Normal view MARC view ISBD view

Stoljeće krhkog sebstva : psihoanaliza, društvo, kultura / Željka Matijašević.

By: Matijašević, Željka.
Material type: TextTextSeries: Biblioteka Četvrti zid ; knj. 68.Publisher: Zagreb : Disput, 2016Description: [278] str. ; 24 cm.ISBN: 9789532602630.Subject(s): psihoanaliza | kultura | kulturalna psihoanaliza - 20. stoljeće | sebstvoSummary: Knjiga Stoljeće krhkog sebstva: psihoanaliza, društvo, kultura autorice Željke Matijašević u prvom dijelu razmatra glavne izazove razvoju suvremenog sebstva - narcizam i borderline. Narcizam se opisuje kao negativan i pozitivan, patološki i zdravi, debelokožni i tankoćutni, bešćutni i hiperosjetljivi, kao i krajnje destruktivan. Borderline se u psihoanalizi tumači ili kao granična ličnost (Kernberg), ili kao razina poremećaja (Kohut). Borderline kao borderland, kao prostor između, kao ničija zemlja, povezan je s razmatranjem granice kao takve, između života i smrti, zbilje i fantazije, načela zbilje i načela ugode, ljudskog i mehaničkog te dobrih i loših objekata. Rascijepljenost, krhkost, lomnost koji obilježuju borderline razmatraju se u odnosu prema cilju postizanja i ostvarenja cjelovitosti sebstva, odnosno strukturiranja nesvjesnog. Knjiga se nastavlja s primjenom psihoanalitičkih kategorija na društvo i kulturu te se razmatra politička psihoanaliza, različite inačice suvremenog sebstva u filmovima i književnim djelima, kao i pitanje borderline kulture koja možda slijedi nakon Lascheve narcističke kulture, te je suvremena borderline kultura povezana s kulturom intenziteta, naslijeđenom od kontrakulturnog pokreta, ali je lišena ikakve političke oštrice. Namjera je knjige i da ukaže na problem "funkcionalne patologije", odnosno "patologije normalnosti", te u psihoanalizu valja uvesti pojam "heteronesvjesnog" jer se duševna patnja koju uzrokuje funkcionalna patologija očituje na tuđem nesvjesnom, dok sama posjeduje svojevrsni imunitet na psihičku bol, bivajući istovremeno strukturirana, funkcionalna, kao i posve zaražena nesvjesnim.
List(s) this item appears in: Komparativna-prinove 2016
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
Item type Current location Collection Call number Status Date due Barcode Item holds
Knjiga Knjiga Knjižnica FFZG
Zatvoreno spremište
Komparativna književnost PB 217366 (Browse shelf) Available 1305190618
Knjiga Knjiga Knjižnica FFZG
Zatvoreno spremište
Komparativna književnost PB 217365 (Browse shelf) Available 1305190619
Knjiga Knjiga Knjižnica FFZG
Zatvoreno spremište
Komparativna književnost PB 221914 (Browse shelf) Available 1305190620
Knjiga Knjiga Knjižnica FFZG
Zatvoreno spremište
Komparativna književnost PB 221264 (Browse shelf) Available 1305190621
Knjiga Knjiga Knjižnica FFZG
Zatvoreno spremište
Komparativna književnost PB 221251 (Browse shelf) Available 1305190622
Knjiga Knjiga Knjižnica FFZG
Zatvoreno spremište
Komparativna književnost PB 221915 (Browse shelf) Available 1305190623
Knjiga Knjiga Knjižnica FFZG
4. kat, komparativna književnost
Komparativna književnost EC20 MAT STO (Browse shelf) Available 1305190624
Knjiga Knjiga Knjižnica FFZG
4. kat, komparativna književnost
Komparativna književnost EC20 MAT STO (Browse shelf) Available 1305190625
Total holds: 0

Bibliografija: str.[247]-261

Kazalo

Knjiga Stoljeće krhkog sebstva: psihoanaliza, društvo, kultura autorice Željke Matijašević u prvom dijelu razmatra glavne izazove razvoju suvremenog sebstva - narcizam i borderline. Narcizam se opisuje kao negativan i pozitivan, patološki i zdravi, debelokožni i tankoćutni, bešćutni i hiperosjetljivi, kao i krajnje destruktivan. Borderline se u psihoanalizi tumači ili kao granična ličnost (Kernberg), ili kao razina poremećaja (Kohut). Borderline kao borderland, kao prostor između, kao ničija zemlja, povezan je s razmatranjem granice kao takve, između života i smrti, zbilje i fantazije, načela zbilje i načela ugode, ljudskog i mehaničkog te dobrih i loših objekata. Rascijepljenost, krhkost, lomnost koji obilježuju borderline razmatraju se u odnosu prema cilju postizanja i ostvarenja cjelovitosti sebstva, odnosno strukturiranja nesvjesnog.
Knjiga se nastavlja s primjenom psihoanalitičkih kategorija na društvo i kulturu te se razmatra politička psihoanaliza, različite inačice suvremenog sebstva u filmovima i književnim djelima, kao i pitanje borderline kulture koja možda slijedi nakon Lascheve narcističke kulture, te je suvremena borderline kultura povezana s kulturom intenziteta, naslijeđenom od kontrakulturnog pokreta, ali je lišena ikakve političke oštrice.
Namjera je knjige i da ukaže na problem "funkcionalne patologije", odnosno "patologije normalnosti", te u psihoanalizu valja uvesti pojam "heteronesvjesnog" jer se duševna patnja koju uzrokuje funkcionalna patologija očituje na tuđem nesvjesnom, dok sama posjeduje svojevrsni imunitet na psihičku bol, bivajući istovremeno strukturirana, funkcionalna, kao i posve zaražena nesvjesnim.

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//