predstaviti značajke frazema ovoga govora, a budući da je isti do sada ostao neistražen, u uvodnome dijelu rada prikazat će se i njegove glavne fonološke značajke. Terenskim istraživanjem u slobodnome govoru i ciljanim frazeološkim upitnikom prikupljeno je 400-tinjak frazema, koji su zabilježeni s morfološkim, tvorbenim, sintaksnim i leksičkim inačicama. Frazemi će se analizirati sa strukturnoga, semantičkoga i konceptualnoga aspekta, a posebna pozornost bit će usmjerena na zoonimske frazeme. Ekscerpirani će se podatci usporediti s ostalom dostupnom frazeološkom građom novoštokavskoga ikavskog dijalekta. Na temelju građe i literature pokušat će se utvrditi jezična konvergencija (1. frazemi koji se ostvaruju samo u mjesnome govoru Komina, 2. frazemi koji su potvrđeni i u ostalim dijalektima štokavskoga narječja, 3. frazemi koji su poznati i u drugim narječjima hrvatskoga jezika). Ovim bi se istraživanjem pridonijelo daljnjoj frazemskoj međudijalektnoj usporedbi na semantičkoj i konceptualnoj razini, ali i analizi jezične konvergencije među jezičnim sustavima.

Projekt MZOS 212-2120920-0897

Projekt MZOS 130-2120920-0838

HRV

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//